۱۹۷۴؛ نایب قهرمانِ نو آور
از داده ها، اعداد و آمار بگذریم. به صحبت کاپیتان و برترین تاریخ هلند گوش دهیم: یوهان کرایوف: برترین بازیکن جام جهانی 1974؛ او گفته است: "ما به جهانیان نشان دادیم می توان از فوتبالیست بودن لذت برد، خندید و لحظات شادی گذراند. من نماینده دوره ای هستم که ثابت کرد فوتبال زیبا هم می تواند دیدنی و موفق باشد."
( هلند 1974 تیمی نو آور برای فوتبال و تاکتیک بود که صحبت از آن نیازمند مقاله ای جدا و تخصصی است! )
فرمت برگزاری جام جهانی متفاوت بود. تیم های شرکت کننده ابتدا در چهار گروه چهار تیم رقابت میکردند و سپس به دو گروه چهار تیم دیگر تبدیل میشدند و در نهایت صدرنشین ها به مصاف هم میرفتند. تیم ملی هلند با هدایت رینویس میشل ابتدا در گروه سوئد، اروگوئه و بلغارستان بازی کرد و سپس در گروه مرگ آلمان شرقی، برزیل و آرژانتین! در تمامی رقابت ها با نتایج درخشان از جمله شکست چهار بر صفر آرژانتین صدرنشین شد و به فینال رسید. سوت فینال به صدا درآمد. لاله های نارنجی تاختند و آلمان ها بی آنکه توپ را لمس کنند گل اول را دریافت کردند! تیم مقتدر لاله ها سرخوش از گل زودهنگام نمیدانم درگیر غرور شد یا خستگی، خود را صد در صد پیروز دید یا تحت تاثیر جو قرار گرفت اما به هر شکل جام را به آلمان ها باخت!
۱۹۷۸؛ فقط یک اینچ مانده بود! یک اینچ!
(از مرحله گروهی بگذریم)
(از جنجال آرژانتینی ها نیز بگذریم)
(از داستان یوهان بگذریم)
فينال بوينس آيرس از راه رسید رسيد. آرژانتین میزبان به دنبال جام باید لاله ها را شکست میداد. بازی به صورت پایاپای دنبال می شد که ماريو کمپس گل اول را در دقيقه 38 براي آرژانتين زد. حملات دامنه دار هلند سرانجام به نتیجه رسید و يار تعويضي هلند،نانينگا، بازي را در دقيقه 82 به تساوي کشاند. در دقيقه 89، درست جايي که همه چيز براي تاريخ سازي راب رنسنبرينک فراهم بود، ضربه او به تيرک عمودي دروازه برخورد کرد و یک اینچ مانع قهرمانی لاله ها شد! آلبی سلسته با دو گل کمپس و برتونی پیروز و قهرمان ۱۹۷۸ شد.
۱۹۹۸؛ بدون سکو با طلایی ترین نسل!
این بار سکوت میکنم! میخواهم از شما بپرسم! از شما بخواهم که اسطوره های هلند را نام ببرید! بلا شک نام های فن در سار، استام، برادران دی بوئر، کلایورت، سیدورف، داویدز و برگکمپ در گفته های شما حضور خواهند داشت. این بازیکن ها به علاوه دیگر بازیکن های مستعد و قدرتمند به مانند مارک اورمارس و فلیپ کوکو تیم ۱۹۹۸ را تشکیل میدادند درخشان و زیبا اما ناکام. تیمی که کسی باور نمیکرد نتواند قهرمان شود! پیروزی برابر یوگسلاوی و آرژانتین و رسیدن به نیمه نهایی. بدشانسی و ناکامی در ضربات پنالتی. از دست دادن دو پنالتی! بی روحیه مقابل کرواسی و در نهایت کسب مقام چهارم!
۲۰۰۰؛ واقعا ممکن است؟! چطور از دستش دادید؟
تیم رایکارد فوق العاده بود. میزبانی مشترک با بلژیک. تیمی بی رحم که رقبا را با ۴ گل با ۶ گل بدرقه میکرد و شانس اول قهرمانی بود. نیمه نهایی مقابل ایتالیا. دو تیمی که مقتدرانه قدم به این مرحله گذاشته بودند. هلند بازی را بسیار تهاجمی آغاز کرد. دنیس برگ کمپ توپ را به تیر دروازه ایتالیا کوبید. جانلوکا زامبروتا در دقیقه 34 اخراج شد. ضربه پنالتی فرانک دی بوئر را تولدو مهار کرد. ضربه پنالتی پاتریک کلایورت به تیر دروازه برخورد کرد و موقعیت های پرشماری که هلند از دست داد. از این بازی های از سوی بسیاری از بیننده های فوتبال به نام یک طرفه ترین نیمه نهایی تاریخ یورو یاد میشود!
سرانجام بازی پس از 120 دقیقه، بدون گل مساوی به ضربات پنالتی کشید. فرانچسکو تولدو برای دومین بار ضربه پنالتی فرانک دی بوئر را مهار کرد. یاپ استام پنالتی اش را به آسمان زد. تولدو پنالتی پل بوسولت را مهار کرد. تنها کلایورت قفل دروازه ایتالیا را گشود. تولدو مرد اول میدان شد. ایتالیا به فینال رفت.
۲۰۱۰؛ بدون شرح!
۲۰۱۴؛ مدالی که میتوانست درخشان تر باشد
هلند تیمی جوان بود با هدایت کلانتر ماهر خود: لویی فن خال. سرمربی دوست داشتنی و باکلاس هلندی ها تیمی یکدست ساخت. تیمی که شاید درخشان نبود اما یکدل و زیبا فوتبال میکرد. با تحقیر اسپانیا و صدرنشینی در گروه سفر آغاز شد. پیروزی بر مکزیک و کاستاریکا و سرانجام نیمه نهایی مقابل آرژانتین. مثل همیشه پنالتی ها. تعجب هلندی ها از فن خال در تعویض نکردن تیم کرول با وارد کردن هونتلار پنالتی زن به بازی برطرف شد.. اما هونتلار هم پنالتی نزد تا لاله ها شکست بخورند. پیروزی مقتدرانه و سه بر صفر مقابل برزیل میزبان، رده سوم را به هلند هدیه کرد اما قطعا همه هواداران میدانستند میتوان موفق تر بود!
۲۰۱۹؛ لیگ ملت های اروپا
صدرنشینی در گروه قهرمان های دو دوره قبل جام جهانی و شکست دادن انگلیس تیم چهارم جام جهانی قبل را. پیروزی کوبنده سه بر صفر مقابل آلمان و پیروزی دو بر صفر مقابل فرانسه! پیروزی سه گله مقابل انگلیس و شکست مقابل پرتغال افت کرده؟! واقعا ؟؟!