سلام.
شما هم فکر میکنید همه دسرها اروپایی هستند و ایران خودمون هیچ دسری نداره؟❓من که تا دیروز این فکر رو میکردم. ولی دیروز که تو اینترنت داشتم سرچ میکردم، دیدم ایران خودمون هم کلی دسر داره.
تصمیم گرفتم این پست رو بذارم تا شما رو هم با دسرهای مناطق و اقوام مختلف ایران اشنا کنم.😊
دسرهای شمالی:🍧
1_مازندران: مشکوفی🍨
مواد لازم:
شیر 2 لیوان
شکر 3 قاشق غذاخوری
نشاسته 3 قاشق غذاخوری
گلاب 1 قاشق غذاخوری
وانیل نوک قاشق چایخوری
کره 1 قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مشکوفی ( دنت زعفرانی ) دسر مخصوص مازندرانی ها
1-شیر سرد را در قابلمه بریزید. نشاسته و شکر را اضافه کنید. آن را هم بزنید تا نشاسته در آن حل شود.
2-قابلمهی شیر و نشاسته را روی حرارت ملایم بگذارید و هم بزنید.
3-وقتی شیر گرم شد کره ، وانیل ، گلاب وزعفران را اضافه کنید.
4-باز، هم بزنید و صبر کنید تا مایه غلیظ شود.
5-حالا دنت شما آماده است. آن را از روی حرارت بردارید، در ظرفهای مناسب بریزید و در یخچال بگذارید.
6-میتوانید روی دسر را با میوه ، پودر یا خلال پسته، دارچین، و یا ترافل رنگی تزیین کنید.
7-برای اینکه دسر را به رنگهای دیگر نیز تهیه کنیم میتوانیم از دارچین به همراه پودر هل و کاکائو حل شده در نصف لیوان آب جوش هم استفاده کنیم و آنها را لایه لایه روی هم بریزیم تا ترکیب زیباتری پیدا کند. (میتوانیم لایههای ژله را نیز در بین آن بکار ببریم).
2_ گیلان: خالی خمس🍨
آلوچه یا گوجه سبز : نیم کیلوگرم
شکر : ۵ قاشق غذاخوری
دلال یا نمک سبز : یک قاشق سبز
آب : به میزان لازم
طرز تهیه خالی خمس در منزل
برای تهیه این نوع دسر ابتدا آلوچه یا گوجه سبز ها را بشویید سپس آن ها را درون قابلمه بریزید و روی آلوچه یا گوجه سبز ها را به کمک آب بپوشانید سپس مقداری شکر روی آن ها را بریزید و شعله گاز را روی حرارت متوسط تنظیم کنید و اجازه دهید تا آب به دمای جوش برسد سپس شعله گاز را کم کنید تا آب دسر کشیده شود و غلیظ گردد.
در مرحله بعدی تهیه خالی خمس بعد از اینکه دسر غلیظ شد آن را از روی حرارت گاز بردارید و در مکانی مناسب قرار دهید تا خنک شود سپس نمک سبز یا دلال را به دسر بیفزایید و این دسر خوشمزه را درون ظرفی مناسب برای سرو بریزید و از طعم و مزه بی نظیر آن لذت ببرید.
دسر خراسانی:🍧
3_خراسان رضوی: دیگچه مشهدی🍨
مواد لازم دیگچه مشهدی
شیر پر چرب ۵ لیوان
برنج نیم دانه ۲ لیوان
شکر ۱٫۵ لیوان
گلاب ½ لیوان
روغن مایع ½ لیوان
هل دم کرده ½ فنجان
کره ۲ قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده به مقدار کافی
طرز تهیه دیگچه مشهدی
مرحله اول
برای تهیه دیگچه مشهدی خوشمزه در ابتدای کار برنج را شسته و درون یک کاسه حاوی آب می ریزیم، سپس اجازه می دهیم برنج به مدت ۲ تا ۳ ساعت درون آب بماند تا خیس بخورد. پس از گذشت این زمان برنج را آبکشی می کنیم.
مرحله دوم
حالا یک قابلمه ترجیحا مسی روی حرارت ملایم قرار داده و کره را به آن می افزاییم. در ادامه برنج آبکشی شده را به قابلمه اضافه کرده و کمی تفت می دهیم، سپس شیر را به قابلمه اضافه کرده و مخلوط می کنیم.
مرحله سوم
در این مرحله درب قابلمه را نیمه باز قرار می دهیم تا شیر سر نرود. زمانی که مقدار شیر درون قابلمه کم شد، درب قابلمه را بسته و اجازه می دهیم برنج کاملا پخته و شفته شود، سپس شکر را به قابلمه می افزاییم.
مرحله چهارم
در ادامه اجازه می دهیم برنج به مدت ۳۰ دقیقه دیگر بپزد. پس از گذشت این زمان، هل دم کرده را به همراه گلاب و روغن مایع به قابلمه اضافه کرده و به صورت مداوم هم می زنیم تا برنج ته نگیرد، سپس اجازه می دهیم شیر کاملا تبخیر شود.
مرحله پنجم
در این مرحله فر را با حرارت ۱۸۰ درجه سانتی گراد روشن می کنیم تا کاملا گرم شود. زمانی که شیر کاملا به خورد برنج رفت، قابلمه را از روی حرارت برداشته، سپس برای دو رنگ کردن دیگچه یک سوم از مواد دیگچه را بر می داریم.
مرحله ششم
حالا به مواد دیگچه که جدا کردیم مقداری زعفران دم کرده اضافه کرده و مخلوط می کنیم تا کاملا زعفرانی شود. در ادامه یک قالب تفلون مناسب انتخاب می کنیم، سپس مواد سفید رنگ دیگچه را درون آن ریخته و با قاشق کاملا صاف می کنیم.
مرحله هفتم
حالا مواد دیگچه زعفرانی را روی لایه قبلی می ریزیم و با پشت قاشق کاملا پخش کرده و صاف می کنیم. در ادامه روی قالب را با ورق فویل می پوشانیم، سپس قالب را طبقه وسط فر قرار می دهیم تا به مدت ۴۵ دقیقه دم بکشد.
مرحله هشتم
پس از گذشت این زمان قالب را از فر خارج کرده و اجازه می دهیم دیگچه کاملا خنک شود. زمانی که دیگچه خنک شد، آنرا با چاقو به ابعاد دلخواه برش می زنیم، سپس به سلیقه خود با پودر پسته و گل محمدی تزیین می کنیم. نوش جان.
دسر بلوچی:🍧
سیستان و بلوچستان: ساگو (ملایی)🍨
مواد لازم:
دانه ساگو ۷۰ گرم
آب گرم ۱.۵ پیمانه
شیر ۲ پیمانه
پودر هل ۱ ق چای خوری
گلاب ۴ ق غذا خوری
شکر ۵ ق غذا خوری
طرز تهیه دسر ساگو یا ملایی با شیر و گلاب
مرحله اول: خیساندن ساگو یا ملایی
ساگو را که باید ابتدا با کمی آب بخسانید. ساگو را می توانید از عطاری های و فروشگاه به راحتی تهیه کنید. داخل یک کاسه ساگو را بریزید و آب گرم را اضافه کنید و برای ۱ ساعت بگذارید تا دانه های ساگو نرم شود. بهتر است درب ظرف را قرار دهید.
مرحله دوم: مخلوط کردن
بعد از ۱ ساعت مشاهده می کنید که دانه های ساگو کاملا نرم شدند و آب را به خودشان جذب کردند و کاملا خمیری شکل شده اند. سپس در ادامه ساگو را داخل یک قابلمه ریخته و شیر را به همراه گلاب و شکر اضافه کنید و هم بزنید تا شکر حل شود.
مرحله سوم: جوشاندن مواد
در ادامه پودر هل تازه آسیاب شده را بریزید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید و روی حرارت ملایم مداوم هم بزنید تا بوی خامی مواد گرفته و دانه های شکر ذوب شود. وقتی دسر کم کم شروع به غلیظ شدن کردن یعنی دسر آماده شده است و باید قابلمه را از روی حرارت بردارید.
مرحله چهارم: سرو دسر ملایی
در ادامه چند ظرف یا کاسه تک نفره را انتخاب کنید و مواد را داخل کاسه ریخته و به دلخواه می توانید روی مواد کارامل یا ژله تهیه شده بریزید و یا به صورت ساده سرو کنید. برای نیم ساعت دسر را در یخچال قرار دهید و بعد سرو کنید. نوش جان
دسر عربی:🍧
خوزستان: مهلبیه🍨
شیر کمچرب چهار لیوان
نشاسته ذرتدو قاشق غذاخوری
آرددو قاشق غذاخوری
شکر۱۰۰ گرم
وانیلیکچهارم قاشق مرباخوری
خامه صبحانه کالهدو قاشق غذاخوری
گلابدو قاشق غذاخوری
شکلات سفید۶۰ گرم
طرز تهیه دسر مهلبیه
مرحله اول
داخل یک ظرف نچسب آرد و نشاسته ذرت را همراه با شیر سرد مخلوط کنید. ظرف را روی شعله قرار دهید.
مرحله دوم
شکر را اضافه کرده و شروع به هم زدن کنید تا مایع کمی غلیظ شود. سعی کنید به طور مرتب مواد را هم بزنید تا ته نگیرد.
مرحله سوم
در ادامه وانیل را هم اضافه کنید تا مخلوط شروع به حباب زدن کند سپس خامه را نیز اضافه کنید.
مرحله چهارم
مواد را خوب مخلوط کنید تا غلیظ شده و قوام بگیرد سپس گلاب را اضافه کنید.
مرحله پنجم
شعله گاز را خاموش کنید و شکلات تختهای سفید را به دسر اضافه کنید. مواد را خوب مخلوط کنید تا شکلات کاملا ذوب شود.
مرحله ششم
در آخر دسر را داخل ظرف مناسب ریخته و با انواع خلال و میوههای مورد علاقهتان تزیین و نوش جان کنید.
دسر لری:🍧
لرستان: جوجوش (زیره جوش)🍨
آرد گندم ۲ لیوان
شکر یک لیوان
زیره سبز یک قاشق غذاخوری
رازیانه یک قاشق مرباخوری
زردچوبه ۲ قاشق چایخوری
زعفران کمی
روغن جامد یا حیوانی به اندازه دلخواه
کره در صورت دلخواه
آب دو لیوان
دستور پخت زیره جوش
۱- ابتدا روغن مورد نظر را داخل ظرفی بریزید و روی شعله قرار دهید. زمانی که روغن گرم شد زیره و رازیانه ( آسیاب شده) را همراه با زردچوبه تفت دهید و آهسته آهسته آرد گندم را به روغن اضافه کنید. بعد از کمی تفت دادن، شکر را بریزید و خوب هم بزنید تا شکر حین تفت دادن آب شود.
۲- در این مرحله آب را اضافه کنید و شعله گاز را بسیار کم کنید تا به آرامی قوام آید. در صورت سفت شدن آرد میتوانید مقداری آب بیفزایید. شل یا سفت بودن این دسر دست شماست. تقریبا مانند کاچی مقوی و دوست داشتنی است.
۳- بهتر است آرد را در روغن زیاد تفت ندهید و بعد سریع آن را بردارید. در صورت دلخواه میتوانید انواع مغزها را به آرد جهت تزیین اضافه کنید. اگر مایل بودید کشمش و دارچین و زنجبیل کمی اضافه کنید تا بتوانید طعم خیلی خوبی به دسر دهید. وجود زنجبیل طعم تند و تیز خوبی به دسر خواهد داد. در شهرهای مختلف به نوعی خاص این نوع دسر را آماده می کنند. تنوع در پخت آن زیاد است. مهمترین چیز این است که آرد در هنگام تفت دادن نباید تغییر رنگ دهد بهتر است حرارت گاز کم و قبل از آن سه بار آرد گندم را الک کنید تا به اصطلاح آرد حجیم شود. بعد آن را تفت بدهید. در حدی که بوی خامی آرد گرفته شود.
۴- در صورتی که مایل بودید می توانید از موادی چون؛ پودر هل و گل محمدی پودر شده را با زعفران اضافه کنید (دلخواه) بو و طعم خاصی به خود خواهد گرفت. در جایی بهتر است پسته، بادام، گردو، فندق آسیاب شده را درون ظرف خوب تفت دهید. همه این دانه های ذکر شده بستگی به ذائقه شما دارد و کم و زیاد آن سلیقه ای ست.
۵- اضافه کردن زعفران به آرد رنگ خوبی به آرد میدهد. بهتر است بجای روغن جامد از روغن حیوانی آب شده استفاده کنید. اضافه کردن گلاب هم میتواند طعم و بوی بهتری به دسر دهد. گاهی بجای روغن حیوانی کره اضافه کنید و با آن طعم خاص دیگری به دسر دهید. بسیار عالی و دلچسب خواهد شد.
۶- برای اینکه زیره جوش شیرینی طبیعیتری داشته باشد از کمی نبات یا عسل خوب استفاده کنید. اضافه کردن پودر دارچین عالیست.
دسر کردی:🍧
ایلام: حلوای بگل🍨
مواد لازم حلوای بگل
کشک محلی خشک و پودر شده تقریبا یک پیمانه
خرما که ازنوع خشک و مضافتی نباشه هسته جداکرده تقریبا نیم کیلو
زعفران و روغن حیوانی به میزان لازم
طرز تهیه حلوای بگل
خرما را روی حرارت ملایم در روغن حیوانی گرم کنید و هم بزنید تا نرم شود.
مخلوط زعفران و کشک را که در کردی بگل می گویند به خرما اضافه کنید و مواد را با گوشت کوب له کنید تا خرما و بگل یکدست شوند.
تابه را از روی حرارت بردارید و بکوبید تا خمیری یکدست داشته باشید.
نسبت خرما و بگل در این حلوا کاملا متناسب با ذائقه خودتان است ، ولی به طور کلی اگر پر روغن و پر بگل باشد خوشمزه تر خواهد شد.
در روش دوم برای تهیه حلوا خرما بگل میتوانید از بگل خیس خورده استفاده کنید. بعد از نرم شدن خرما روی حرارت، بگل خیس خورده را اضافه کرده و با پشت ملاقه مواد را به خورد هم بدهید و سپس حلوا را در دیس کشیده صاف کنید و رویش را با بگل خشک و دانه های کنجد تزئین نمایید.
دسر جنوبی:🍧
بوشهر: رنگینک🍨
آرد سفید ۲ لیوان
مغز گردو ۱۰۰ گرم
خرما ۲۵۰ گرم
کره ۲۰۰ گرم
دارچین نصف قاشق چایخوری
پودر هل نصف قاشق چایخوری
پودر قند، پسته یا نارگیل برای تزیین
مرحله اول
برای تهیه رنگینک خوشمزه ابتدا کره را از یخچال بیرون می آوریم و کنار می گذاریم تا با دمای محیط کمی نرم شود. آرد را الک می کنیم و تابه ای متوسط را روی حرارت کم می گذاریم و آرد را داخل آن می ریزیم و مداوم تفت می دهیم تا تا تقریبا به رنگ طلایی بشود.
مرحله دوم
سپس کره را به آن اضافه می کنیم و با قاشق مواد را مخلوط می کنیم و مداوم تفت می دهیم و (البته می توانید ابتدا کره را داخل تابه بریزید و بعد ذوب شدن آن آرد الک شده را اضافه کنید و تفت بدهید تا به رنگ طلایی بشود.) تا کره کاملا آب شود.
مرحله سوم
بعد پودر دارچین و هل را به ترتیب به مواد اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا کاملا عطر هل و دارچین به خورد مواد برود و بعد از حدودا ۲ الی ۳ دقیقه تابه را از روی حرارت بر می داریم و همچنان به تفت دادن ادامه می دهیم تا مواد بدلیل داغ بودن تابه نسوزد.
مرحله چهارم
مواد رنگینک که کمی از حرارت افتاد را رها می کنیم تا خنک شود و شروع می کنیم به در آوردن هسته خرماها، که توسط یک لوله خودکار که آن را تمیز می شوییم و خشک می کنیم داخل خرماها می کنیم و از طرف دیگر هسته را بیرون می آوریم.
مرحله پنجم
سپس به جای هسته ها داخل خرما ها مغز گردوها را قرار می دهیم و در ظرفی که برای تهیه رنگینگ تهیه کرده ایم خرماها را می چینیم و ظرف که کاملا پر شود؛ می توانید خرماها را با فاصله و یا کنار یکدیگر به سلیقه خود بچینید.
مرحله ششم
در ادامه ترکیب آرد و کره که تفت داده بودیم و خنک شده است را روی خرماها می ریزیم به طوریکه کاملا روی خرماها را به طور کامل بپوشاند و بعد ظرف را داخل یخچال می گذاریم تا به مدت ۲ ساعت رنگینگ ما سفت شود و حالت بگیرد.
مرحله هفتم
سپس ظرف محتوی رنگینک را از داخل یخچال بیرون می آوریم و روی آن را با انواع مغزیجات مانند پودر یا خلال بادام و پسته و یا پودر قند و پودر نارگیل تزئین می کنیم و بعد با چاقو برش می دهیم به هر شکلی که تمایل دارید مانند مربع یا لوزی برش می دهیم.
مرحله هشتم
می توانید اول رنگینک را قالب بزنید و در ظرف بچینید و بعد روی آن ها را تزئین کنید. در ادامه رنگینک ها را با کفگیر آرام در ظرف مورد نظرمان می چینیم و اگر قصد مصرف رنگینک ها را ندارید داخل یخچال می گذاریم و بعدا استفاده می کنیم. نوش جان
دسر های مرکز ایران:🍧
کرمان: چنگمال🍨
کره یا روغن حیوانی ۵ قاشق غذا خوری
خرما بدون هسته ۱ کیلو گرم
نان خشک محلی ۱ عدد
کنجد ۱/۴ لیوان
تخم گشنیز ۱/۴ لیوان
دارچین ۱ قاشق مربا خوری
زیره سیاه به میزان لازم
زیره سبز به میزان لازم
گردو خرد شده ۱/۲ پیمانه
مرحله اول آماده سازی چنگمال:
داخل تابه ای روغن را بریزید و زمان دهید تا کاملا داغ شود حالا هسته های خرما را جدا کنید.
مرحله دوم تفت دادن مواد:
خرمای هسته گرفته را به کره بیفزایید و خوب تفت دهید. در همین حین گردو خرد شده را هم به خرما بیفزایید.
مرحله سوم افزودن نان:
در این مرحله نان خرد شده را به همراه تخم گشنیز، کنجد، دارچین، زیره سیاه و سبز را هم به خر ما ها اضافه کنید و کاملا مخلوط کنید. تا کاملا به نان ها چرب شده و خرما آغشته شود و بافتی تقریبا یکدست به خود بگیرد بعد تابه را از روی حرارت بردارید و زمان دهید تا کاملا خنک شود.
مرحله چهارم شکل دادن به چنگمال:
مواد آماده شده را خوب ورز دهید تا بافتی یکدست و منسجم پیدا کند. حالا توپک هایی به اندازه گردو بین دو دست آماده کنید و داخل ظرف سرو می چینیم و نوش جان.
یزد: ماقوت🍨
نشاسته گل ۶ قاشق غذاخوری
پودر هل ۱ قاشق چایخوری
گلاب ۲ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده ۱ قاشق غذاخوری
شکر ½ لیوان
آب ۲ لیوان
پودر ژله موزی ۱ بسته
تخم شربتی ۱ قاشق چایخوری
مرحله اول
برای تهیه ماقوت زعفرانی ابتدا نشاسته گل را به همراه نصف پیمانه آب سرد داخل یک کاسه فلزی مناسب می ریزیم و به خوبی هم می زنیم تا نشاسته به طور کامل درون آب حل شود. در ادامه پودر هل را به کاسه اضافه می کنیم.
مرحله دوم
در این مرحله گلاب را به همراه زعفران دم کرده به کاسه اضافه می کنیم. در ادامه شکر را به همراه ۲ لیوان آب به کاسه اضافه می کنیم. حالا مواد را با هم ترکیب می کنیم تا کاملا یکدست شوند، سپس کاسه را روی حرارت قرار می دهیم.
مرحله سوم
حالا مواد را به صورت مداوم هم می زنیم تا شکر به طور کامل حل شود و طعم و بوی خامی نشاسته گرفته شود. هم زدن مواد را باید به صورت متداوم تا زمانی که مایه ماقوت به غلظت و قوام مناسب برسد ادامه دهیم.
مرحله چهارم
پس از اینکه غلظت مواد تقریبا مانند فرنی شد، باید کاسه را از روی حرارت کنار بگذاریم. در ادامه تخم شربتی را در آب می خیسانیم تا دانه هایش ژله ای شود، سپس مایه ماقوت را درون ظرف سرو می ریزیم و روی آنرا صاف می کنیم.
مرحله پنجم
در این مرحله پودر ژله را به همراه یک لیوان آب جوش ترکیب می کنیم تا کاملا حل شود، سپس یک لیوان آب سرد به همراه تخم شربتی اضافه می کنیم و پس از کمی مخلوط کردن، روی ماقوت می ریزیم و تا زمان سرو در یخچال قرار می دهیم.
فارس: ترحلوای شیرازی🍨
مواد لازم برای درست کردن ترحلوا به شرح زیر است.
نشاسته: ۲/۱ پیمانه
آرد برنج: ۴/۱ پیمانه
شیر: ۳ پیمانه
آب: ۱ پیمانه
گلاب: ۲/۱ پیمانه
شکر: ۱.۵ پیمانه
زعفران دم کرده: به میزان لازم
پودر هل: ۲/۱ قاشق چای خوری
خلال پسته و بادام برای تزئین: به میزان لازم
غنچه گل محمدی برای تزئین: به میزان لازم
مرحله اول
برای درست کردن تر حلوای شیرازی ابتدا باید آرد برنج را با شیر مخلوط کنید و به خوبی هم بزنید تا این دو با هم به طور کامل ترکیب شوند.
مرحله دوم
در ادامه نشاسته و آب سرد را با یکدیگر به خوبی مخلوط کنید. توجه داشته باشید که باید این دو را به قدری هم بزنید تا گلولههای نشاسته باز شود و به طور کامل در آب حل شود.
مرحله سوم
مخلوط آرد برنج و شیر را درون یک قابلمه بریزید. پس از آن مخلوط آب و نشاسته را از یک صافی رد کنید و آن را درون قابلمه بریزید.
مرحله چهارم
قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و به طور مداوم آن را هم بزنید تا مواد موجود در آن غلیظ شوند.
مرحله پنجم
پس از گذشت ۵۰ تا ۶۰ دقیقه محتویات قابلمه به غلظت مناسبی خواهند رسید. اکنون زمان آن رسیده که گلاب، دم کرده زعفران و پودر هل را به آن اضافه کنید. البته توجه داشته باشید که در هنگام اضافه کردن گلاب نباید عجله کنید و باید آن را به آرامی درون قابلمه بریزید تا محتویات آن با شک حرارتی مواجه نشوند.
مرحله ششم
پس از این که غلظت مواد به میزان مناسب رسیدن (ماندن قاشق روی مواد و مشاهده قلهای سنگین نشانه به غلظت کافی رسیدن است)، قابلمه را از روی حرارت بردارید.
مرحله هفتم
اکنون ظرف یا ظرفهایی که قصد دارید ترحلوا را درون آن سرو کنید را بیاورید. کف آن ظرفها را با اندکی آب خیس کنید. البته میتوانید به جای آب از روغن یا کره برای چرب کردن ظرف استفاده کنید. مواد را درون ظرف بریزید و آن را درون محیط آشپزخانه قرار دهید تا از حرارت آن کاسته شود.
زمانی که مواد اندکی خنک شدند، آنها را درون یخچال قرار دهید و اجازه دهید ۴ تا ۸ ساعت درون یخچال بمانند تا آماده شوند. اکنون میتوانید ترحلوای خود را با استفاده از خلال پسته، غنچه گل محمدی و مواد دیگری که دوست دارید، تزئین و سرو کنید.
دسرهای ترکی:🍧
همدان: حلوا زرده🍨
آرد گندم یا نشاسته ۱ پیمانه
شکر ۱ پیمانه
روغن یا کره یک سوم پیمانه
زرده تخم مرغ ۲ عدد درشت
هل به مقدار لازم
زعفران به مقدار لازم
گلاب نصف پیمانه
مرحله اول
برای تهیه حلوای ساده و خوشمزه به روش همدانی در ابتدای کار، آرد را الک کرده و درون یک تابه می ریزیم. سپس تابه را روی حرارت قرار می دهیم و مرتب هم می زنیم تا تفت بخورد. وقتی تفت دادیم و رنگ آن کمی طلایی شد، آن را دو مرتبه الک می کنیم.
مرحله دوم
سپس دوباره به تابه بر می گردانیم. در ادامه روغن حیوانی را به آن اضافه کرده و آرد را با روغن تفت می دهیم تا روغن کامل به خورد آرد برود و شروع به تفت خوردن کند. وقتی رنگ آرد نسکافه ای شد، از روی حرارت بر می داریم.
مرحله سوم
در یک کاسه زرده تخم مرغ را می ریزیم. اگر نطفه داشت نطفه آن را خارج می کنیم. شکر و گلاب و زعفران دم کرده و پودر هل ساییده شده را به زرده اضافه کرده و با هم مخلوط می کنیم. وقتی مواد یکدست شد، در دو مرحله به آرد و روغن اضافه می کنیم.
مرحله چهارم
سپس خوب مخلوط می کنیم تا یکدست شود. سپس روی حرارت قرار داده و مرتب هم می زنیم تا حلوا جمع شود و حالت گهواره بگیرد. وقتی حلوا کاملا جا افتاد و به روغن افتاد، حلوا آماده است. آن را درون یک ظرف مناسب می ریزیم و با مغز پسته و پودر نارگیل تزیین می کنیم.
اردبیل: قویماق🍨
مواد لازم برای تهیه قويماق اردبیل
3 قاشق غذاخوری آرد گندم
400 میلی لیتر آب ولرم
3 قاشق غذاخوری روغن حیوانی و یا کره
1/2 قاشق سوپخوری پودر دارچین
200 گرم شکر سفید
به میزان دلخواه زردچوبه و زعفران دم کرده
مرحله اول : آماده سازی مواد اولیه قویماق اردبیل
در ابتدا ظرفی را انتخاب کرده و زعفران دم کرده را به همراه آب ولرم به ظرف افزوده و بهم می زنیم. در ادامه آرد گندم را چندین مرتبه الک کرده تا مانع از گلوله شدن آن شود.
مرحله دوم : پخت اولیه قویماق اردبیل
در گام بعدی قابلمه ای مناسب را بر روی اجاق گاز قرار داده و کره یا روغن حیوانی را به آن افزوده و آرد را کم کم به قابلمه می افزاییم. پس از آنکه آرد تغییر رنگ داد به آن زردچوبه افزوده و آب ولرم را کم کم به قابلمه اضافه کرده و دائما بهم می زنیم.
مرحله سوم : پخت نهایی قویماق اردبیل
در گام بعدی شکر سفید و زعفران دم کرده را به افزوده و درب قابلمه را می گذاریم و اجازه می دهیم تا به مدت 20 دقیقه مواد در قابلمه بجوشد. در ادامه بهم نزده و پس از تمام شدن آب اضافی آنرا با دارچین، خلال پسته و بادام تزئین می نماییم.
اذربایجان شرقی: پالدا🍨
مواد لازم برای دسر پالدا
نشاسته ۱ لیوان
شکر ۱ لیوان
آب ۴ لیوان
زعفران دم کرده ۴ قاشق غذا خوری
گلاب ۱/۲ لیوان
طرز تهیه دسر پالدا
ابتدا نشاسته رابایک لیوان آب حل میکنیم تا درآب حل بشود بعد آب روی نشاسته راجمع کرده بیرون میریزیم .
بعد ۴ لیوان آب وشکر وزعفران وگلاب را اضافه کرده وهم زده تاشکر حل بشود بعد روی حرارت ملایم گذاشته تا ته نگیرد وسر نرود بعدکه یک دور جوش زد وسفت شد در قالب یا ظرف تک نفره ریخته و در یخچال گذاشته و بعد از دوساعت سرو میکنیم .
اگه شما هم دسری رو میشناسید که تو این پست نیست، تو کامنت ها بنویسید.✏️(امکانش هست که دسرهای ایرانی بیشتری هم وجود داشته باشند.)