مدتی طول کشید تا سریال "سرزمین مادری" به کارگردانی کمال تبریزی و نویسندگی علیرضا طالبزاده، از شبکه صدا و سیما (اول تلوبیون و بعد تلویزیون) پخش شود. این سریال یک اثر جنجالی به تمام معنا است که پس از گذشت 10 سال از آغاز ساخت، بالاخره توانست طلسم توقف پخشش را بشکند و به دسترس مردم بیافتد. این مجموعه داستانی پیچیده و جذاب دارد که به شیوهای منحصر به فرد قصهای مستقل را روایت میکند. در این مقاله به بررسی واقعیتهای این سریال و حواشی آن خواهیم پرداخت.
وبسایت اقامت می به عنوان یک وبسایت گردشگری و سفر میتواند برای علاقهمندان به سریال "سرزمین مادری" تجربهی یک سفر متفاوت را فراهم کند. با بازدید از این وبسایت اقامت می، میتوانید اطلاعات گردشگری در مکانهای مختلف که در سریال نقش آفرینی کردهاند، مانند مناطق بختیاری و تاریخی ایران را کسب کرده و برنامهریزی سفر خود را بر اساس داستان و مکانهای سریال "سرزمین مادری" انجام دهید. این تجربه یک ترکیب جذاب از فرهنگ و تاریخ با سرگرمی و ماجراجویی خواهد بود که به شما این امکان را میدهد تا دنیای سریال را به واقعیت تبدیل کرده و به دنبال رازها و زیباییهای مخفی در زمینههای مادری و بختیاری بگردید.
داستان سریال "سرزمین مادری"
داستان سریال "سرزمین مادری" با نام قدیمی "سرزمین کهن" آغاز میشود. این داستان در شهریور ماه سال 1320 در یک دهکده واقع در فلات مرکزی ایران آغاز میشود. همزمان با آغاز بمباران منطقه توسط نیروهای متفقین، تمامی خانوادهها آسیب جدی میبینند و خانهها و عزیزان خود را از دست میدهند. در میان این همه ویرانی، یک نوزاد سالم زیر آوار به دنیا میآید. چند روز بعد، این نوزاد به همراه مادر بیمارش به تهران میرود.
وارد شدن این مادر و فرزند به تهران، باعث ورود ما به یک فاز جدید از داستان میشود. سالها بعد، شاهد رشد این کودک و حضور او در مدرسه میشویم. شخصیتی به نام "رهی" از طریق جدالهای لفظی با معلم تاریخش، هویت خود را کشف میکند. پدر رهی یک فعال کمونیست از دوران های آن زمان است و رهی نیز تحت تأثیر داستانهای پدرش از تاریخ، به تفکر و بحث پیرامون مسائل تاریخی میپردازد.
اردکانی، پدر رهی، به عنوان معلم در یک مدرسه فعالیت میکند. با ورود یک نظامی عالیرتبه ارتش به مدرسه و سفارش مدیر به فرزند اردکانی، یعنی رهی، ماجرایی پیچیده و خصمانه میان دو خانواده آغاز میشود. رهی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در توسعه این ماجرا نقش اساسی دارد.
اعتراض نمایندگان مجلس
سریال "سرزمین کهن" در سال 1392 به پخش رفت، اما بعد از فقط چهار قسمت، به طور معتبر متوقف شد و ادامه پخش به آن داده نشد. این موقف به همراه اعتراضات نمایندگان اقوام مختلف در مجلس، منجر به توقف پخش این سریال شد. اسماعیل جلیلی، نماینده مسجدسلیمان در مجلس، سازمان صدا و سیما را به تحریف تاریخ بختیاری در سریال اتهام داد و این اقدام را به عنوان غیرحرفهای و اختلافافکنانه اعتبر کرد. او خواستار توقف پخش سریال تا زمان اصلاح آن شد.
محمدتقی توکلی، نماینده الیگودرز نیز در صحن علنی مجلس، به نقد و تقب
یح سریال پرداخت و عباس پاپیزاده، نماینده دزفول، پس از بیان انتقادات خود در محکوم کردن این مجموعه، به ارسال پرونده سریال "سرزمین کهن" به شورای عالی امنیت ملی اعلام نمود. همچنین، 70 نماینده از نمایندگان اقوام مختلف در بیانیهای نقش سازمان صدا و سیما را نامناسب و توهینآمیز به مردم بختیاری دانستند و تذکرات خطی خود را در این خصوص به سازنده سریال، رئیس سازمان صدا و سیما، شورای نظارت بر صدا و سیما و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه دادند.
با توجه به این اعتراضات و تنقیدات شدید نمایندگان مجلس، سریال "سرزمین مادری" توقف پخش خود را تجربه کرد. این مسأله نشان از تأثیر بزرگی است که یک مجموعه تلویزیونی میتواند در فضای اجتماعی داشته باشد و نشان میدهد که تلویزیون و فیلمها موضوعات حساسی را مطرح کرده و تأثیرگذاری بر جامعه دارند.
واکنش تبریزی به اعتراضات
کمال تبریزی به این اعتراضات و تنقیدات به سریال "سرزمین مادری" واکنش نشان داد. او اظهار کرد: "اسامی شخصیتهای این سریال صرفاً نام خانوادگی افراد است و اشارهای به هیچیک از اقوام غیور و دلاور کشور ندارد. قهرمان اصلی سریال که نقش مهم و موثری در نهضت خرداد و همراهی با روحانیت و امام(ره) دارد، از همین خانواده بختیاری است و قضاوت درباره شخصیتهای مثبت و منفی این سریال، به صبر و حوصله بیشتری احتیاج دارد."
همچنین کمال تبریزی همراه با عباس سلیمینمین، مشاور تاریخی پروژه و سایر دستاندرکاران سریال "سرزمین کهن"، در نامهای به معاونت سیما در مورد نقش برجسته قوم بختیاری و مبارزات آنان در این سریال توضیح دادند.
از طرفی، در پایان این نامه از آنها که از این سریال دلخور شده بودند، اینگونه دلجویی شد: "بدون شک دستاندرکاران این سریال به هیچوجه حتی در تصورات ذهنی خود، قصد کوچکترین بیاحترامی به ساحت مردم شریف و پرافتخار بختیاری را نداشتهاند. مشاهده قسمتهای آتی این مجموعه تلویزیونی، موید این واقعیت خواهد بود. با این وجود چنانچه پخش قسمتهای اولیه این مجموعه موجب رنجشخاطر هموطنان عزیز بختیاری شده است؛ مراتب عذرخواهی خود را اعلام میکنیم. حساسیتهايي كه براي اين سريال پيش آمد، بهانهجويانه بود و بخش عمدهاي از آن به حذفياتي برميگردد كه در فيلمنامه صورت گرفت و باعث شد كه اين سوءتفاهمها در فيلمنامه به وجود بیاید و حكايت اين ضربالمثل است كه ميخواستند ابرويش را درست كنند، چشمش را هم كور كردند. دقیقا این اتفاق برای سریال سرزمین کهن افتاد. یعنی آنقدر فيلمنامه را دستكاري كردند و فشارهاي بیمنطق به سریال وارد شد كه دستكاريهاي اعمالشده و حذف صحنههايی كه تعیینكننده و كلیدی بودند، باعث شد چنین سوءتفاهمی به وجود آید."
اقدامات عزتالله ضرغامی
در زمان پخش سریال "سرزمین کهن"، ضرغامی، رییس وقت صدا و سیما بود. او بدون تشریفات و اطلاع قبلی، حتی با پوشیدن لباس قوم بختیاری، به مسجدسلیمان سفر کرد و در جمع مردم منطقه، ضمن دلجویی و عذرخواهی از مشکل پیشآمده، از اصلاح سریال و پخش آن از تلویزیون خبر داد. ضرغامی گفت: "برخی بخشهای سرزمین کهن حذف میشود. او همچنین گفت که زمان را از دست نمیدهد و در آینده، زمانی که کل این بحث بختیاری از داستان این سریال حذف شد، با همکاری فرهیختگان و همکاران یک مجموعه بسیار جذاب و خوب از بختیاریها در این سریال پخش خواهد شد. اگر اقوام بختیاری بار اول آن را ملاحظه کنند، اصرار خوا
هند کرد که هرچه زودتر مجموعهای ساخته و این موارد در آن دیده شود."
یکدهه توقیف
به نقل از منابع خبری، با وجود وعدهها و اقدامات ضرغامی برای پخش سریال "سرزمین کهن"، این سریال به مدت یک دهه توقیف شد و پس از تغییرات در مدیریت سازمان صدا و سیما، تلاشهای متعددی برای پخش آن انجام شد. اما در نهایت، سریال به نام "سرزمین مادری" با تغییراتی در فیلمنامه و داستان پخش شد.
بازیگران سریال "سرزمین مادری"
سریال "سرزمین مادری" به عنوان یکی از پربازیگرترین مجموعههای تاریخ سریالسازی کشور شناخته شده است. این سریال شامل بازیگران معروفی همچون شهاب حسینی، علی شادمان، محسن تنابنده، امیر آقایی، محمدرضا فروتن، نیکی کریمی، شبنم قلیخانی، الهام حمیدی، ثریا قاسمی، فرهاد قائمیان، هنگامه قاضیانی، و بسیاری دیگر میباشد.
اگر سوال دارید یا اطلاعات بیشتری نیاز دارید، خوشحال میشوم کمک کنم.