تیم ملی کشتی آزاد ایران با کسب پنج طلا و سه برنز مقتدرانه قهرمانی در قاره کهن را جشن گرفت.
مسابقات کشتی آزاد قهرمانی آسیا در فاصله حدود سه ماه مانده تا شروع المپیک 2024 پاریس با حال و هوای متفاوتی نسبت به سالهای گذشته برگزار شد. اين مسابقات كه تاثيرى در كسب سهميه المپيک نخواهد داشت، فرصتی برای محسن کاوه و همکارانش بود تا در برخی از اوزان کشتیگیران مدنظر خود برای اوزان المپیکی را هم محک بزنند.
کشتیگیران شناختهشدهای همچون رحمان عموزاد، امیرمحمد یزدانی، محمد نخودی و امیرحسین زارع با سابقه عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی جهان در ترکیب تیم ملی حضور داشتند و در نهايت هم با كسب پنج مدال طلا و سه برنز به كار خود پايان دادند تا خيلى راحتتر از هر دورهاى ايران روى سكوى قهرمانى تيمى بايستد.
مسابقات روز نخست در اوزان 57، 65، 70، 79 و 97 کیلوگرم پیگیری شد و نتیجه در پایان فینالهای پنج وزن اول برای ایران با کسب سه مدال طلا، یک برنز و یک عنوان پنجمی درخشان بود.
رحمان عموزاد در 65 کیلو، امیرمحمد یزدانی در 70 کیلو و محمد نخودی در 79 کیلو طلایی شدند و محمدحسین محمدیان در 97 کیلو به مدال برنز رسید. همچنین ابراهیم خواری در 57 کیلوگرم کاری از پیش نبرد و در نهایت پنجم شد.
اما امروز (جمعه) مسابقات 5 وزن دوم پیگیری شد که ايران توسط اميرحسين زارع در 125 كيلوگرم و اميرحسين فيروزپور در 92 كيلوگرم به مدال طلا و توسط حسين ابوذرى در 74 كيلوگرم و هادى وفايى پور در 86 كيلوگرم به مدال برنز رسيد.
قهرمانى در قاره كهن با كسب هشت مدال و پنج طلا شروع خوبى براى محسن كاوه و شاگردانش در سال المپيک بود.
وزن 57 ک.گ:
سال گذشته بود که ابراهیم خواری موفق شد بالاتر از رقبای داخلی خود صاحب دوبنده تیم ملی کشتی آزاد در بازیهای آسیایی هانگژو شود. این کشتیگیر 57 کیلوگرم که در اوج جوانی و کمتجربگی به سر میبرد، در هانگژو به توفیقی نرسید و خیلی زود حذف شد.
امسال هم ابراهیم خواری با نظر کادرفنی و بر اساس چرخه انتخابی تیم ملی در وزن 57 کیلوگرم به مسابقات قهرمانی آسیا 2024 در قرقیزستان اعزام شد.
خواری در دور نخست با نتیجه 8 بر 10 مغلوب اودیت از هند شد و با توجه به حضور حریفش در دیدار فینال، وی به گروه بازندهها رفت. خواری در این گروه با نتیجه 6 بر 4 از سد آلماز سامانبیکوف از قرقیزستان گذشت و به دیدار ردهبندی رفت. وی در این دیدار با نتیجه 7 بر 4 مغلوب کوم هیوک کیم از کره شمالی شد و در جایگاه پنجم ایستاد.
خواری در آینده با افزایش تجربه قطعا کشتی گیر بزرگی خواهد شد؛ پس باید شکیبا باشیم چون آینده درخشانی در انتظار این کشتی گیر 18 ساله مازندران خواهد بود.
درخشش ژاپنی ها با سه گیر متفاوت در مسابقات جهانی 2023, هانگژو 2022 و آسیا 2024 چشم ها را خیره کرده است؛ ژاپن با هیگوئیچی در مسابقات جهانی بلگراد 2023 نقره گرفت, در هانگژو 2022 با هاسهگاوا طلا گرفت و در آسیا 2024 با یومیا طلایی شدند.
وزن 61 ک.گ:
رضا اطری در دور نخست با نتیجه 4 بر 4 از سد کایسی تانابه از ژاپن گذشت وی در دور بعد با نتیجه 5 بر صفر جمشید شریف اف از تاجیکستان را مغلوب کرد و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. وی در این مرحله مقابل تایربک ژولماشبک اولو دارنده مدال برنز جهان و قهرمان آسیا از قرقیزستان با نتیجه 11 بر 7 مغلوب شد و به دیدار ردهبندی رفت. اطری در این دیدار مقابل کوم چول ری از کره شمالی با نتیجه 11 بر صفر شکست خورد و پنجم شد.
بدین ترتیب اطری که پیش از این مسابقات جهانی به مدال نقره رسیده بود، از رسیدن به مدال آسیایی بازماند.
رضا اطری بهترین کشتی گیر 61 ک.گ ایران است و عدالت حکم می کند تا روزی که او در انتخابی اول می شود به مسابقات بین المللی نیز اعزام شود.
کشتی ایران در این وزن فقیر است و برای مسابقات جهانی اوزان غیرالمپیکی برای سال 2024 باید به فکر چاره بود چون با این سبک کشتی گرفتن, قطعا مدال نخواهیم گرفت.
وزن 65 ک.گ:
در وزن 65 کیلوگرم رحمان عموزاد در دور اول با نتیجه 4 بر 2 اولوکبک ژولدوشبیکوف قهرمان آسیا از قرقیزستان را مغلوب كرد. وی در دور دوم با نتیجه 7 بر صفر سئون هو یو از کره جنوبی را از پیش رو برداشت و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. وی در این دیدار با نتیجه 10 بر صفر عباس رحمان اف از ازبکستان را شکست داد و به دیدار فینال راه یافت.
عموزاد در ديدار فينال با نتیجه 2 بر 1 از سد تولگا تومور اوچیردارنده مدال برنز جهان و قهرمان بازیهای آسیایی از مغولستان گذشت و به مدال طلا دست یافت.
رحمان در كشتى فينال كه برابر رقيب قدرتمندى ايستاده بود، موفق شد با استفاده از تاكتيک مناسب و کنترل کشتی به برتری برسد تا یک طلای آسیایی دیگر به کارنامه افتخارات خود اضافه کند.
عموزاد که صاحب دوبنده تیم ملی در وزن ۶۵ کیلوگرم در المپیک پاریس است، با این مدال طلا برای فتح سکوی نخست المپیک دورخیز کرد.
وزن 70 ک.گ:
در وزن 70 کیلوگرم امیرمحمد یزدانی پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم با نتیجه 9 بر 4 مقابل علی بک عثمان اف از قرقیزستان به پیروزی رسید و راهی مرحله نیمه نهایی شد. وی در این مرحله مقابل مصطفی احمدف از تاجیکستان با نتیجه 8 بر 3 به برتری دست یافت و به دیدار فینال رفت.
امیرمحمد یزدانی در فینال وزن 70 کیلوگرم به مصاف یوشینوسوکه آئویاگی از ژاپن رفت. یزدانی که سابقه کسب مدال نقره وزن 70 کیلوگرم جهان را در کارنامه دارد، کشتی را خوب شروع نکرد و 4 امتیاز به حریف داد، اما در لحظات پایانی وقت اول توانست کشتیگیر ژاپنی را از بالا به پل بزند و 4 امتیاز بگیرد.
اعتراض مربیان ژاپنی یک امتیاز دیگر هم برای یزدانی در پی داشت. امیرمحمد در تایم دوم بازهم از حریفش عقب افتاد و در حالی که کمتر از 30 ثانیه به پایان مانده بود، 9 بر 7 کشتی را باخته بود. یزدانی اما دست از تلاش برنداشت و موفق شد به پشت حریف رفته و دو امتیاز از حریف ژاپنی بگیرد. در حالیکه کشتی 9 بر 9 و یزدانی بهخاطر فن 4 امتیازی برنده بود، در لحظه آخر کشتیگیر ژاپنی که نمیخواست باخت را قبول کند، روی فنی که قصد داشت اجرا کند، بار دیگر به پل رفت و 4 امتیاز دیگر هم داد تا کشتی 13 بر 9 به پایان برسد و یزدانی دومین طلای ایران را به ارمغان بیاورد.
وزن 74 ک.گ:
در وزن 74 کیلوگرم حسین ابوذری در دور اول با نتیجه 10 بر صفر ظفربک اوتاخانوف دارنده مدال نقره آسیا از ازبکستان را شکست داد. وی در دور دوم با نتیجه 12 بر 1 یونگ نام سو از کره شمالی را از پیش رو برداشت و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. ابوذری در این مرحله مقابل کوتا تاکاهاشی دارنده مدال برنز زیر 23 سال جهان با نتیجه 4 بر 2 مغلوب شد و به دیدار ردهبندی رفت.
ابوذرى كه دومین تجربه آسيايى خود را سپرى مىكرد، در دیدار ردهبندى با نتیجه 5 بر 2 سیرباز تالگات از قزاقستان را مغلوب کرد و به مدال برنز رسید.
ایران در قرن 21 به جز 2 مورد استثنا, یعنی طلای حاجی زاده در مسابقات جهانی تهران 2002 و طلای حسن یزدانی در المپیک ریو 2016 هیچ کشتی گیر شش دانگی در این وزن نداشته است؛ این قضیه درباره یونس امامی که بهترین 74 کیلوی حال حاضر ایران است نیز صدق می کند.
شاید با آمدن رحمان عموزاد به این وزن پس از المپیک پاریس برخی از مشکلات کشتی ایران در این وزن حل شود.
وزن 79 ک.گ:
در وزن 79 کیلوگرم محمد نخودی پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم با نتیجه 5 بر 4 از سد خیدیر سیف الدین اف از بحرین گذشت و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. وی در این مرحله مقابل ماگومد اولویف از تاجیکستان با نتیجه 11 بر صفر پیروز شد و به دیدار فینال راه یافت.
او در فینال به مصاف انخبایار بایامبادورج از مغولستان رفت. از همان ابتدای کشتی مشخص بود که نخودی از حریف خود کاملا سرتر است و با زیرگیریهای دیدنی خود توانست برتریاش را به کشتیگیر مغولستانی دیکته کند.
نخودی که روی یک بارانداز نزدیک بود غافلگیر شود، دو امتیاز هم به حریف داد، اما در همان ابتدای تایم دوم موفق شد امتیازات خودش را به 12 برساند و با امتیاز عالی 12 بر 2 مقابل حریف به برتری برسد.
بدین ترتیب محمد نخودی مدال طلای وزن 79 کیلوگرم را به راحتی از آن خود کرد، مدالی که سومین طلای ایران در روز نخست مسابقات آسیایی بود.
وزن 86 ک.گ:
هادى وفايى پور كه در غياب حسن يزدانى در مسابقات قهرمانى كشور به مقام اول وزن ۸۶ کیلوگرم دست یافته بود، بعد از چند ماه حضور در اردوی تیم ملی امروز به عنوان نماینده ایران در مسابقات قهرمانی کشتی آزاد آسیا روی تشک رفت.
وفایی پور طبق چرخه انتخابی میبایست در این رویداد به مدال طلا میرسید تا حریف حسن یزدانی در انتخابی نهایی تیم ملی قبل از المپیک باشد، اما او بعد از اینکه در دور اول با نتیجه 10 بر صفر ینگ ووتی ازکامبوج را مغلوب کرد، در دور دوم با نتیجه 3 بر 1 مغلوب عظمت دولتبیکوف دارنده مدال برنز جهان از قزاقستان شد.
وفایی پوربا توجه به حضور کشتی گیر قزاق در دیدار فینال، به دیدار رده بندی راه یافت. وی در این دیدار با نتیجه 10 بر صفر لی پیلونگ از چین را شکست داد و به مدال برنز دست یافت.
با این شرایط احتمالا باید شاهد رویارویی حسن یزدانی و کامران قاسمپور در انتخابی نهایی وزن ۸۶ کیلوگرم طبق تصمیم کادرفنی باشیم.
وزن 92 ک.گ:
امیرحسین فیروزپور در دور نخست با نتیجه 11 بر صفر ساتوشی میورا از ژاپن را از پیشرو برداشت. وی در دور بعد با نتیجه 11 بر صفر شوهی گانگ از چین را مغلوب کرد و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. وی در این مرحله مقابل ماگومد شریپوف از بحرین با نتیجه 10 بر صفر به برتری دست یافت و به دیدار فینال رفت.
فیروزپور كه يكى از كشتىگيران كمتجربه تيم ملى در اين رويداد بود، بعد از كسب دو برنز توانست نمايشى ديدنى را در فينال ارائه كند و طلايى شود.
اميرحسين با نتیجه 8 بر 1 از سد شرزاد پویونوف از ازبکستان گذشت و چهارمين طلايى ايران در آسيا لقب گرفت.
وزن 97 ک.گ:
محمدیان که پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با نتیجه 10 بر صفر باتزول اولزیسایخان دارنده مدال نقره آسیا از مغولستان را مغلوب کرد و به مرحله نیمه نهایی راه یافت، در این مرحله به سد محکم احمد تاج الدینوف قهرمان جهان و بازیهای آسیایی از بحرین برخورد کرد و با وجود تلاش فراوان با نتیجه 8 بر 2 مغلوب شد و به دیدار ردهبندی رفت.
محمدیان برای کسب مدال برنز به مصاف هیبیکی ایتو از ژاپن رفت و با نتیجه 7 بر صفر را حریف خود را مغلوب کرد.
وزن 125 ک.گ:
امیرحسین زارع پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم با نتیجه 10 بر صفر کومار آنیروده از هند را مغلوب کرد و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. وی در این مرحله مقابل شامیل شریپوف از بحرین با نتیجه 5 بر صفر به برتری دست یافت و راهی دیدار فینال شد.
زارع در فینال کار راحت تری از نیمه نهایی هم در پیش داشت و مقابل آیال لازاریف از قرقیزستان با نتیجه 11 بر صفر به پیروزی رسید و به مدال طلا دست یافت.
رستم آملی کشتی ایران در این سه مبارزه ۲۶ امتیاز کسب کرد و یک امتیاز هم به رقبا نداد تا نشان دهد با آمادگی کامل برای کسب مدال طلای المپیک دورخیز کرده است.