آیتالله عباس محفوظی گیلانی، یکی از مراجع تقلید برجسته و تأثیرگذار شیعه، در طول ۹۶ سال زندگی پر بار خود خدمات بسیاری به جامعه دینی و علمی ایران ارائه داد. در ادامه، به زندگی و دستاوردهای او نگاهی دقیقتر خواهیم داشت. با ما همراه باشید تا با جزئیات زندگی این عالم بزرگوار بیشتر آشنا شوید.
بیوگرافی آیت الله محفوظی | زندگی نامه آیت الله محفوظی
آیت الله محفوظی تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس محلی رودسر به پایان رساند، اما علاقهاش به علوم دینی او را به حوزه علمیه رودسر کشاند. در این حوزه، او ادبیات عرب را نزد سید هادی روحانی فرا گرفت و پس از دو سال، برای ادامه تحصیلات حوزوی در سال ۱۳۴۲ به قم عزیمت کرد
آیتالله محفوظی تحصیلات تکمیلی خود را در نزد بزرگان حوزه علمیه قم و نجف ادامه داد. در قم، او از درس علمای مشهوری همچون آیتالله خمینی، آیتالله بروجردی، و مرتضی حائری یزدی بهره برد و فلسفه را نزد علامه طباطبایی آموخت.
او بعدها برای تکمیل تحصیلات خود به نجف رفت و از کلاس درس علمایی چون سید عبدالهادی شیرازی و میرزا باقر زنجانی استفاده کرد.
در طول بیش از چهار دهه، آیتالله محفوظی به تدریس دروس عالی فقه، اصول، و فلسفه در حوزه علمیه قم پرداخت و شاگردان بسیاری را تربیت نمود. او همچنین تألیفات متعددی در زمینههای مختلف فقهی، اخلاقی، و قرآنی به چاپ رساند.
از مهمترین آثار او میتوان به کتابهایی همچون "خمس"، "زکات"، "حدود"، و "دیات" اشاره کرد. همچنین کتابهای اخلاقی و عرفانی چون "عرفان و عبادت" و "اندیشههای بنیادین در اخلاق اسلامی" از دیگر آثار او هستند که نقش مهمی در تربیت علمی و معنوی شاگردان و علاقهمندان به معارف اسلامی ایفا کردهاند.
آیتالله محفوظی در زمان حیات آیتالله محمدتقی بهجت، رئیس شورای استفتاء و مشاور نزدیک او بود. پس از درگذشت آیتالله علی صافی گلپایگانی در سال ۱۳۸۹، او مرجعیت تقلید را پذیرفت و دفتر مرجعیت خود را در قم تأسیس کرد
علاوه بر این، او در مقاطع مختلف در نهادهای مهمی مانند مجلس خبرگان، شورای عالی حوزه علمیه قم و شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت داشت.
سن آیت الله محفوظی
آیتالله شیخ عباس محفوظی، متولد ۱۸ مرداد ۱۳۰۷ در رودسر، ۹۶ سال داشت که در ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ دارفانی را وداع گفت.
دلیل فوت آیت الله محفوظی
سهشنبه شب، آیتالله شیخ عباس محفوظی در بیمارستان بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.