طرفداری | الکساندر چفرین، رئیس یوفا، در ادامهٔ تنشهای آشکار میان کنفدراسیون فوتبال اروپا و فیفا، حضور در فینال جام جهانی باشگاهها را بهطور کامل تحریم کرده است؛ آنهم در حالی که رؤسای سایر کنفدراسیونها دستکم در بخشی از این تورنمنت شرکت کردهاند.
به گزارش آدام کرفتون برای وبسایت اتلتیک، چفرین که بهواسطهٔ ریاست بر یوفا، نایب رئیس فیفا نیز محسوب میشود، در فینال جام جهانی باشگاهها هم حضور نخواهد داشت. منابع آگاه میگویند مدیران ارشد یوفا نگران سلطهجویی روز افزون فیفا بر فوتبال باشگاهی، بهویژه بابت گسترش جام جهانی باشگاهها و خطر تهدید جایگاه لیگ قهرمانان اروپا بهعنوان محبوبترین رقابت باشگاهی جهان هستند.
در کنفرانس خبری روز شنبه در برج ترامپ در نیویورک، جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، احتمال افزایش تعداد تیمهای اروپایی در نسخهٔ بعدی این رقابتها را رد نکرد و از پاسخ صریح به این پرسش که آیا ترجیح میدهد جام جهانی باشگاهها دوساله برگزار شود یا چهارساله، طفره رفت.
او در عین حال نام باشگاههایی چون منچستریونایتد، آرسنال، لیورپول، تاتنهام، بارسلونا، میلان و ناپولی را بهعنوان تیمهایی برد که دوست دارد در این رقابتها حضور داشته باشند؛ هرچند هنوز مشخص نیست فرمول صعود یا سقف سهمیهٔ کشورها چگونه ممکن است تغییر کند، تا مسیر حضور چنین تیمهایی هموارتر شود.
اینفانتینو به سود مالی کلان این رقابتها اشاره کرد و گفت:
از مجموع ۶۳ بازی، بهطور متوسط هر مسابقه ۳۳ میلیون دلار درآمد داشته است. هیچ تورنمنت باشگاهی دیگری در جهان از این نظر قابل قیاس نیست. این رقابت در حال حاضر از همه لحاظ، موفقترین تورنمنت باشگاهی است.
بر اساس ارقام منتشرشده از سوی فیفا، قهرمان جام جهانی باشگاهها ممکن است تا ۱۲۵ میلیون دلار درآمد داشته باشد؛ رقمی که البته کمتر از ۱۵۴ میلیون دلاری است که رئال مادرید بابت قهرمانی در لیگ قهرمانان ۲۰۲۴ بهدست آورد. با این حال فیفا معتقد است جام جهانی باشگاهها از منظر درآمد بهازای هر بازی، ارزشی بالاتر دارد؛ زیرا قهرمان آن در نهایت حداکثر ۷ بازی در یک ماه انجام میدهد، در حالی که لیگ قهرمانان در طول یک فصل برگزار میشود.
در همین حال، ویکتوریانو ملرو، مدیرعامل باشگاه پاری سن ژرمن، در حاشیهٔ مراسمی در فروشگاه مرکزی این باشگاه در خیابان پنجم نیویورک، به The Athletic گفت: «برگزاری این تورنمنت باید هر چهار سال یکبار باقی بماند».
چفرین در حالی در هیچیک از دیدارهای جام جهانی باشگاهها حضور نیافته که ۱۲ تیم از اروپا در این رقابتها حضور داشتهاند و سه تیم ــ رئال مادرید، پاری سن ژرمن و چلسی ــ به نیمهنهایی رسیدهاند.
یوفا در پاسخ به پرسش The Athletic دربارهٔ عدم حضور چفرین اعلام کرد:
اگر خاطرتان نیست، باید گفت تمام تمرکز رئیس یوفا در حال حاضر بر رقابتهای یوروی زنان است. این رویداد برای ما اهمیت بالایی دارد و طبیعتاً نیازمند توجه و تعهدی جدی است.
اما بررسیهای بعدی نشان داد که چفرین تنها در یکی از ۲۲ بازی نخست یورو زنان که از دوم جولای آغاز شده، شرکت کرده است؛ این در حالیست که جام جهانی باشگاهها از ۱۳ ژوئن شروع شده بود. یوفا در این باره اظهارنظری نکرد. چفرین همچنین در فینال جام جهانی زنان ۲۰۲۳ ــ که میان دو تیم اروپایی انگلیس و اسپانیا برگزار شد ــ نیز حضور نداشت.
چفرین بهعنوان رئیس یکی از کنفدراسیونها و نایب رئیس شورای فیفا، واجد شرایط دریافت سالانه ۳۰۰ هزار دلار از فیفاست. هنوز مشخص نیست که آیا او این مبلغ را دریافت میکند یا خیر. یوفا و فیفا در ماه می در اینباره پاسخی ندادهاند.
همچنین حساب رسمی یوفا در X تاکنون هیچ اشارهای به جام جهانی باشگاهها نداشته و عملکرد تیمها یا بازیکنان اروپایی در این تورنمنت را برجسته نکرده است. این در حالی است که حساب رسمی کونمبول بهطور منظم دربارهٔ درخشش بازیکنان و تیمهای آمریکای جنوبی در این رقابتها پست منتشر کرده است.
این اتفاقات در ادامهٔ تنشهایی است که در ماه می در کنگرهٔ فیفا در پاراگوئه رخ داد؛ جایی که اعضای اروپایی شورای فیفا پس از تأخیر سهساعته در آغاز نشست ــ بهدلیل عدم حضور اینفانتینو ــ جلسه را ترک کردند و پس از وقت استراحت ظهر، بازنگشتند.
اینفانتینو برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، به عربستان و قطر سفر کرده بود؛ سفری که باعث شد نشست شورای فیفا که قرار بود روز سهشنبه بهصورت حضوری شکل بگیرد، به جمعه موکول و بهصورت مجازی برگزار شود.
یوفا در بیانیهای این اقدام را «عمیقاً تأسفبار» خواند و گفت که «ظاهراً برنامهها تنها برای هماهنگی با منافع سیاسی خصوصی، تغییر کردهاند» و همین مسئله نشان میدهد که منافع فوتبال در اولویت قرار نگرفته است.