طبق آمار سایت رسمی فوتبال، در شصت درصد مواقع تیمی که گل اول را می زند پیروز میدان است؛ خصوصا برای تیم های بزرگ و پرستاره، چون به ثمر رساندن گل اول باعث ایجاد فضای لازم برای بازیسازی - بیلدآپ - و ضمنا کانال ها و شکاف های مناسبی برای نفوذ، حملات سریع و ضدحملات مهیا می کند. اما چگونه می شود که رئال مادرید پرستاره، کهکشانی و شکست ناپذیر تن به تساوی هایی سوال برانگیز می دهد؟
⚽️ رئال مادرید
آرایش مالکیتی ٣-۵-٢ رئال مادرید در حملات – و ضمنا ٢-۱-۵-٢ سال گذشته – بسیار برای مادریدی ها همگون و روان بود؛ به طوری که اضافه شدن و باز بازی کردن فولبک های رئال مادرید، این اجازه و مجال را به کروس و مودریچ می داد تا با آزادی عمل بیشتری کار کنند. بدیهی است که وظیفه عرض دادن به بازی تا قبل از رسیدن به یک سوم دفاعی حریف، بر عهده این دو بازیکن بود تا بتوانند در فاز حمله با بازی بدون توپ خود و ضمنا پس از اشتباه فردی احتمالی تیم حریف در پرس کردن رئال مادرید، اقدام به اورلپ کرده و خلق موقعیت کنند.
کهکشانی ها سال گذشته بهترین تیم اروپا و دنیا در زمینه بازیسازی در کناره های زمین و ارسال سانترهای مناسب و گلزنی با سر بودند. تئوری و شیوه کلاسیک ولی کاربردی رئال مادرید در عصر مدرن فوتبال، راهکاری بود که تیم های دیگر چاره ای برای مقابله با آن نداشتند.
ایجاد مربع و مثلث های پویا، خلاقانه و با پاس های دقیق و عمقی در کناره ها و جایگیری بسیار عالی بازیکنان سمت دیگر میدان در محوطه جریمه، اگر با سانتر مناسبی مواجه می شد باعث گلزنی های غافلگیرکننده ای می شد؛ غافلگیر به این معنا که در فوتبال مدرن فعلی، چون فوتبال بیشتر کنترلی شده است، تعداد سانتر بالا امری پرخطر و نادرست است؛ چون در صورت لو رفتن باعث ایجاد فضا و ضدحملات فراوان می شود.
🔻نقاط ضعف رئال مادرید
۱. نبود تنوع تاکتیکی
هرچند فرمول تهاجمی فوق بسیار کاربردی و چشم نواز به نظر می رسد ولی حتی قوی ترین سموم نیز پادزهر خاص خود را دارند؛ حال مشخص است که تمام کادرفنی و آنالیزورهای تیم های لالیگایی می دانند که رئال چگونه بازی می کند.
سان تزو اسطوره چینی، در کتاب هنر رزم خود، عنصر غافلگیری را یکی از موثرترین اِلمان های پیروزی در میدان نبرد می داند و تاکتیک جدید سال گذشته رئال، حالا دیگر غافلگیرکننده نیست و چون قابل پیش بینی شده، مقابله با آن راحت تر شده است. در اینجاست که زیزو یا باید با تئوری جدیدی دست به نجات رئال مادرید بزند، یا بتواند تیمش را با نشاط تر کند
٢. بازیسازی (Build up) آهسته و تعداد ضرب بالا
سرعت، دقت و خلاقیت سه عنصر اصلی بازیسازی یا بیلدآپ هستند که حیاتی ترین عامل آن سرعت است. هرقدر که تیم خودی با تعداد ضرب – Touch – کمتر با توپ کار کند و در بازیسازی در عرض با دقت تر کار کند، قطعا خروجی کار، تعداد موقعیت های گلزنی بیشتر و بهتری نصیب تیم خودی خواهد شد.
می توان با تعداد ضرب بیشتر با توپ کار کرد ولی در این حالت شما باید از سرعت تصمیم گیری بالایی برخوردار باشید که رئال مادرید این فصل، در زمان هایی که تیم حریف سازمان دهی یافته و پرس شدید می کند؛ هیچ کدام از دو بیلدآپ ایده آل فوق را انجام نمی دهد، درنتیجه رئال مادرید با ترس و استرس بالا به نظر می رسد.
٣. عدم تمرکز در کانترپرس (Counter Press)
کانترپرس به معنای اعمال فشار شدید به تیم حریف پس از لو دادن توپ از سوی تیم خودی می باشد، یعنی برخلاف فوتبال کلاسیک، وقتی تیم شما توپ را لو داده است باید با تعداد نفرات بالا بلافاصله در کمترین زمان ممکن اقدام به بازپس گیری توپ کند. پیش تر در فوتبال کلاسیک، تیم ها پس از لو دادن توپ قدری عقب آمده و با سازماندهی دفاعی، اقدام به توپ گیری می کردند.
از لازمه های کانترپرس، توان هوازی بالا، هوش تاکتیکی مناسب و ضمنا روحیه قوی و جنگنده است. فاکتورهایی که در رئال مادرید این فصل دیده نمی شود. کهکشانی ها پس از لو دادن توپ نمی توانند فشار اول را به موقع و درست وارد کنند. انگشت اتهام بیشتر به سمت بی بی سی و ایسکو است که نمی توانند در فاز دفاع کمک تیم خودی کنند.
باید منتظر ماند و دید آیا پرز که تجربه ثابت کرده است که او مدیری صبور نیست؛ چگونه رئال مادرید را از رخوت بیرون خواهد کشید؟
آیا بازهم به زیدان زمان خواهد داد؟
آیا پروژه کهکشانی دیگری را با ورود فوق ستاره هایی جدید استارت خواهد زد؟
________________________________________
✒️نویسنده: محمد نوپسند
کاری از گروه فنی تاکتیکال آنالیز