داروسازی، یکی از رشته های پر متقاضی علوم تجربی است که در این مقطع دکتری دارد. صرف کارکردن در داروخانه و فروش و خرید دارو برای این رشته در این ایران جا افتاده است اما این تمام کاری که یک داروساز می کند نیست. توضیحات مفصلی در مورد این رشته وجود دارد که در کوتاه ترین شکل ممکن به آن می پردازیم.
دانشجوي اين رشته برای ارائه خدمات به بيماران بايد بتواند با افراد به درستی ارتباط برقرار كرده و خوب صحبت كند و در ضمن فردی سخت كوش و جدی باشد چون دروس اين رشته بسيار فراگير و متنوع بوده و هم جنبه حفظی و هم جنبه تحليلی دارد و در نتيجه به همت و تلاش قابل توجه نيازمند است. علم شیمی، علمی اساسی در رشته داروسازی بوده و دوطلبانی که این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند باید به علم شیمی علاقه نشان دهند.
دورس تحصیلی و ادامه تحصیل
دروس پايه: بيولوژی، فيزيک، رياضيات پايه، ميکروبشناسی، انگلشناسی، قارچشناسی، فيزيولوژی، شيمي آلی، شيمی عمومی، بيوشيمی، آناتومی، اصول خدمات بهداشتی، آمار حياتی، شيمی تجزيه، ايمونولوژی، کمکهای اوليه، کامپيوتر
دروس تخصصی: گياهشناسی دارويی، اشکال دارويی، تغذيه و رژيم درمانی، مواد خوراکی نظری، مديريت در داروسازی، درمانشناسی، اطلاعات دارويی، شيمی دارويی، فارماکولوژی، مفردات پزشکی، فرآوردههای دارويی بيولوژيکی، روشهای دستگاهی، سمشناسی، بيوفارماسی، داروسازی صنعتی، کنترل ميکروبی دارويی، کارآموزي صنعت، زبان تخصصی، مقدمات داروسازی، گياهشناسی داروسازی، کارآموزی داروخانه
پس از اخذ مدرك دكتراي عمومي داروسازي به شرط داشتن معدل كل بالا ، دانشجو ميتواند در امتحان دوره تخصصي شركت كند. دانشجويان پذيرفته شده در دوره تخصصي بسته به گرايش تحصيلي خود، واحدهاي گوناگون و متنوع ديگري را (تقريبا 40 واحد) در سطح پيشرفته و تخصصي ميگذرانند كه بخش عمده آن پاياننامه تخصصي است. قبل از انتخاب پاياننامه تخصصي، دانشجو بايد در امتحان جامع تخصصي كه در سطح كشور برگزار ميشود نمره قبولي را كسب نمايد. سرانجام پس از نگارش و دفاع از پاياننامه به اخذ مدرك دكتراي تخصصي (P.h.D) نايل ميآيد.
آینده شغلی
درست است كه در چند سال گذشته به علت تعداد زياد فارغالتحصيلان، فرصتهاي كاري اين رشته كم شده است اما با اين وجود حدود 90 درصد فارغالتحصيلان اين رشته جذب بازار كار ميشوند كه از اين ميان بيش از 80 درصد جذب داروخانه و مابقي در صنايع داروسازي (ساخت و كنترل دارو) و كارخانههاي آرايشي بهداشتي مشغول به كار ميشوند و يا در كارهاي اجرايي وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي فعاليت ميكنند.
از سوي ديگر در حال حاضر حدود 97 درصد داروهاي مورد نياز كشور (از نظر عددي) در كارخانههاي متعدد داروسازي داخل كشور ساخته ميشود و بدون شك كارشناسان و متخصصان موجود در اين كارخانهها، فارغالتحصيل رشته داروسازي هستند. همچنين در 5 كارخانه بزرگ داروسازي كشور وجود بخش تحقيقات دارويي و كار در اين زمينه الزامي شده است. اين در حالي است كه اكثر كارخانههاي داروسازي كشور داراي واحدي به نام واحد تحقيقات هستند و در نتيجه امكان فعاليتهاي تحقيقاتي براي فارغالتحصيلان علاقهمند و مستعد اين رشته مهيا ميباشد.
در رشته داروسازي دست براي تحقيق خيلي باز است. چون علاوه بر كار در بخش تحقيقات كارخانههاي داروسازي، فارغالتحصيل اين رشته ميتواند بطور خصوصي نيز بويژه در بخش داروهاي گياهي تحقيق كند و يا در حالي كه در داروخانه كار ميكند، به تحقيقات نيز بپردازد يعني به روي نسخههاي بيماران مطالعات تحقيقاتي انجام دهد.
منابع: گزینه دو و ایران محصل