به واسطه چندین سوال راجب تندخوانی و خوانش صحیح و رنجوندن یکی از اعضای طرفداری Friends | که ازش عذر میخوام این مطلب رو تقدیم به اون ها و همه کاربر ها میکنم ..
میخوام راجب تندخوانی حرف بزنم ..سال 97 فکر کنم 432 یا 421 همین حدود ها کتاب گرفتم :) که همه چیز به برکات اصول صحیح بود
برای خیلی ها این که کتابی رو در نیم ساعت بخونی چیز باور نکردنیه ... اما در این مورد همه چیز به دیدگاه شما بستگی داره ..وقتی تندخوانی رو تا حدی ... از رفیقم اموزش دیده بودم ..خیلی ها باور نمیکردن یا تمسخر میکردن .. و میگفتن : ببین این که تند بخونی هنر نیست! ..اصلا با تندخوندن ادم چیزی متوجه نمیشه که ... و هر کدام چیزی رو نسبت میدادن ..و وقتی که از ساعت 8 صبح تا 12 ظهر هفت کتاب تموم کردم متهم به بازی کردن با کتابها شدم ..هرکس چیزی برداشت کرد اما اصل مطلب اینه تندخوانی اصول خاصی داره و قطعا تند خوندن به معنای عامه نیست :)
میخوام یکم با ذهنیت شما بازی کنم .. بهانه های ذهن شما و عادت های شما و باور های شما سدی هستند که نتونید .. از این بهانه های ذهن و عادت وو... بهانه های قوی تری برای شدن و خواستن بیارید ..
اولین چیز باور هست
این که شدنیه !
یک مثال براتون میزنم اول متنم توضیح دادم رفیقم تندخوانی رو بهم اموزش داد ..اون یک خاطره برام تعریف کرد که یک شب خونه ی دوستش خوابیده بود از قضا فردا هم امتحان در دانشگاه داشت اون دوستش از 1 شب تا صبح مطالعه کرد و این دوست ما که مسلح به تندخوانی بود ساعت 6 بیدار شد. یک صبحانه ای خورد و شروع کرد به خوندن احتمالا با سرعت هزار کلمه در دقیقه کتاب 250 صفحه ای رو تموم کرد ظرف یکساعت تموم کرد ..و درنهایت نمره اش از اون دوستش بیشتر هم شد ! با این داستان ذهنیت و باور غلط منو عوض کرد ..و در نهایت دوستان .... تندخوانی رو ازش اموزش دیدم . مدتی گذشت و من به هزار کلمه در دقیقه رسیدم ..و روزی همون رفیقم رو در دانشگاه دیدم که بهم گفت وارد عکس خوانی شده .. و جلوی من ظرف 5 دقیقه کتاب شیمی سال دوم رو تموم کرد .. این مقدار از سرعت برای من غیر قابل باور بود اصلا در ذهنم نمیگنجید .. نکته مهم همینه ..در باور هست ..که میشه ...من در تندخوانی باور کردم که میشه شد ولی در عکس خوانی نه! نشد ... اگر ادراک هامون رو در فریم به فریم و ثانیه ها زیاد کنیم یعنی دقیقا کاری که دوستم انجام داد و از ثانیه ها چیز های برداشت میکرد.. متوجه میشیم انسان چه موجود عجیبیه ...
تونی بازارن در کتاب تندخوانیش میگه و بارها تکرار میکنه مغز انسان خیلی فراتر از این حرفاست که محدودش کنیم .پس میتونیم .
دومین چیز تند خوانی .. تند خوندن نیست !
در نظر عامه مردم تندخوانی یعنی تند خوندن درحالی که اینطور نیست .. تندخوانی قابلیتی به شما میده تا کلمات رو رشته ای ببینید به طوری که با تند خوندن خیلی تفاوت داره ..
البته بنده اینجا قصد اموزش به شما ندارم چون اینجا نمیشه اما راهنماییتون میکنم و سعی میکنم ذهنیتون تغییر پیدا کنه .. و در این مورد مثالی میزنم
گفتیم در تند خوانی رشته کلمات رو میبینیم و کلمه ای نمیخونیم
در واقع در تندخوانی نمیخونیم بلکه میبینیم و اگر حتی با زبان دل هم بخونیم بازهم باعث ایجاد مکث شده ایم / تصویر بالا یک بخش کوچک از اصول تندخوانیه که ثابت میکنه تند خوانی تند خوندن نیست بلکه دیدن رشته ای از کلمات باهم در یکجا هست ..این کار به این علت هست که همان طور که کلمه ای دیدن باعث ایجاد مکث میشه و برای این که بتونیم این کاروعملی کنیم باید نخونیم و ببینیم ! و اون هم رشته ای از کلمات رو !
یعنی حتی اگر با زبان دل هم بخونیم ..چی ؟؟ چی ؟؟ مکث ها حساب شده ... پس اگر به اصول تند خوانی مجهز باشیم ..جمله طرفداری سایت خوبی است رو یکجا با یک مکث میبینیم در حالی که اگر تند بخونیم کامل متفاوت با این قضیه هست !
نکته سوم ایا میزان ادراک ما با تند خوانی کم میشه ؟
دوستان عزیزم این یکی دیگر از اون بهانه ها و فریب های مغز برای محدود کردن شماست استدلال کسانی که میگن : نه ..اگه تندخوانی کنم چیزی حالیم نمیشه ! .. این افراد حتی اصول تند خوانی رو هم نمیدونن و فکر میکنن تندخوانی همون تندخوندنه ! درحالیکه اینطور نیست ..فریب این حصار ها و این استدلال ها رو نخورید .. شما راحت میتونید یک رمان 200 300 صفحه ای در طول یک ساعت تماش کنید با ادراک 80 درصد ! اما قطعا تاثیری در جهت پایین امدن ادراک شما داره ! اما این به دو چیز بستگی داره یک این که چقدر خودتون توانایی دارید و این که تمرین و عادت با این روش ادراک شما را بالا میبره ! نگرانش نباشید
نکته چهارم تندخوانی اصلا در چه مواردی بکارمون میاد ؟ آیا در درس هم استفاده داره ؟
این سوال جواب های متفاوتی میتونه داشته باشه ..ازمون تندخوانی جهانی بر مبنای رمانه ! .. اما حقیقتا میشه و شدنیه برای دانشگاه و ..... استفاده کرد اما این ربط به توانایی طرف و تلاش طرف داره ضمن این که فرض کنیم وارد چیز نا اشنایی میشیم مثلا قران ..خیلی از لغات برای عامه مجهولن و اشراف به ادبیات عرب میخواد ..یا مثلا فلسفه اسلامی ..این هم به اصطلاحات خاص خودش علم میخواد .
پس نمیشه راجب همه چیز تندخوانی کرد اما هرچیزی که برای شما به اندازه یک رمان خوانشش ساده باشه میشه تندخوانی کرد مثلا فکر کنیم یکی رشته اش حقوقه 30 40 کتاب حقوقی خونده اگه یک کتاب جدید گیر بیاره در حد همون 30 40 تاااااا که با اصطلاحاتش اشنا باشه درکش براش سخت نباشه راحت تر تندخوانی رو اجرامیکنه ..
در هر حال باید بدونیم این بستگی به توانایی شخص داره
............
امشب یکم راجب ذهنیت حرف زدم .. وقت نشد درست راهنمایی کنم اگر عمری بود بقیه اش رو بعدا مینویسم این که چه کار کنید ..و به چه منابعی رجوع کنید تا راحت تندخوانبشید..
بعد اون وقت میفهمید برنامه عصر جدید کسی که دیشب برای حافظه کاری انجام داد یک شوخی بود ! و این در نظر عوام فقط زیباست :)
فعلا
خوابم میاد :))