بسیاری از عاشقان فوتبال، این ورزش پر هیجان را با منچستریونایتدی می شناسند که سرمربی آن، کسی نبود جز سرالکس فرگوسن بزرگ، مردی که ۲۶ سال هدایت شیاطین سرخ را بر عهده داشت و در این مدت توانست ۱۳ بار قهرمان لیگ برتر شود؛ درست به اندازه نیمی از سالهایی که روی نیمکت این تیم انگلیسی نشست.
به گزارش طرفداری، منچستریونایتد با فرگوسن تیمی کاملا سطح اول در اروپا بود و کم تر تیمی توان رقابت با آن ها را داشت اما شرایط با رفتن مرد اسکاتلندی دگرگون شد. منچستریونایتد نه تنها دیگر قهرمان لیگ برتر انگلیس نشد و لیگ قهرمانان اروپا را فتح نکرد، بلکه اوضاع آن ها هر روز پیچیدهتر از قبل هم شد. مربیان بزرگ دیگری مثل فن خال و مورینیو آمدند اما هیچکدام نتوانستند شیاطینسرخ را به روزهای درخشان سابق برگردانند و حالا هدایت این تیم محبوب، به شاگرد فرگوسن یعنی اوله گنار سولسشر سپرده شده است و او دومین سال است که سرمربی منچستریهاست. با این حال در فصل جاری چندان او عملکرد قابل توجهی ارائه نکرده و تیمش تا این جای مسابقات در رده چهاردهم لیگ قرار دارد، جایگاهی که اصلا شایسته این تیم نیست. در همین راستا نگاهی داریم به وضعیت مربیان پسا فرگوسن در منچستریونایتد.
ابتدا نگاهی کلی داریم به عملکرد فرگوسن در منچستریونایتد: الکس فرگوسن در سال ۱۹۸۶ هدایت منچستریونایتد را برعهده گرفت. نزدیک به سه دهه منچستریها سرمربی خود را عوض نکردند که این در نوع خود یک رکورد محسوب میشود! منچستریونایتد و فرگوسن باهم جاودانه شدند و به هرآنچه که می خواستند رسیدند. ۱۳ قهرمانی در لیگ برتر انگلیس، ۲ قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا، ۵ قهرمانی در جام حذفی و ۱۰ قهرمانی لیگ کاپ، تنها گوشهای از دستاوردهای مرد اسکاتلندی با قرمزهای منچستر بود که او را تبدیل به محبوبترین، ماندگارترین و موفقترین سرمربی تاریخ شیاطین سرخ کرد.وقتی فرگوسن در سال ۲۰۱۳ و به طور ناگهانی از منچستریونایتد جدا شد، باعث شد فوتبال روی تلخ و غمانگیرش را هم برای یونایتدی ها به نمایش بگذارد. از آن روز به بعد، منچستریونایتد چهار مربی عوض کرد اما هیچ کدام به دستاوردهای فرگوسن نزدیک هم نشدند و طرفداران یونایتد همچنان در حسرت قهرمانی لیگ به سر میبرند. اتفاقی که با توجه به فرم نهچندان خوب و رقبای قدرتمند این روزهای منچستریونایتد بعید است امسال هم رخ بدهد و هواداران این تیم دست کم یکسال دیگر هم باید انتظار بکشند.
دیوید مویس (14-2013)
مردی هموطن سرالکس ولی گذرا در منچستر. پس از رفتن الکس فرگوسن از منچستریونایتد، سران باشگاه به فکر جذب یک سرمربی بودند که بتواند افتخارات سابق را تکرار کند و هواداران از بابت سرمربی آسودهخاطر باشند. انتخاب آنها باز هم از اسکاتلند بود اما با تفاوتهای زیاد؛ دیوید مویس سکان هدایت شیاطینسرخ را برعهده گرفت و با عملکردی که از خود برجای گذاشت، کم تر از یک فصل در جمع منچستریها ماندگار بود. در لیگ، تیم او در رده هفتم قرار گرفت، نتیجه ای که خشم هواداران را برانگیخت؛ در جامحذفی در همان ابتدای کار و در دور سوم تیمش حذف شد. آن ها در لیگ کاپ هم به نیمهنهایی رسیدند و با شکست از دور مسابقات کنار رفتند. این عملکرد فاجعهبار مویس، با حذف در مرحله یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا مقابل بایرنمونیخ تکمیل شد تا روند نزولی شیاطینسرخ با رفتن فرگوسن آغاز شود. شکست ۲-۰ مقابل اورتون در هفته سی و پنجم لیگ، پایان کار دیوید مویس در منچستریونایتد بود و او پس از هشت ماه دوری از سرمربیگری، هدایت رئالسوسیداد در لالیگا را برعهده گرفت؛ پس از آن به ساندرلند پیوست و درحالحاضر هم سرمربی وستهام است.
لوییس فن خال (16-2014)
از درخشش در جامجهانی ۲۰۱۴ برزیل تا رسیدن به نیمکت منچستریونایتد. درخشش هلند با فنخال در جامجهانی ۲۰۱۴ و کسب مقام سومی، باعث شد تا منچستریها تصمیم بگیرند فنخال را جایگزین مویس کنند. مرد هلندی در فصل اول حضورش در اولدترافورد، به مقام چهارمی لیگ رسید؛ اتفاقی که حداقل باعث شد سهمیه لیگ قهرمانان اروپا سال بعد را هم کسب کنند، اما اوضاع در سایر رقابتها بر وفقمراد یونایتد پیش نرفت. یونایتدِ فنخال در جامحذفی و لیگ کاپ حذفشده بزرگ مراحل اولیه لقب گرفتند و نتوانستند عملکرد خوبی از خود برجای بگذارند تا تنها موفقیت به دست آمده در فصل، حضور در لیگ قهرمانان سال بعد باشد و شاید به همین علت بود که سران باشگاه تصمیم گرفتند سال بعد را هم با سرمربی هلندی خود ادامه دهند. فصل ۱۶ - ۲۰۱۵ فرا رسید و منچستر با خرید بازیکنانی مثل مارسیال، دپای، شوایناشتایگر و مارکوس رشفورد آماده حضور در لیگقهرمانان و موفقیت در لیگ و سایر رقابتها شد، اما آن ها باز هم نتوانستند افتخار بزرگی کسب کنند و پرونده حضور فنخال در شیاطینسرخ بسته شد. منچستریونایتد لیگ را یک رده پایینتر نسبت به فصل قبل، یعنی پنجم به اتمام رساند و در لیگ کاپ هم در مرحله یکهشتم نهایی حذف شد. عملکرد ضعیف آنها به لیگقهرمانان هم سرایت کرد و در گروهی که وولفسبورگ آلمان، آیندهوون هلند و زسکامسکو روسیه حاضر بودند، نتوانستند از گروه صعود کنند و قهرمانی جام حذفی هم، چندان خشم هواداران را کم نکرد تا بدینترتیب فن خال هم پس از دوسال منچستر را ترک کند. حالا منچستریها جای خالی فرگوسن را بیش از پیش حس می کردند. مرد هلندی، پس از منچستریونایتد، هدایت هیچ تیمی را برعهده نگرفت و بازنشسته شد.
ژوزه مورینیو (18-2016)
آقای خاص، باز هم در انگلیس ولی اینبار با منچستریونایتد . فصل ۱۷ - ۲۰۱۶ و پساز رفتن فنخال، ژوزه مورینیو سرمربی یونایتد شد و طی دو فصل و نیم حضورش در این تیم عملکرد نسبتا بهتری هم نسبت به دیگر سرمربیان پسا فرگوسن ارائه داد. ژوزه در فصل اول که هدایت شیاطینسرخ را برعهده گرفت، توانست عملکرد رضایتبخشی داشته باشد و از پنج جامی که در آن قرار داشت، سه قهرمانی کسب کرد. لیگ کاپ، جامخیریه و در کنار آن ها قهرمانی در لیگ اروپا، افتخارات فصل اول حضور آقایخاص در منچستر بود. هرچند آنها لیگ را در رده ششم به اتمام رساندند و در جامحذفی هم در مرحله یکچهارم حذف شدند اما با این حال مورینیو در اولین فصل حضورش روی نیمکت شیاطینسرخ کارش را بسیار خوب به اتمام رساند.
در فصل 18-2017، مورینیو توانست بهترین عملکرد را بین تمام مربیان بعد از فرگوسن در یونایتد به نمایش بگذارد. آنها پس از منچسترسیتی که با ۱۰۰ امتیاز قهرمان لیگ شد، توانستند با ۸۱ امتیاز و اختلافی ۴ امتیازی با تیم سوم، یعنی تاتنهام، به نایب قهرمانی در لیگ برسند و بدین ترتیب حضور خود در لیگقهرمانان فصل بعد را هم مسجل کردند. نایب قهرمانی یونایتدیها در آن سال، با کسب مقام دومی در جامحذفی تکمیل شد ولی آن ها در لیگ کاپ در یکچهارم نهایی حذف شدند. شاگردان مورینیو در لیگ قهرمانان اروپا به عنوان تیم صدرنشین از گروه صعود کردند اما با باخت مقابل سویا در مرحله یکهشتم نهایی از دور مسابقات کنار رفتند. با این نتایج آقای خاص پس از دو فصل هدایت شیاطینسرخ، عملکرد نسبتا قابل قبولی داشت و وارد سومین سال مربیگری در منچستریونایتد شد، فصلی که تا میانه راه بیشتر برای مورینیو ادامه نداشت.
اوله گونار سولسشر (?-2018)
مردی از جنس یونایتد، که وظیفهاش بازگشت به دوران باشکوه تیمش است. فصل ۱۹ - ۲۰۱۸ و با اخراج ژوزه مورینیو از منچستر، سولسشر به عنوان سرمربی موقت تیم و تا پایان فصل انتخاب شد که توانست تیمش را در لیگ به رده ششم برساند. آن ها در جامحذفی در مرحله یک چهارم و در لیگ کاپ در یکشانزدهم نهایی حذف شدند اما در لیگ قهرمانان اروپا به عنوان تیم دوم گروه صعود کردند. در مرحله یکهشتم نهایی تیم سولسشر با نمایشی شگفت انگیز، برخلاف انتظارات توانست پاری سن ژرمن را شکست دهداما در مرحله بعد آن ها اسیر بارسلونا شدند تا به این ترتیب فصل اروپایی آنها هم در مرحله یکچهارم به اتمام برسد.
با اینحال سران منچستر تصمیم گرفتند قرارداد سرمربی نروژیِخودشان را تمدید کنند و بهاینترتیب، او فصل بعد هم هدایت شیاطینسرخ را برعهده گرفت. فصل ۲۰ - ۲۰۱۹ نخستین فصلی بود که سولسشر به طور دائم هدایت شیاطینسرخ را برعهده گرفت و در پایان فصل توانست منچستریونایتد را به جایگاه سوم لیگانگلیس برساند. اتفاقی که باعثشد هواداران به آینده تیمشان امیدوارتر شوند؛ با اینحال فصل به شکل عجیبی برای منچستر پیش رفت و آنها در تمام رقابتهایی که حاضر بودند، در مرحله نیمه نهایی شکست خوردند و دستشان از قهرمانی در فصل کوتاه ماند تا در نخستین فصلی که سولسشر بهطور کامل هدایت تیم دوران فوتبالش را برعهده گرفت، فاتح هیچ جامی نشود. تا این جای فصل ۲۱ - ۲۰۲۰، منچستریونایتد اصلاً در حد و اندازههای خودش نبوده و حالا از ۷ مسابقه ای که در لیگ برگزار کرده، سه برد، یک تساوی و سه شکست کسب کرده تا با ۱۰ امتیاز و یک بازی کمتر تا پایان هفته هشتم، در رده چهاردهم جدول باشد؛ جایگاهی که به هیچ وجه در حد و اندازههای شاگردان سولسشر نیست و حالا او باید برای ادامه راه تدابیر ویژهای بیاندیشد. سه شکست آنها مقابل کریستالپالاس، تاتنهام و آرسنال به دست آمده و نکته قابلتوجه دریافت ۱۰ گل در این ۳ جدال است که نشان میدهد مشکل اصلی منچستر خطدفاعی ضعیفاش است؛ به هر حال باید دید در ادامه فصل چه اتفاقاتی رخ میدهد و آیا سولسشر میتواند تیمش از بحران خارج کند یا جایش را به سرمربی دیگری می دهد؟