Jump to navigation

حالت شب تمام صفحه دانلود اپلیکیشن ویدیو نقل و انتقالات امکانات کاربری ارسال مطلب اشتراک فایل مدیریت مطالب مطالب کاربران پیش بینی ترکیب ساز گفتگو عضویت ویژه درباره ما تماس با ما بانک مشاغل جستجو گالری تبلیغات
طرفداری فهرست نتایج زنده
نتایج زنده ویدیو نقل و انتقالات طرفداری تی وی
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۰:۱۰
عضویت / ورود
مطلب ارسالی کاربران

ایل ملکشاهی

تصویر امور عشایر ایران امور عشایر ایران 02/20/2021 - 18:05 مشاهده پروفایل
359 مشاهده / 0 دیدگاه 53
این مطلب توسط کاربران طرفداری ارسال شده است و دیدگاه طرفداری نیست. قوانین سایت کاربر محور / گزارش تخلف

ایل ملکشاهی یکی از بزرگترین ایل‌های کرد است که شامل شعب بسیاری است. در استان ایلام عمدتاً در شهرستان ملکشاهی، شهرستان ایلام و شهرستان مهران ساکن هستند. گویش آنان کردی ایلامی و لهجه ملکشاهی است. بخش دیگری از این ایل در استان کردستان یکجانشین شده است و در ملکشان علیا و ملکشان سفلی شهرستان سنندج زندگی می‌کنند و گویش آنان کردی است. بخش دیگری از ایل ملکشاهی در کشور عراق یکجانشین شده‌اند که گویش آنان نیز کردی است. این ایل معتبرترین و بزرگترین ایل پشتکوه و استان ایلام است که از مجموع ۳۵ طایفه تشکیل یافته است که همگی خود را منسوب به ایل می‌دانند. طوایفی دیگر از ایل ملکشاهی در شهرستان چمشگزک در استان تونج‌ایلی در کشور ترکیه ساکن هستند. بخشی از از ایل ملکشاهی در کشور کویت و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ساکن شده‌اند. بخش دیگری از ایل ملکشاهی به سبب جنگ‌ها و غزوات در سایر کشورهای عرب، هند، پاکستان و جنوب قاره آفریقا ساکن شده‌اند. همچنین بخشی دیگری از ایل ملکشاهی در کشورهای اسکاندیناوی و آلمان ساکن هستند. طوایفی از ایل ملکشاهی نیز در استان لرستان، استان کرمانشاه و استان مازندران به سر می‌برند. مردمان ایل ملکشاهی در سراسر استان ایلام به خصوص شهرستان ملکشاهی، شهرستان مهران و شهرستان ایلام و در بخش‌هایی از استان کردستان، دیوا ملکشاه استان مازندران، استان خراسان شمالی، استان خراسان رضوی، استان لرستان، استان کرمانشاه و استان‌هایی از کشورهای عراق و ترکیه سکونت دارند. ولادیمیر مینورسکی می‌نویسد: در طی قرون هفتم و هشتم، قریب به هزار خانوار ملکشاهی به ایران خدمت کرده‌اند و اراضی فراوانی را در قلمرو حاکمیت خود داشته‌اند و توانسته‌اند در برابر حملات و یورشهای هولاکو، تیمور و قره یوسف از این اراضی دفاع کنند. ایل ملکشاهی بارها در دفاع از مرزهای ایران سپاهیان متجاوز امپراتوری عثمانی را شکست داده‌اند. عالیجاه توشمال پهلوان موسی خمیس رئیس ایل ملکشاهی در دوره فتحعلی شاه قاجار و نواده اش عالیجاه افتخار الحاج توشمال حاج فرامرز اسدی از مشاهیر بزرگ استان ایلام و رئیس ایل ملکشاهی در اواخر دوره قاجاریه و دوره پهلوی نقش بسزایی در دو نبرد و پیروزی تاریخی سپاه ایران در سال های ۱۲۳۶ ه.ق و ۱۳۲۶ ه.ق بر سپاهیان امپراتوری عثمانی داشته اند. در سال ۱۳۰۸ ه.ش یکی از کدخدایان ایل ملکشاهی به نام شاه محمد یاری قیام پشتکوه استان ایلام بر علیه رضاشاه را رهبری نمود. همچنین در دوران جنگ ایران و عراق مردم ایل ملکشاهی نقش بسزایی در مقابله با ارتش رژیم بعث عراق داشتند و از مرزهای غربی ایران، دفاع نمودند. ایل ملکشاهی در این دوران محور ملکشاهی-شوهان را حفاظت می‌نمود. به همین مناسبت بنای یادمانی در گرامیداشت آخرین دفاع مردم ایل ملکشاهی و شهدای والامقام این ایل در منطقه ترشابه برپا شده است. 

ایل ملکشاهی به دو قسمت چمزی و گچی تقسیم‌بندی می‌شود و هرکدام دارای چندین طایفه است:

ملکشاهی چمزی: ۱- خمیس ۲- روسگه (رستم بگ) ۳- نظربگ (نقی) ۴- کاظم بگ ۵- خداداد ۶- ملگه ۷- شکربگ ۸- حسین بگ ۹- شیه وردی ۱۰- خرزینوند ۱۱- قیطولی ۱۲- گلان ۱۳- کله وند ۱۴- کینیانه ۱۵- خلیل وند ۱۶- کناری وند ۱۷- گراوندی ۱۸- سرایلوند ۱۹- شه میر (شیره میر) ۲۰- کل کل ۲۱- باباهای پیرمحمد ۲۲- کوگر ۲۳- سیه گه ۲۴- جمعه ۲۵- کلگه ۲۶- حمانه و کول

ملکشاهی گچی: ۲۷- رسولوند ۲۸- باولگ ۲۹- خیرشه ۳۰- کوکی ۳۱- دوقرصه ۳۲- قیطول و حلاج ۳۳- خلف مهر ۳۴- قطره سیه ۳۵- سیرانه

فتح نامه ایل ملکشاهی:

این زمین‌ها به مساحت ۳۶۰۰۰ هکتار ملک آبا و اجدادی عالیجاه توشمال حاج فرامرز اسدی رئیس ایل ملکشاهی بوده‌است که طی فرمانی از طرف فتحعلی شاه قاجار و با دستخطی از سوی شاهزاده محمدعلی میرزا دولتشاه فرزند ارشد شاه (این فرمان در میان بزرگان ایل ملکشاهی به فتح نامه معروف است)، به تاریخ ماه ذوالحجه سال ۱۲۳۶ هجری قمری مطابق سال ۱۱۹۹ خورشیدی به پاس رشادت ایل ملکشاهی در نبرد با متجاوزان عثمانی و تسخیر سلیمانیه، زور، موصل و کرکوک و سامرا و محاصره نمودن بغداد از شهرهای امپراتوری عثمانی به پهلوان موسی خمیس از سرداران سپاه ایران در این نبرد، رئیس ایل ملکشاهی و جد بزرگ حاج فرامرز اسدی داده شده بود. گفتنی است بزرگان ایل ملکشاهی گوش راست تمامی اسیران سپاه عثمانی را بریدند و در کف دست راستشان نهادند و به پایتخت روانه ساختند. در این نبرد چهار هزار سپاهی از ایل ملکشاهی چمزی که شامل صد سوار مشهور از ایل ملکشاهی چمزی و صد مبارز گرز به دست از ایل ملکشاهی چمزی (که به پاس رشادتشان و استفاده از چماق و گرز در این نبرد و نبردهای قبلیشان به طوایف گرزدین وند مشهور شده اند، و عبارتند از: طوایف خمیس، کاظم بگ، نقی، حسین بگ، رستم بگ، ملگه، شکربگ، شیه وردی و خداداد) و سه هزار و هشتصد پیاده‌نظام، به سرداری پهلوان موسی خمیس در رأس سپاه ایران قرار گرفتند. نقش برجسته‌هایی از این دلاور مردان و شخص پهلوان موسی خمیس در باغ نظر شیراز و موزه پارس موجود است. حاج فرامرز اسدی پس از کودتای سال ۱۳۳۲ خورشیدی این زمین‌ها را طبق سند شماره ۵۶۶ و به تاریخ ۱۳ خردادماه ۱۳۳۵ در اداره ثبت اسناد استان کرمانشاهان به نام خود ثبت نموده است.

نبرد سال ۱۳۲۶  ه.ق ایل ملکشاهی با عثمانی:

در سال ۱۳۲۶ هجری قمری مطابق با ۱۲۸۷ هجری خورشیدی عثمانی‌ها با نیرویی مرکب از دو هنگ و مجهز به توپخانه، با هدف غارت محصول کشاورزان، به مهران واقع در جنوب غربی استان ایلام حمله کردند، غلامرضا خان فیلی والی پشتکوه، عده‌ای تفنگچی به سرکردگی سید جواد، پسر عموی خود برای کمک به مردم ایل ملکشاهی اعزام نمود، قوای متحد ایل ملکشاهی و والی در این جنگ شجاعانه جنگیدند و عده زیادی از سپاهیان عثمانی کشته و اسیر شدند و به غائله مرزی خاتمه دادند.

در بهار سال ۱۳۲۶ هجری قمری مطابق با سال ۱۲۸۷ هجری خورشیدی که ارتش عثمانی به صیفی و ملخطاوی هجوم آوردند و امام زاده سید حسن را به آتش کشیدند، سواران و تفنگچی‌های ایل ملکشاهی به سرکردگی رئیس ایل ملکشاهی حاج فرامرز اسدی، شاه محمد یاری فرزند یار محمد و رضا فرزند قنبربگ تفنگچی باشی به دور کردن آن‌ها می‌پردازند و هفتاد نفر از سپاهیان عثمانی را نیز اسیر می‌کنند؛ در این جنگ رضا فرزند قنبر بگ تفنگچی باشی در هنگام گرفتن تفنگ از یک سرباز زخمی عثمانی کشته می‌شود. بزرگان ایل ملکشاهی یک گوش از همهٔ آن‌ها می‌برند و آن‌ها را به تهران اعزام می‌کنند. پس از این جنگ، دیگر ارتش عثمانی به مرزهای ایران تعرض ننمود.

قیام رنو:

با روی کار آمدن رضا شاه بر سر قدرت، یکی از کدخدایان ایل ملکشاهی به نام شاه محمد یاری قیام سال ۱۳۰۸ هجری شمسی پشتکوه استان ایلام را علیه رضاشاه پهلوی رهبری نمود. در این قیام که هسته مرکزی آن ایل ملکشاهی بود، مردمی از ایل میشخاص، ایل ملخطاوی، ایل علی شروان بدره، ایل خزل، ایل شوهان، ایل ده بالایی، ایل ارکوازی، طایفه عالی بیگی، طایفه طولاب، ایل کرد دهلران، ایل بیرانوند در دره شهر، طایفه قجر و… نیز شرکت داشتند که تعداد کلی شرکت کنندگان در قیام را تا چهار هزار نفر تخمین زده‌اند. قیام با حرکت شرکت کنندگان از مرکز ایل ملکشاهی شهر ارکواز و تصرف حسین‌آباد پشتکوه که بعدها به شهر ایلام تغییر نام یافت و پیشروی بیش از ۱۰۰کیلومتر تا تنگه رنو ایلام (تنگه‌ای در مسیر شهر ایلام به شهر کرمانشاه) ادامه داشت. هدف از پیشروی قیام کنندگان تسلط به شهرهای گیلان غرب، سومار، قصرشیرین و کرمانشاه و همراه نمودن مردم این شهرها با خود وگسترش قیام در سراسر غرب ایران بود. این قیام با خیانت رؤسای بعضی ایلات و تجهیزات بی‌شمار ارتش رضا شاه که سرتیپ رزم آرا فرماندهی آن را به عهده داشت، پس از چندین روز درگیری خونین و کشته‌شدن تعدای از قیام کنندگان و کشته شدن تعدادی از نیروهای نظامی به سرانجام نرسید و شاه محمد یاری نیز با عفو روبرو شد. قابل ذکر است که تا زمان شکل‌گیری قیام، شهاب الدوله برادر غلامرضا خان والی فیلی و علیقلی خان پسر او با نیروهای دولتی همکاری می‌کردند اما با شکل‌گیری نارضایتی مردم از مأموران دولتی علیقلی خان به شورشیان پیوست. همچنین عالیجاه توشمال حاج فرامرز اسدی رئیس ایل ملکشاهی پس از مردمی‌تر شدن قیام حمایت و پشتیبانی خود را از قیام اعلام کرد.

جنگ جهانی دوم:

در طی جنگ جهانی دوم و پس از جنگ جهانی دوم و به سال ۱۳۲۰ هجری شمسی، عالیجاه توشمال حاج فرامرز اسدی ریاست ایل ملکشاهی با حکمی از سوی سرهنگ مکری فرماندار نظامی غرب کشور و با تأیید محمدرضا شاه پهلوی به سمت رئیس العشایر استان ایلام پشتکوه منصوب شد. در این زمان استان ایلام پشتکوه از امن‌ترین مناطق ایران به حساب می‌آمد و حاج فرامرز اسدی در کل استان ایلام پشتکوه حکمیت داشتند.

منابع:

اسدی، علیرضا (۱۳۹۰)، فرهنگ تطبیقی گویش کردی ایلامی با زبان ایرانی میانه (پهلوی اشکانی و ساسانی) به انضمام تاریخ و زبان استان ایلام قبل از اسلام. ایلام: انتشارات جوهر حیات.

اسدی، علیرضا (۱۳۹۶)، با ایلامیان در ایلام (شناخت اقوام، ایلات، طوایف و خاندان‌های استان ایلام). ایلام: انتشارات جوهر حیات.

افشار سیستانی، ایرج (۱۳۸۰) ، ایلام و تمدن دیرینهٔ آن. تهران: سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.

افشار سیستانی، ایرج  (۱۳۶۶)، نگاهی به ایلام. تهران: نشر هنر، بهار.

الفیلی، نجم سلمان مهدی (۲۰۰۹)، الفیلیون؛ تاریخ، قبائل وانساب، فلکلور، تراث قومی. اربیل: دار ئاراس للطباعة والنشر.

بدلیسی، شرف الدین بن شمس الدین (۱۳۷۷)، شرفنامه. تهران: انتشارات اساطیر.

خیتال، جعفر (۱۳۶۹)، مجموعه آراء دربارهٔ ساکنین سرزمین پشتکوه ایلام. ایلام: انتشارات فرهنگ.

درخشنده، صید محمد (۱۳۹۴)، دیوالا از ادوار کهن تا عصر پهلوی. ایلام: انتشارات مؤلف.

رفعتی، رستم (۱۳۸۶)، انساب شهری و عشایری استان ایلام. ایلام: انتشارات برگ آذین.

روحانی، بابا مردوخ (۱۳۹۰)، تاریخ مشاهیر کرد. تهران: انتشارات سروش.

زکی بیگ، محمد امین (۱۳۸۱)، زبدهٔ تاریخ کرد و کردستان. تهران: انتشارات توس.

طیبی، حشمت الله (۱۳۸۰)، مبانی جامعه‌شناسی و مردم‌شناسی ایلات وعشایر، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.

محمدزاده، عباس (۱۳۹۰)، قیام ایلام در عصر رضا شاه. ایلام: انتشارات زانا.

نقیب زاده، احمد (۱۳۸۰)، دولت رضا شاه و نظام ایلی. تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی.

اخبار داغ 

  • طغیان 8 علیه 7 و 6 | مجتبی جباری: این آقا با لابی و زد و بند نگذاشت مربی استقلال شوم
  • مخالفان فرهاد مجیدی، پای گزینه های جدید را به استقلال باز کردند!
  • دختر جوان مچ علی دایی را در یک کافه لاکچری گرفت + فیلم
  • ۲ بازیگری که در حق علی انصاریان نامردی کردند / سام درخشانی گفت
  • علاقه صندوق سرمایه سلطنتی عربستان به حضور در اینتر
  • رکوردی تازه برای ستاره پرتغالی، کریستیانو رونالدو به رکورد پله رسید
برچسب‌ها: 
ایل ملکشاهی
ملکشاهی
ایران
استان ایلام
ایلات ایران
سازمان امور عشایر ایران

دیدگاه‌ها (اولین دیدگاه را بنویسید)

برای ارسال دیدگاه وارد شوید. ورود
مشاهده 0 دیدگاه جدید
آخرین اخبار
همه اخبار خارجی اخبار ایران ویدیو تصویر
ورزشکاران ایران در شبکه های اجتماعی / 13 اسفند 1399جواد زرینچه | مخاطب خاص پیام کاپیتان اسبق استقلال کیست؟قرارداد پرسپولیس با مغانلو دوشنبه نهایی شد / گزارش سایت پرتغالیصبحانه ورزشی 1399/12/14؛ گیشه مطبوعات داخلی / بومرنگمهدی طارمی چرا نیمکت نشین شد؟ناصر ابراهیمی: مهاجمان پرسپولیس استرس دارند/ سیدجلال یک استثنا استنوشی‌ صوفیانی: انتظارات از مس نباید غیرمنطقی باشدبرنامه بازی های مهم و پخش زنده امروز (14 اسفند)صبح پنجشنبه با پخش زنده طرفداری؛ نبرد فیلادلفیا سونی سیکسرز و یوتا جازفرانک کسیه: پنالتی زدن آسان نیست و به مهارت بالایی نیاز داردسرمربی اودینزه: داور قبل از اعلام پنالتی برای میلان باید سوت پایان بازی را می زدرونالد کومان: به بازیکنانم و همچنین به خودم افتخار می کنم؛ پیکه یکی از رهبران بارسلونا استپائولو فونسکا: رم برای کسب سهمیه به امتیاز بازی های بزرگ نیاز داردپدری: رویاهای زیادی برای محقق شدن دارم و می خواهم در بارسلونا آن ها را محقق کنممارک آندره تراشتگن: به شدت خواهان کسب عناوین هستیم؛ چنین صعودی بسیار خاص استخلاصه بازی بارسلونا 3-0 سویا (کوپا دل ری - 2020/21)بهتاش فریبا: متاسفانه یکی دیگر از فرزندان استقلال قربانی شدخلاصه بازی فیورنتینا 1-2 آاس رم (سری آ - 2020/21)میلان به رکورد 20 پنالتی در فصل جاری رسیداستفانو پیولی: برای بازی مقابل سبک اودینزه خصوصیات لازم را نداشتیم؛ دوناروما بارها ما را نجات داده است
مطالب بیشتر لیست کامل
آخرین مطالب کاربران گفتگو فایل
همه بازدید بحث موزیک ویدیو عکس مطلب سوال فایل
ویترین مطالب منتخب کاربران طرفداری
مکس مورلاک؛ آقای نورنبرگ، قهرمان فراموش شده معجزه برن!🔥 10 بازیگر هالیوود که در فضای مجازی ، محبوبیت بیشتری دارند 🎭دستاوردهای لوئیس سوارز که حتی مسی و رونالدو به آن ها نرسیده اند 🟢آلومینیوم به سرنوشت شوم ماشین سازی دچار می شود؟🟢‏در۵سال گذشته ستاره‌هایی مثل تیام و پاتوسی در کوتاه‌ترین زمان از ‎تاج حذف و بالعکس،بازیکنان ضعیفی مثل انصاری و زکی‌پور رو تا آخر قرارداد حفظ کردن.این مورد در پیروزي برعکس بوده،یعنی ستاره‌ها تا آخرِ قرارداد حفظ و نخاله‌هایی مثل آرمان رمضانی رو سریع دک می حرف ندارهنظرسنجی بیست و یکم مرحله مقدماتی(کای هاورتز=لایک _ داروین نونیز=دیس لایک)چرا این کار رو با خودت و استقلال کردی!!!لوگوی خیلی شیـــــــــــــــک گیف پرسپولیس ساخت دوستم :))شکوری : مغانلو برای عقد قرار داد با پرسپولیس به تهران میاید اگه شجاع برگرده شخصیتی که برانکو برا پرسپولیس درست کرد میره زیر سوالچند وقت پیش یکی از همین ادمینای شلمغز لنگی توییت زده بود که الهلال با سه قهرمانی واقعی لیگ قهرمانان(جالبه اونم دوتاش قدیمیه) ستاره نزده ولی استقلال با دوتا امجدیه زده) شاه فرهاد.ژنرال امیر.پرویز چوبله. همین القابه تو خالیه که نمیزارن طرف تلاش کنهآندوخار اولیور کارشناس داوری مارکا معتقد است تصمیم داور درست بود و برخورد به دست لنگله پنالتی نبودتا ابد طرفدارتیمکاریکاتور حمید سحری از وضعیت دیشب طرفداران مادریدی بعد از برد بارسلونا😂😂یکی از اشغال ترین دفاع هایی که دیدم کانده سویاس ... جلوی مهاجمای خوب همیشه ریده آیا فضای مجازی استقلالی ها را داریوش تاج پرست مدیریت می کند؟گیر کردن گرد و خاک تو چشملوپتگی:داوری علیه ما بود😭
بارگذاری مطالب بیشتر ارسال مطلب
اخبار اختصاصی طرفداری
ورزشکاران ایران در شبکه های اجتماعی / 13 اسفند 1399صبحانه ورزشی 1399/12/14؛ گیشه مطبوعات داخلی / بومرنگبرنامه بازی های مهم و پخش زنده امروز (14 اسفند)صبح پنجشنبه با پخش زنده طرفداری؛ نبرد فیلادلفیا سونی سیکسرز و یوتا جازبارسلونا 3-0 سویا؛ کامبک جذاب آبی و اناری ها و صعود به فینال کوپا دل ریخلاصه بازی کریستال پالاس 0-0 منچستریونایتد (لیگ برتر انگلیس - 2020/21)آتالانتا 5-1 کروتونه؛ تیم گاسپرینی دوباره سر کِیف استکریستال پالاس 0-0 منچستریونایتد؛ دو امتیاز دیگر در مه سلهرست پارک غیب شدکریستال پالاس 0-0 منچستریونایتد / محل تبادل نظر کاربرانپخش زنده فوتبال؛ بازی بارسلونا و سویا و جدال منچستریونایتد-کریستال پالاس را در طرفداری ببینیدبارسلونا 3-0 سویا؛ محل تبادل نظر کاربرانمیلان 1-1 اودینزه؛ برخی ستاره های میلان، رسما به نفع اینتر بازی کردندفیورنتینا 1-2 آاس رم؛ دشت لحظه آخری جالوروسی از فلورانسلایپزیش 2-0 وولفسبورگ؛ ناگلزمن حالا مهاجمانش را دوست دارد! پیش بازی لیورپول - چلسی؛ جدال آلمانی ها همیشه جذاب استپیش بازی پارما - اینتر؛ جیالوبلو بدون ژروینیو هم می تواند خطرساز باشدبرنلی 1-1 لسترسیتی؛ تساوی بد موقع روباه ها و از دست رفتن فرصت رسیدن به جایگاه دومساسولو 3-3 ناپولی؛ جذاب به معنای واقعیرسمی؛ ترکیب تیم های میلان و اودینزهاسطوره مونیخ 1860 در سن 82 سالگی درگذشترضاییان برای السیلیه گل ساخت، مهرداد محمدی با گل جواب داد؛ درخشش ایرانی ها در قطر / ویدیوپرسپولیس با یک تغییر احتمالی نسبت به بازی رفت با نفت آبادانسخنگوی فدراسیون فوتبال کناره گیری کردشوخی رادیو با جدایی محمود فکریرابونا را امشب در طرفداری ببینید؛ بررسی آخرین حاشیه های فوتبال اروپااعلام حمایت کاپیتان استقلال از فرهاد مجیدیتعویض برای تیم استقلال؛ شماره 7 به جای شماره 6 / طرح اختصاصیپرسپولیسی ها بخشی از قراردادشان را دریافت می کنندجلسه فراز کمالوند با مدیران شاهین بوشهربازیکنان حریف تراکتور، داور بازی را کتک زدند + فیلم درگیری / اختصاصی طرفداری
مطالب بیشتر استوری لیست کامل
تبلیغات درباره ما همکاران فرصت‌های شغلی شرایط استفاده تماس با ما آرشیو آر‌اس‌اس
حق نشر © 2012 - 2020 طرفداری