صالحآباد شهری در استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان صالحآباد است. برپایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۸٬۶۲۵ نفر (در ۲٬۱۹۸ خانوار) بودهاست.
نام صالح آباد قبلاً زور آباد بوده است كه قلعه تاريخي در 2 كيلومتري شهر صالح آباد واقع شده است مركز بخش بنام جنت آباد بوده كه از سال 1372 به صالح آباد تغيير پيدا نموده و مردمي مرزنشين و غيور دارد و از سال 1316 سابقه بخشداري و از سال 1342 سابقه شهرداري دارد. در سال 1397 بخش صالح آباد از شهرستان تربت جام جدا و به عنوان بیست و نهمین شهرستان استان خراسان رضوی تاسیس گردید.
شهرستان صالح آباد به دو بخش مرکزی و جنت آباد و دو شهر صالح آباد و جنت آباد تقسیم می گردد. بخش مرکزی شامل دهستان باغ کشمیر ، دهستان صالحآباد و دهستان قلعه حمام می شود و بخش جنت آباد نیز شامل دو دهستان جنت آباد و استای می شود.
اين شهر درنزديكي تربت جام است و در شرق خراسان رضوي واقع است . وداراي اب و هواي خشك و بياباني است . دين مردم اسلام و مذهب اكثر جامعيت شهر تسنن است . از منطقه رباط ماهي تا اين شهر 100 كيلومتر است . اكثر مردم كشاورز هستند و محصولات كشاورزي آن شامل گندم ، هندوانه ، خربزه می شود و بيشتر مردم نيز در نواحي روستايي به دامپروري مشغولند .
جاذبه های صالح آباد
سد روستاي كالگراپ: اين سد در روستاي كالگراپ واقع است و 8 كيلو متر با جاده فاصله دارد .
سد روستاي سراب: اين سد در فاصله 30 كيلومتري با شهر صالح اباد واقع است .
روستاي تاريخي گوش لاغر: يك تپه باستاني و تاريخي در اين روستا وجود دارد . همچنين يك پاتوق تفريحي – ييلاقي نيز در نزديك اين روستا است . اسياب قديم – برج مانند – كوههاي گيم زرد مكانهاي ديگر در اطراف روستاي گوش لاغر هستند .
تپه شورستان: اين تپه تاريخي در امتداد كشف رود واقع است .
دهكده تاريخي زوراباد( صالح اباد قديم ): اين روستاي تاريخي در قرون 5 و 6 توسعه يافت . و توسط قواي مغول تخريب شد . ياقوت حموي – مورخ معروف – از اين شهر در كتاب خويش ياد كرده است . حافظ ابرو هم از اين روستاي قديمي به عنوان قصبه اي ياد كرده است . يكي از شخصيتهاي مهم مذهبي در ان دوره كه مربوط به زور اباد است به افريد ميباشد كه وي را به عنوان مصلح اجتماعي ميشناسند . ابوبكر عتيق – شخصيت مذهبي و دانشمند بزرگ به اين سرزمين نسبت داده ميشود . منطقه تاريخي – زور اباد – در نزديكي هريرود و كشف رود ساخته شده است . پل خاتون در اين منطقه از اهميت خوبي برخوردار بوده است .
قلعه گبر ها: جاده اين قلعه كه منسوب به اسمايليان است از مسير حيدر اباد و شوراب عبور ميكند .
تپه تاريخي صدر اباد: اين تپه در دهكده صدر اباد و 3 كيلومتري پل خاتون قرار دارد .
تپه تاريخي جهانگير اباد: اين تپه در 2 كيلومتري شرق گرماب است .
گورستان تاريخي گرماب سفلي: اين منطقه تاريخي در جنوب شرقي پل خاتون واقع است .
پل تاريخي خاتون: در حال حاضراين پل تاريخي مرز بين ايران و تركمنستان است . اين مكان تاريخي شاهد جنگهاي تاريخي و رخدادهايي بوده است . اين پل بر روي رودخانه هريرود بنا شده است . و يك سازه بسيار مستحكم است كه حدود 80 متر طول و 50/9 متر ارتفاع ان است و عرض ان حدود 20/6 متر است . با اجر و ساروج ساخته شده است و داراي 5 طاق ميباشد. بعضي مورخان اين پل را به خاتون – خواهر گوهرشاد اغا- همسر شاهرخ نسبت ميدهند . بزر مبناي كتب تاريخي جنگ بين يحيي كربي و تغاتيمور در نزديكي اين پل اتفاق افتاده است .
.................................
آرشیو