شهرستان انگوت یکی از شهرستانهای استان اردبیل در ایران است. مرکز این شهرستان، شهر انگوت است. شهرستان انگوت در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۹۹ از شهرستان گرمی جدا شد و مستقل گردید. اُنگ در ترکی قدیم به معنی رنگ بوده و با پسوند «اوت» مغولی به صورت جمع در آمده است.این کلمه برای نامیدن قومی مغول که در زمان چنگیز خان می زیستند، بکار رفته است.
قبیله انگوت بعدها در میان ترکان جذب شدند و پس از هجوم مغولان به سمت غرب به همراه آنان به آسیای میانه رفتند. نام آنها در میان قبایل خانات بخارا نیز آمده و آبادیهایی با نام آنها در آسیای میانه، مغولستان، روسیه، کریمه و ترکیه به وجود آمده است.البته انگوت (Üngüt) در بین مسافران به صورت اون جوت هم تلفظ می شده؛ همچنین تصور می شود انگوت مکان پیدایش پریستر جان و مکان رویارویی اسلام و مسیحیت بوده باشد.
شهرستان انگوت از شمال تا شمال شرقی با شهرستان بیلهسوار، از شمال غربی با شهرستان اصلاندوز، از غرب با شهرستانهای کلیبر و هوراند استان آذربایجان شرقی، از شرق با شهرستان گرمی و از جنوب با شهرستان مشگینشهر همسایه است.
شهرستان اونگوت مغان شامل دو بخش، چهار دهستان و یک شهر می باشد.
بخش ها و دهستانها عبارتند از:
- بخش مرکزی (مرکز بخش شهر تازه کند اونگوت مغان): دهستان اونگوت شرقی (روستای محمدتقی کندی) و دهستان اونگوت غربی (روستای آشاغی قره آغاج)
- بخش دره یورت یا دره رود (مرکز بخش زیوه): دهستان دره یورت شمالی (آقا محمد بیگلو) و دهستان دره یورت جنوبی (قره خان بیگلو)
جاذبه های انگوت
روستای قلعه برزند: روستای قلعه برزند باقیمانده شهر تاریخی برزند می باشد که در زمان حمله مغولان به ایران کاملاً نابود گردید. از این شهر به شهر سوخته نیز یاد می شود. بعدها در زمان ناصرالدین شاه این شهر دوباره بازسازی گردید که باز هم در سالهای بعد از بین رفت. ویرانه های این شهر قدیمی در روستای قلعه برزند در ۱۲ کیلومتری گرمی دیده می شود. علاوه بر قدمت تاریخی این روستا، جنبه مذهبی آن نیز اهمیت دارد. بقعه امامزاده محمد که متعلق به یکی از نوادگان امام علی (ع) می باشد در این روستا قرار دارد. این روستا دارای آب و هوایی گرم می باشد. آب روستا از چشمه “برزند چای” تأمین می گردد. این روستا به خاطر قرار گرفتن در مسیر ترانزیت قفقاز، از اهمیت بالایی برای جذب گردشگر برخوردار می باشد.
آبشار چالاچوخور: یکی از آبشارهای بکر و زیبای شهرستان گرمی است که در نزدیکی مرز جمهوری ایران و آذربایجان در میان پرتگاهها و درههای عمیق واقع شده است. شهرستان گرمی یکی از شهرستانهای استان اردبیل در ایران است که در شمال غربی کشور و شمال استان اردبیل واقع شده است. فاصله گرمی با اردبیل ۱۰۸ کیلومتر، با بیلهسوار ۵۵ کیلومتر و با پارسآباد ۹۷ کیلومتر است.
روستای دومولو: روستای دومولو در بخش انگوت شهرستان گرمی مغان واقع شده است. بهشتی گمشده در طبیعت و مناظر روستای کوهستانی دومولا یا همان دومولو یا دومولی در نزدیکی بخش انگوت از توابع شهرستان گرمی مغان واقع شده است. تفرجگاه های منحصر بفرد این روستای دومولو در صورت تجهیز به امکانات گردشگری و اقامتی قابلیت احیای صنعت گردشگری و درآمدزایی در منطقه موغان را دارد.
................................
آرشیو