آیا زمانی را به یاد می آورید که گفته می شد جوانان آکادمی چلسی تنها به دلیل محرومیت این تیم از فعالیت های نقل و انتقالاتی، فرصت حضور در ترکیب اصلی را به دست می آورند؟
این اتهامات به صورت عمده از سوی هواداران تیم های رقیب در فصل 2019.2020 که فصل اول حضور فرانک لمپارد در سمت سرمربی گری چلسی بود مطرح می شد، هر چند که عده ایی از هواداران خود چلسی و برخی کارشناسان نیز همین اعتقاد را داشتند. چلسی در تابستان 2019 به علت عدم رعایت قوانین فیفا در خصوص استخدام بازیکنان زیر سن قانونی، قادر به خرید بازیکن جدیدی نبود، از این رو، فرانک لمپارد برای جبران این وضعیت، اقدام به تقویت تیم با استفاده از بازیکنان رده های سنی جوانان کرد. بسیاری عقیده داشتند که چلسی به محض اینکه دوباره قادر به خرید بازیکنان جدید باشد، به شیوه های پیشین خود بازخواهد گشت و دوباره استعدادهایی که خود در آکادمی کوبهام پرورش می دهد را نادیده خواهد گرفت.
در 9 بازی ابتدایی تیم تحت نظر هافبک سابق تیم ملی انگلیس، بازیکنان محصول آکادمی چلسی از 126 فرصت بازی ممکن، 34 بار به میدان رفتند. چیزی حدود 27 درصد. همین شور و نشاط جوانی یکی از عوامل مهم قرار گرفتن چلسی در چهار رتبه بالای جدول و کسب سهمیه لیگ قهرمانان اروپا بود. این مسئله دستاورد بزرگی برای تیم جوان چلسی بود و فرانک لمپارد براستی برای این موفقیت شایسته تحسین است.
اما هنگامی که در تابستان 2020 چلسی با هزینه ایی نزدیک به 200 میلیون پوند رکورد نقل و انتقالاتی خودش را برای خرید 5 بازیکن شکست، منتقدین این مسئله را به عنوان نشانه ای برای اثبات پیش بینی خود دانستند. کمبود فرصت حضور برای فیکایو توموری و کالوم هادسون اودوی و همچنین انتقال قرضی روبن لوفتوس چیک نیز به صحت این حدس و گمان ها دامن می زدند. و همچنین اخراج فران لمپارد در ژانویه و انتصاب توماس توخل آلمانی نیز قدمی رو به عقب برای جوانان این باشگاه تلقی شد. در اولین بازی تحت هدایت توخل به عنوان سکاندار چلسی در مقابل ولورهمپتون، تنها کالوم هادسون اودوی فرصت بازی را پیدا کرد و تامی ابراهام و میسون مونت روی نیمکت نشانده شدند. آندره آس کریستنسن نیز حتی فرصت حضور در لیست 20 نفره تیم را نیافت.
با این حال توخل در ادامه نشان داد که از کار فرانک لمپارد غافل نشده است و این امر را در فینال چمپیونزلیگ با بازی دادن به مونت، جیمز و کریستنسن نشان داد. اگرچه کمبود فرصت حضور برای بیلی گیلمور، تامی ابراهام و اودوی نشانه هایی برای نگرانی به شمار می آمدند. گیلمور و آبراهام در پنجره قبلی، اولی به شکل قرضی و دومی به شکل دائم باشگاه را ترک کردند. فیکایو توموری نیز که به طور قرضی در میلان حاضر بود، قرارداد خود را دائمی کرد و این وضعیت به همراه جدایی مارک گوئهی، تینو لیورامنتو و لوئیس بیت، نشانه هایی از ناامیدی بازیکنان جوان در راهیابی به تیم اصلی را بروز می دادند.
اما در واقع یکی از عمده دلایل این جدایی ها، وجود بازیکنان پرورش یافته آکادمی بود که توماس توخل آنها را بیشتر در اولویت قرار داده بود. اضافه شدن تروو چالوبا که فصل پیش بطور قرضی در لورینت فرانسه بازی می کرد و بازگردان لوفتوس چیک از فولام نشان دهنده همین مسئله بودند. برای اثبات این مسئله کافیست نگاهی به 9 بازی ابتدایی چلسی در این فصل بیندازیم. از 126 فرصت حضور ممکن، بازیکنان محصول آکادمی چلسی 32 بار به میدان رفته اند. چیزی نزدیک به 25 درصد. تنها دو درصد پائین تر از تیم تحت نظر فرانک لمپارد.
به طور اخص، در دو بازی آخر چلسی در لیگ برتر، 5 بازیکن رشدیافته در آکادمی، فرصت حضور پیدا کرده اند. از یازده بازیکن ترکیب اصلی چلسی در برد 7 به 0 مقابل نوریچ 4 نفر از آکادمی چلسی به تیم اصلی راه یافته اند. از هفت گل به ثمر رسیده در این بازی، پنج گل (مونت سه گل، جیمز و اودوی هرکدام یک گل) سهم جوانان پرورش یافته اکادمی چلسی بود. همچنین بازیکنان آکادمی، سه پاس گل (مونت، لوفتوس چیک و اودوی) را فراهم کردند. سهم آنها در این پیروزی انکارناپذیر است. اما همه چیز به قسمت تهاجمی تیم ختم نمیشود. چلسی با کلین شیت مقابل نوریچ به ششمین کلین شیت فصل دست پیدا کرد و رکورد فوق العاده تنها سه گل خورده را از خود برجای گذاشت که تنها یکی از انها در جریان بازی بوده است(مقابل سیتی). سهم بازیکنان آکادمی همانند ریس جیمز، کریستنسن و چالوبا در این استحکام دفاعی تیم نیز چشمگیر است.
توخل در مصاحبه اش با اپلیکیشن «جایگاه پنجم» (اپ رسمی باشگاه) در این رابطه گفت : « بله. امروز روز خاصی برای آکادمی بود. بازی امروز کیفیت اکادمی را نشان داد و اثبات کرد. من بسیار خوشحالم که بازیکنانی از آکادمی را در اختیار دارم، آنچه آنها انجام می دهند شگفت انگیز است. در به روی انها همواره باز است و باید هم همینطور باشد. داشتن بازیکنانی از آکادمی که در زمین مسابقه حاضر می شوند، یک باشگاه را خاص می کنند. و هنگامی که انها همانند امروز تعیین کننده ظاهر می شوند، شرایط حتی بهتر ست.»
آخرین باری که چلسی موفق به فتح لیگ برتر در سال 2017 شد، بازیکنان پرورش یافته خود باشگاه نقش آنچنانی در این قهرمانی ایفا نکردند. ناتان آکه، اولا آینا، ناتانیل چالوبا و روبن لوفتوس چیک، مجموعا موفق به ثبت تنها 2 حضور ثابت و 19 حضور تعویضی شدند. این در حالی بود که جان تری، کاپیتان سابق تیم و یکی از بزرگترین پرورش یافتگان آکادمی چلسی نیز تنها 6 بار به عنوان بازیکن فیکس و 3 بار به عنوان یار تعویضی به میدان رفته بود و حتی او هم نقش پررنگی در قهرمانی آن فصل که آخرین فصل او به عنوان بازیکن چلسی بود نداشت.
هرچند هنوز راه طولانی تا پایان فصل باقی مانده است، اما این تیم چلسی نشان داده است که از کیفیت لازم برای قهرمانی برخوردار است. اگر انها موفق به قهرمانی شوند، این ششمین قهرمانی چلسی در طول 17 سال گذشته و تحت ریاست رومن ابراموویچ خواهد بود. اما این قهرمانی، در صورت تحقق بسیار متفاوت تر از دفعات قبلی خواهد بود. چرا که برای اولین بار از آغاز دوران آبراموویچ، بازیکنان آکادمی نقشی اساسی در این قهرمانی خواهند داشت.
ترجمه از سایت The Athletic
به قلم Simon Johnson