در قسمت اول به معرفی مالکان 8 تیم آرسنال، استون ویلا، برنتفورد، برایتون، برنلی، چلسی، کریستال پالاس و اورتون پرداختیم. اکنون در قسمت دوم این مطلب می خواهیم به معرفی مالکین سایر تیم های لیگ انگلیس بپردازیم.
9-لیدز یونایتد
سهام باشگاه لیدز یونایتد در حال حاضر در دست دو گروه است. آندرا رادریزانی، تاجر ایتالیایی با خرید 56 درصد سهام در ژانویه 2017 خود را به عنوان سهامدار اعظم این باشگاه معرفی کرد. در 23 می همان سال، رادریزانی الباقی سهام را خریداری کرد تا به طور کل مالکیت لیدز یونایتد را در دست بگیرد. تقریبا یک سال بعد بود که رادریزانی اعلام کرد که 44 درصد سهام را به ماری دنیز دبارتولو یورک، تاجر آمریکایی که مالک و رئیس تیم فوتبال آمریکایی سان فرانسیسکو نیز هست واگذار کرده است.
10-لستر سیتی
در اگوست سال 2010 پس از آنکه قرار داد سه ساله ای برای اسپانسر پیراهن با شرکت کینگ پاور بسته شد، میلان مانداریچ مالک سابق لسترسیتی که خود این باشگاه را در سال 2007 با مبلغ 25 میلیون پوند خریداری کرده بود، توانست باشگاه را به مبلغ 45 میلیون پوند به گروه کینگ پاور و مالک تایلندی آن یعنی ویچار سریوااداناپرابها و پسرش آیاوات بفروشد. البته در اکتبر 2017 ویچای به دلیل سقوط هلیکوپتر شخصی اش تنها پس از چند دقیقه برخاستن، در نزدکی ورزشگاه خانگی لستر یعنی کینگ پاور درگذشت و پسرش امور را در دست گرفت. او اکنون مالک باشگاه بلژیکی اودهورلی، همان باشگاهی که کاوه رضایی فوتبالیست ایرانی در آن توپ می زند نیز است.
11-لیورپول
در سال 2010 بود که مالکان سابق لیورپول باشگاه را با مبلغ 300 میلیون پوند به گروه FSG واگذار کردند. این گروه پیش از مالکیت لیورپول، مالک چند تیم ورزشی نیز بوده است. جالب است بدانید که لبران جیمز ستاره بسکتبال و اسطوره بسکتبال آمریکا نیز بخش کوچکی از سهام باشگاه را در اختیار دارد.
12-منچستر سیتی
مالکیت منچستر سیتی نیز اکنون در دستان شیخ منصور زاید اماراتی است. او مالکیت سیتی را در سال 2008 و با مبلغ 81.6 میلیون پوند از تاکسین شیناواترا مالک سابق باشگاه و نخست وزیر سابق تایلند خریداری کرد. تا قبل از مالکیت اماراتی ها در سیتی، این تیم با مالکان قبلی خود روزگار سختی را از نظر مسائل مالی تجربه کرد و همین زمینه ساز آن شد تا تاکسین شیناواترا به عنوان آخرین مالک سیتی تا قبل از اماراتی ها، مجبور به فروش باشگاه شود.
13-منچستر یونایتد
تا قبل از سال 2005 مالکیت شیاطین سرخ، در چند مرحله در اختیار چند گروه و نفر بود. در سال 2005 مالکوم گلیزر تاجر آمریکایی 28.7 درصد سهام باشگاه را خریداری کرد. سپس با مبلغ 800 میلیون پوند توانست 99.9 درصد سهام باشگاه را در اختیار بگیرد. در سال 2011 گلیزرها تصمیم گرفتند که باشگاه را در بورس سنگاپور با مبلغ 1 میلیارد دلار عرضه کنند، اما نهایتا اعلام شد که سهام باشگاه در بورس آمریکا با ارزش هر سهم بین 16 تا 20 دلار عرضه خواهد شد اما پس از تجزیه و تحلیلهای کارشناسان، ارش هر سهم 14 دلار اعلام شد.
14-نیوکاسل
پس از ناکامی محمد بن سلمان سعودی، در خرید باشگاه های مختلف او نهایتا توانست مالکیت باشگاه نیوکاسل انگلیس را خریداری کند. مایک اشلی مالک سابق باشگاه نیوکاسل، خود باشگاه را در سال 2007 از طریق خرید 41 درصد از سهام در اختیار گرفت و تا جولای همان سال این مقدار به 95 درصد رسید و مابقی سهامداران نیر مجبور به فروش سهام خود شدند. اشلی تا پیش از سعودی ها چند بار باشگاه را به فروش گذاشته بود اما نهایتا این امر ممکن نمیشد. البته سعودی ها نیز بارها برای خرید این باشگاه پیش قدم شدند اما هر بار به دلایل مختلف آنها از خرید باشگاه منصرف می شدند تا اینکه در تاریخ 7 اکتبر 2021 رسما اعلام شد که باشگاه به صندوق سرمایه گذاری سعودی واگذار شده است. البته دیوید ریوبن تاجر هندی و آماندا استاولی هر کدام با ده درصد هنوز سهامدار باشگاه هستند.
15-نوریچ
دلیا اسمیت و همسرش میکل وین جونز، مالکان فعلی نوریچ سیتی هستند. آنها از سال 1997 سهامدار و مالک باشگاه هستند. البته از آن زمان تا به حال میزان سهام آنها از نوریچ کم و بیش کاهش داشت اما هیچگاه از 50 درصد کمتر نشد تا آنها از با ثبات ترین مالکان لیگ برتر باشند. در اوایل فصل 2016-2015 بود که ثروت این زوج 23 میلیون پوند گزارش شد که در میان مالکان تیم های انگلیسی، کمترین میزان است. جالب آنکه وین جونز چه در بازیهای خانگی و چه بیرون از خانه، به جای نشستین در جایگاه ویژه میان هواداران بازی را تماشا می کند.
16-ساوتهمپتون
در حال حاضر مالکیت ساوتهمپتون به صورت 80 به 20 است. یعنی 80 درصد سهام تحت مالکیت شرکت sport republic که شرکتی در فعال زمینه صنعت گردشگری و سرگرمی است می باشد. از این واگذاری هنوز سه ماه نیز نگذشته است. در حقیقت این واگذاری مالکیت در ژانویه 2022 و با مبلغ 100 میلیون پوند از مالک چینی به نام گائو جیشنگ به گروه اسپرت رپابلیک به رهبری دراگان شولاک صورت گرفته است. 20 درصد باقیمانده سهام ساوتهمپتون نیز در اختیار کاترینا لیبهر، دختر مارکوس لیبهر سوئیسی و فقید است که این میزان سهام، از سال 2009 در اختیار آنها می باشد.
17-تاتنهام
مالکیت تاتنهام از سال 1991 در دست Enic Group که یک شرکت سرمایه گذاری است، می باشد. آنها در وهله اول 29.9 درصد سهام باشگاه را در اختیار گرفتند که رفته رفته به این میزان افزوده شد و در سال 2012 بود که باشگاه اعلام کرد که باشگاه به حالت مالکیت خصوصی درآمده و سهام آن از بازار حذف شده است.
18-واتفورد
در ژوئن سال 2012 بود که اعلام شد لارس باسینی مالک سابق، باشگاه را به جینو پوزو ایتالیایی واگذار کرده است. یکی از عقاید جالب مسئولان ایتالیایی واتفورد این است که آنها بر این باورند، بازیکنان اهل آمریکای جنوبی ضمن اینکه دستمزد کمتری دریافت می کنند، کیفیت بهتری نیز دارند. پوزو همچنین از ژوئن 2009 تا ژوئن 2016 مالکیت تیم گرانادا در اسپانیا را بر عهده داشت.
19- وست هام
در ژانویه 2010، دیوید سالیوان و دیوید گلد دو تاجر اهل چک و انگلیسی 50 درصد سهام باشگاه را در اختیار گرفتند. در ادامه و سپس با تغییر و تحولات در باشگاه سهام آنها از 50 درصد کاهش یافت و در حال حاضر دیوید سالیوان 38.8 درصد، دیوید گلد 25.1 درصد سهام را در اختیار دارند. آلبرت اسمیت، سرمایه گذار آمریکایی 8 درصد سهام باشگاه را در سال 2020 در اختیار گرفت. در 10 نوامبر سال 2021 نیز اعلام شد میلیاردر اهل جمهوری چک دانیل کرتینسکی 27 درصد سهام باشگاه را خریداری کرده است. الباقی سهام باشگاه نیز در اختیار اقلیت سهامداران متفرقه باشگاه است.
20-ولورهمپتون
این باشگاه در حال حاضر در مالکیت هلدینگ چینی Fosun International است. این هلدینگ چینی به رهبری گوانچانگ گو 55 ساله، در سال 2016 بر اساس آنچه که گزارش شده با مبلغ 45 میلیون پوند باشگاه را از استیو مورگان تاجر انگلیسی تحویل گرفته است.