🔹«مارک روته»، نخستوزیر هلند، بهخاطر بردهداری عذرخواهی کرده و ۲۲۷میلیون یورو برای افزایش آگاهی و ایجاد موزه بردهداری متعهد شده است. این مبلغ بههیچوجه به مبلغ ۵۰میلیارد یورویی که مبارزان غرامت از هلند برای رسیدگی به میراث تجارت برده میخواهند، نیست.
🔸غرامتهای کافی برای پرداختن به میراث مدرن تجارت برده فراآتلانتیک هلند حیاتی است. ثروت هلند امروز به خون مردم بردهشده در مستعمرات سابق آن در غرب آفریقا، آمریکای لاتین و دریای کارائیب آغشته است.
🔹بیش از ۶۰۰هزار نفر برده در مزارع شکر، قهوه، کاکائو، تنباکو و پنبه هلندی سود فوقالعادهای تولید کردند. ثروت مؤسساتی که هنوز وجود دارند، مانند خانواده سلطنتی و بانک مرکزی هلند، در آن مزارع تولید شد.
🔸حدود ۸۰درصد از آفریقاییهای بردهشده، توسط تاجران برده هلندی به سورینام برده شدند که در اواسط قرن ۱۸ بیش از ۴۰۰ مزرعه داشت. هلندیها بهطور منظم از کمبود نیروی کار رنج میبردند، زیرا افراد برده بیشتر از آنهایی که در مزارع سورینام متولد شده بودند، میمردند.
🔹شرایط بسیار وحشیانه بود و بسیاری از بردهها شکنجه شدند، کشته شدند و دست و پاهای خود را پس از به دام افتادن در کارخانههای نیشکر از دست دادند. سورینام بهعنوان یکی از ظالمانهترین مستعمرات کارائیب بدنام شد.
🔸هلند یکی از آخرین کشورهایی بود که در سال ۱۸۶۳ بردهداری را لغو کرد. اما در سورینام، بردهداری برای ۱۰ سال دیگر ادامه یافت. پس از لغو بردهداری، به معاملهگران برده معادل ۲۵۰میلیون یورو بهعنوان خسارت پرداخت شد. هیچ فردی که توسط هلندیها برده شده بود، غرامت دریافت نکرد.
🔹امروزه نژادپرستی در هلند عمیق است. هر ماه دسامبر، جوامع هلندی سفیدپوست به پیروی از سنت زوارت پیت (خدمتکاران سیاهپوست سنت نیکلاس) در سراسر کشور با وجود سالها اعتراض جامعه سیاهپوست، لباس سیاه میپوشند.
🔸در هلند، اقلیتهای قومی بهویژه نوادگان افراد بردهشده با تبعیض سازمانی شدیدی روبهرو هستند. تحقیقی که توسط برنامه تلویزیونی "EenVandaag" انجام شد، نشان داد که تقریباً از هر ۱۰ رنگینپوست، هفت نفر با تبعیض مواجه هستند./برهوتتیوی