در حالی که سوالات بسیاری در زمینه وی ای آر بی جواب مانده، فدراسیون فوتبال روز گذشته با ارسال نامه تازه ای به تمامی باشگاه های لیگ برتری، یک شرکت ایرانی به اسم چشم انداز و یک شرکت مورد تایید فیفا به اسم EVS را به عنوان تجهیز کننده ورزشگاه های ایران به سیستم کمک داور ویدیویی معرفی کرد.
به گزارش طرفداری، فدراسیون فوتبال بدون توجه به هشدارهای جدی و بدون رعایت مراحل قانونی اصرار دارد تجهیز ورزشگاه ها به سیستم کمک داور ویدیویی را از طریق یک شرکت ایرانی به نام چشم انداز به شرکت EVS بلژیک بسپارد.
فدراسیون به باشگاه ها هزینه چند برابری تحمیل کرد!
هیچ تردیدی وجود ندارد که اگر فدراسیون فوتبال اقدام به برگزاری فراخوان می کرد، به راحتی می شد ارزان ترین و بهترین سیستم موجود در بازار را برای خرید و تجهیز به باشگاه های لیگ برتری معرفی کرد اما فدراسیون فوتبال به شکل عجیبی اصرار دارد هر 16 باشگاه لیگ برتری تجهیزات وی ای آر را از یک شرکت بلژیکی که تولید کننده گران ترین تجهیزات سیستم کمک داور ویدیویی در جهان است، خریداری کنند. آن هم در حالی که هنوز مشخص نیست چرا قیمت تجهیزات این شرکت بالاتر از رقمی که سال گذشته اعلام شده بود تخمین زده شده است؟
بارها به فدراسیون فوتبال تذکر داده شد بهترین روش برگزاری فراخوان است تا انتخاب شرکت تجهیز کننده یا فروشنده وی ای آر به باشگاه های ایرانی با کمترین قیمت و بهترین کیفیت ممکن انجام شود اما فدراسیون همچنان اصرار دارد شرکت چشم انداز که خود را نماینده EVS بلژیک در ایران می داند، طرف حساب باشگاه های لیگ برتری شود و تمامی 16 باشگاه لیگ برتری سیستم کمک داور ویدیویی را از طریق چشم انداز از EVS بلژیک خریداری کنند.
چشم انداز نماینده EVS در ایران، اسراییل نماینده EVS در خاورمیانه؟
به همین منطور فدراسیون روز گذشته نامه ای به 16 باشگاه لیگ برتری ارسال و به آن ها اعلام کرد هرچه زودتر از طریق چشم انداز برای تجهیز ورزشگاه ها به سیستم کمک داور ویدیویی و خرید وی ای آر از شرکت EVS بلژیک اقدام کنند.
فدراسیون فوتبال در حالی چشم انداز را نماینده EVS در ایران معرفی کرده که شرکت EVS به صورت رسمی روی سایت خود مدعی شده نماینده اصلی اش در منطقه خاورمیانه، اسراییل است.
فدراسیون با طناب پوسیده فراخوان تاریخ مصرف گذشته وارد چاه VAR شد!
این تنها ایراد تصمیم جدید فدراسیون فوتبال نیست. فدراسیون فوتبال در مدارکی که برای باشگاه های لیگ برتری ارسال کرده، به فراخوان شهریورماه سال گذشته که زمان ریاست شهاب عزیزی خادم برگزار شد، استناد کرده است. همان فراخوانی که هزار ایراد داشت و با ورود نهادهای نظارتی، به طور کامل صحت آن زیر سوال رفت و قرار شد کنار گذاشته شود.
آن فراخوان را طبق ادعای نابغه هوش مصنوعی! (احسان عزیزی خادم که پسر عمویش او را نابغه هوش مصنوعی می نامید) شرکت هنگ کنگی - اسراییلی سیمپلی لایو برد و حالا عجیب است که فدراسیون مدعی شده طبق همان فراخوان، چشم انداز برنده فراخوان تاریخ مصرف گذشته شهریورماه سال گذشته بوده است.
طبق ادعای آن زمان فدراسیون فوتبال، هیچ شرکتی غیر از سیمپلی لایو هنگ کنگ (بخوانید اسراییل) حاضر به همکاری با فدراسیون نشده بود. فدراسیون آن زمان مدعی بود شرکت EVS و اسلومو مایل به همکاری ایران نبودند. هرچند نمایندگان هر دو شرکت در ایران این ادعای فدراسیون وقت را تکذیب کردند و مدعی شده بودند فدراسیون اصلا پاکت آن ها را باز نکرده است.
بخوانید فراخوان، بدانید ترک تشریفات!
تا جایی که اعضای کارگروه فعلی VAR می گویند فدراسیون با ترک تشریفات و از طریق کمیسیون معاملات از میان دو شرکت ایرانی که خودشان را نماینده اسلومو روسیه و EVS بلژیک می نامند، پاکت نماینده اسلومو را به دلیل ادعای حراست فدراسیون که اعلام کرده پاکت باز شده بود کنار گذاشته و چشم انداز را به عنوان نماینده EVS بلژیک، برنده معرفی کرده است. حالا معلوم نیست چرا در چنین شرایطی باید فراخوان شهریورماه سال گذشته ضمیمه نامه فدراسیون به باشگاه ها باشد؟
پدافند غیرعامل؟
ایراد بعدی اما این است که فدراسیون فوتبال از یک طرف به پدافند غیرعامل تضمین داده استفاده از وی ای آر هیچ گونه مشکل امنیتی ایجاد نخواهد کرد چرا که تمام تجهیزات در همان ورزشگاه مستقر می شود و اتاق فرمان و کنترل سیستم هم داخل ورزشگاه خواهد بود و از طرف دیگر مطابق فراخوانی که منتشر کرده و مدارکش را همراه نامه خود به باشگاه ها فرستاده، یکی از شروط شرکت در فراخوان را مجوز پدافند غیرعامل دانسته است.
به نظر می رسد به جای استناد به یک فراخوان سوخته و تاریخ مصرف گذشته بهتر بود فدراسیون فوتبال اقدام به برگزاری یک فراخوان واقعی می کرد.
خرید VAR به جای ساختن VAR
به هرحال نامه ای که به امضای مهدی تاج رسیده دیروز برای 16 باشگاه لیگ برتری ارسال شده و حالا این باشگاه ها هستند که باید صدها هزار دلار بابت خرید گران ترین سیستم موجود در بازار جهانی بپردازند در حالی که به راحتی می شود با یک فراخوان ارزان ترین سیستم موجود در بازار را فراهم کرد و حتی با کمی برنامه ریزی و با حذف واسطه ها و دلال ها، کشور را به جایگاهی رساند که خودش سازنده VAR باشد نه خریدار گران ترین وی ای آر موجود در بازار!
حالا ماجرای نمایندگی اسراییل در خاورمیانه و نگرانی بابت تحریم ایران از سوی EVS که همین چند هفته پیش ناگهان بلاروس و روسیه را تحریم کرد، به جای خود!
نقش پورسانت دلاری در بازی پر هزینه VAR
فدراسیون در شرایطی به 16 باشگاه لیگ برتری نامه داده که برای خرید VAR از شرکت بلژیکی EVS با شرکت ایرانی چشم انداز هماهنگ شوند که هنوز هم داخل تشکیلات فدراسیون فوتبال هستند کسانی که قویا معتقدند همکاری فدراسیون با این شرکت بلژیکی، مشکلات بی شماری برای فوتبال ایران تولید خواهد کرد و به دلیل نحوه این همکاری و پیش نویس قراردادی که آماده شده، این امکان که لیگ آینده با وی ای آر برگزار شود تقریبا صفر است.
کاش پای پورسانت دلاری وسط نبود و در ماجرای وی ای آر منافع فوتبال ایران تامین می شد نه منافع عده ای خاص که رسانه طرفداری طی روزهای آینده در سلسله مطالب مستند به افشای هویت و نقش آن ها در این بازی پر هزینه می پردازد.