طرفداری | نخستین همایش ملی حکمرانی اقتصاد ورزش گرامیداشت"شهدای خدمت"، با حضور مسئولان، اساتید و پیشکسوتان عرصه اقتصاد و ورزش به همت دانشگاه امام صادق (ع) در سالن کنفرانس شماره یک نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد.
در جریان این همایش یکروزه که چهرههای نامآشنایی چون دکتر خوشچهره، دکتر صادقی، دکتر پورکیانی، دکتر صالحی امیری، دکتر اسدی، دکتر پیله فروش، دکتر شجیع، دکتر احمدی و دکتر سبطی در آن حضور پیدا کردند، سه پنل پیشبینیشده بود تا علاوهبر سخنرانان کلیدی، صاحبان مقالات برگزیده نیز فرصت ارائه خلاصهای از مقاله خود را داشته باشند.
پخش کلیپ معرفی همایش و اهداف آن، کلیپی با عنوان "راه درست" درمورد شهر "آیلند" شهری برای فردا و تجلیل از سخنرانان، میهمانان و ارائهدهندگان مقالات برگزیده، بخشهای دیگر این همایش بودند.
همایش ملی حکمرانی اقتصاد ورزش با سخنان رئیس همایش آغاز شد و دکتر صادقی ضمن قدردانی از همکارانی که در برپایی این همایش کمک کرده اند، گفت: اهداف متعددی برای همایش مدنظر بوده است و امیدواریم بتوانیم دبیرخانه دائمی همایش ملی را برنامهریزی و ادامه بدهیم تا موضوع اقتصاد مولد در کشور جایگاه خود را پیدا کند.
وی افزود: ورزش از جمله فعالیتهایی است که در نظام حسابداری ملی در گروه خدمات جایگاه خودش را تعریف کردهاست و ماهیت خدماتی دارد که سایر بخشهای کشور را هم تحت تأثیر قرار میدهد. نظام حکمرانی در ورزش هنوز به نقطهای که باید به سمت آن حرکت کند، فاصله زیادی دارد و امید داریم این همایش، شرایط مطلوب و راه رسیدن به آن را تعریف کند.
دکتر صادقی گفت: اگر نظام حکمرانی حل شود، خیلی از مشکلات حل خواهد شد. امروزه شاهد هستیم بخش ورزش پیروان بسیاری دارد و این ظرفیت در جامعه بسیار تأثیرگذار است و میتواند در اصلاح رفتارهای انحرافی اقتصادی در جامعه کمک کند و بهعنوان مثال؛ دارایی مردم را در جریان مولد قرار دهد. متأسفانه کمبود سرمایهگذار در بخش ورزشی، نظام ورزشی ما را دچار مشکل کرده و نیاز به سرمایهگذاری داریم. دولت از پس این سرمایهگذاری برنمیآید و دراینبین است که موضوع مشارکت مردم در سرمایهگذاری ساختار ورزشی جایگاه خودش را پیدا میکند.
وی ادامه داد: بخش ورزش پیش برنده است، در جهت آنکه اشتغالزایی جای خود را پیدا کند؛ همینطور در اقتصاد ورزش و در آینده توسعه.
باید حکمرانی در ورزش بیشتر ورزش را به سمتی سوق دهد که ورزش در سبد خانوارها سهم قابلتوجهی را به خودش اختصاص دهد. امیدواریم مجموعه سوالاتی که پیرامون شاخصهای حکمرانی ورزشی، چگونگی مشارکت مردم، تصدیگری حکمرانی دولت و ...وجود دارد، در این همایش مورد بحث و بررسی قرار گیرد و بتوانیم به حکمرانی مطلوب که هدف ماست، پی ببریم.
در ادامه این همایش، رئیس کمیته داوران علمی، گزارشی از فعالیتهای این کمیته ارائه داد و گفت: بخش علمی در شورای سیاست گذاری مطرح و در شش محور؛ حکمرانی اقتصاد ورزش، سیاستگذاری و آینده پژوهی، اقتصاد ورزش و تو سعه پایدار، جایگاه ورزش در اقتصاد ملی، حکمرانی اقتصاد ورزش، باشگاه داری و ورزش حرفه ای، ابعاد فرهنگی، اجتماعی و رسانه های اقتصاد ورزش و حکمرانی اقتصاد صنعت ورزش، ارائه شد. در این جلسات پیرامون حدود 17 محور بحث شد و درنهایت این شش محور به تصویب رسید.
دکتر پورکیانی ضمن معرفی اعضای شورای سیاستگذاری افزود: در این همایش هدف فقط ارائه مقاله نبوده و امیدواریم این مقالات در تصمیمگیریها، برنامههای کلان، آییننامهها و بخشنامه ها خودش را بیشتر نشان دهد.
وی همچنین اشاره ای به برنامههای همایش، پنل ها و نشست تخصصی بخش صنعت، اقتصاد و ورزش کرد که پایان بخش همایش خواهد بود و ابرازامیدواری کرد انتظارات از سیاستمداران کشور در این نشست مطرح شود.
همایش ملی حکمرانی اقتصاد ورزش با پنل اول ادامه پیدا کرد و طی آن دکتر حمید فعلی پیرامون مقاله "الزامات حقوقی و استقلال مالی فدراسیونهای ورزشی ملی"، امیرحسین صالحی درمورد مقاله "بررسی و تحلیل چالش قراردادی خصوصی سازی باشگاههای فوتبال" و مجید علی کاشی پیرامون مقاله "بررسی مدلهای درآمدی، رابطه کارایی شاخصهای مالی و ورزش باشگاه های فوتبال" به ارائه خلاصه مقاله پرداختند و در ادامه دکتر فریبا محمدیان در ارتباط با کیفیت قوانین و مقررات، اثربخشی دولت در انسجام کسبوکار و حاکمیت قانون سخن گفت و افزود: تا زمانیکه این محورها را در بحث حکمرانی نداشته باشیم، شاخصهای مدنظر بانک جهانی در کشورمان ارتقا نخواهد یافت.
در بخش دیگر همایش، مهندس سید جواد موسوی سرمایهگذار و مدیرعامل شهر "آیلند" به رابطه مؤثر بین مردم، دولت و بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: موضوع آیلند بهعنوان اولین پروژه فراملی در کشور درحال اجراست. این پروژه را با 19 مشاور بینالمللی و در مساحت 1400 هکتار آغاز کردهایم که بخش مهمی از آن به ورزش اختصاص دارد و برای این مهم، طی هفده سال 600 مجوز گرفتیم.
وی از تجربیات خود در دبی و دیگر کشورها گفت و افزود: مدل اقتصادی ترکیبی در دنیا شکل گرفته، اما در کشور ما تعریفی دراینارتباط وجود ندارد. متأسفانه شناختی از پروژههای جدید و نوآورانه در کشور ما نیست و با اتفاقات جدید آشنا نیستند و با اتفاقات دنیا فاصله داریم، ولی علیرغم همه سختیها و مشکلات، اعتقاد دارم این پروژه باید به یک افتخار ملی تبدیل شود.
دکتر شجیع: متأسفانه ما برای ورزش، گران هزینه میکنیم
بخش بعدی همایش به پنل دوم اختصاص داشت و دکتر شجیع پیرامون مقالهای با عنوان "آمایش سرزمینی و ارتباط آن با موضوع حکمرانی در اقتصاد ورزش" به مدل توسعه در ورزش اشاره کرد که اکثر کشورها آن را پذیرفتهاند و ادامه داد: باید تحلیل شود که چگونه با هزینه کم میتوان مدال بیشتری گرفت و چه عواملی در این مهم دخیل هستند.
عضو شورای سیاست گذاری همایش گفت: کشورهای کانادا و استرالیا روی نوآوری و پژوهش سرمایهگذاری کردهاند و اثرات این موضوع در بازه چهار، پنجساله خود را نشان میدهد و میتواند جایگاه یک کشور را در مدت بیست سال حفظ کند. آوردن مربی خوب، سرمایهگذاری روی ورزش همگانی و تجهیزات بهروز هم در کسب موفقیتها دخیل هستند و بسیاری از کشورها نگاههای بلندمدت دارند و روی آن سرمایهگذاری میکنند و نتیجه آن میشود که پایداری شان هم در مدالآوری بلندمدت است.
وی در ادامه به ارائه آمارهایی درمورد 96 درصد مدال آوری در ادوار المپیک توسط سه رشته تکواندو، کشتی و وزنهبرداری، 80 درصد ورزشکاران بیمهشده توسط 12 فدراسیون که 40 درصد آن متعلق به سه فدراسیون فوتبال، بدنسازی و آمادگی جسمانی است، پرداخت و از آنالیز چهار فدراسیون تکواندو، وزنهبرداری، کشتی و کاراته توسط یک تیم تحقیقاتی گفت و افزود: متأسفانه در بعضی از این رشته ها در تحقیق و نوآوری عقب هستیم و در استعدادیابی و استعدادپروری هم همینطور، درحالیکه این چهار رشته عصاره ورزش قهرمانی ما هستند.
دکتر شجیع گفت: کیفیترین دوره ما در بازیهای آسیایی، سال 2014 بود که برای کسب هر مدال 175 هزار دلار هزینه کردهایم، اما در سال 1402 هر مدال در مسابقات معتبر جهانی، هزار میلیارد تومان هزینه برای ما بههمراه داشته است و متأسفانه ما برای ورزش، گران هزینه میکنیم و اگر این هزار میلیارد را صرف توسعه ورزش میکردیم، نتایج فوقالعادهای میتوانست بههمراه داشته باشد.
وی تأکید کرد: امروز میراثدار کلنگ زنیهای اشتباه در گذشته هستیم و اکنون بر اساس مصوبه شورای عالی ورزش کشور؛ در هر مکان جدید ورزشی حتماً باید جهتگیریهای آمایش سرزمین مورد توجه قرار گیرد. امروزه 100 هزار مکان ورزشی و فضاهای ورزشی متعلق به وزارت ورزش و جوانان، شهرداری ها و سایر دستگاهها شناسایی شده و این وظیفه همگان است تا این امکانات را خوب اداره کنند و از همه ظرفیتها و دانش موجود برای ماندگاری و توسعه آن بهره ببرند.
در ادامه پنل دوم، دکتر قربانی پیرامون مقاله "نقش و جایگاه دولت در حکمرانی اقتصادی ورزش"، احمدرضا حبیبی درمورد مقاله "راهکار رشد اقتصادی ورزش در جمهوری اسلامی با تأکید بر برند ملی"، یعقوب سالکی نیا درخصوص مقاله "تحلیل عملکرد تیم ملی فوتبال ایران در 12 دوره جام ملتهای آسیا با تأکید بر حکمرانی ورزش در ایران"، الهه فابریکی پیرامون مقاله "ورزش و دیپلماسی اقتصادی"، دکتر عظیم صلاحی درمورد مقاله "چالشها و فرصتهای سرمایهگذاری در ورزش ایران"، علی ناصری در خصوص مقاله "تأثیر شاخصهای اصلی حکمرانی در ماهیت ورزش معاصر در اکوسیستم"، مشکات حسین حمزه پیرامون مقاله "مدالآوری و ارتباط آن با شرایط اقتصادی و موفقیت کشورها در المپیک" و ضیایی در مورد مقاله "رتبهبندی چالشهای حکمرانی توسعه صنعت ورزش بر پایه سند تحول دولت مردمی" به بیان خلاصه مقاله پرداختند.
دکتر احمدی: رسانهها موتور محرکه اقتصاد ورزش قهرمانی و حرفهای به حساب میآیند
سخنران کلیدی پنل دوم همایش ملی حکمرانی اقتصاد ورزش، دکتر عبدالحمید احمدی بود که ضمن ارائه مقالهای با عنوان "نقش و جایگاه رسانه در اقتصاد ورزش" گفت: اگر بخواهیم نگاه واقعبینانه به اقتصاد ورزش داشته باشیم باید به منابع تأمینکننده و پشتوانه های اصلی اقتصاد ورزش بپردازیم. بهنظر من در موضوع اقتصاد ورزش اگر راجعبه رسانه صحبت نکرده و به اهمیت نقش و جایگاه رسانه پرداخته نشود، عملاً بحث ما ناقص و بدون پشتوانه خواهد بود. امروزه یکی از مشکلات ورزش قهرمانی و حرفهای ایران، چرخه معیوب اقتصاد آنست و بخش عمده این چرخه معیوب، برمیگردد به رسانهها که موتور محرکه اقتصاد ورزش قهرمانی و حرفهای به حساب میآیند.
عضو شورای سیاستگذاری و کمیته علمی همایش افزود: سهم صنعت ورزش از تولید ناخالص واقعی در برخی کشورهای پیشرفته دو تا پنج درصد است، لذا باید به تجارب موفق کشورهای پیشرو در این عرصه توجه و آن را در ورزش حرفهای و قهرمانی خود پیاده کنیم، آنوقت میتوانیم انتظار داشته باشیم که ورزش ما اقتصادی مولد و سودآور باشد. نهادی مثل کمیته بینالمللی المپیک، 47 درصد به بخش رسانهای وابسته است و با فروش حق پخش رسانهای منابع خود را تأمین میکند و سایر بخشها هم در این کمیته به بخش رسانهای وابسته هستند. وجود و قدرت رسانه باعث میشود سایر بخشهای تأمین منابع هم پررنگ و تأثیرگذار باشند.
وی از حق پخش رسانه در جهان و باشگاه های بزرگ و مهم دنیا گفت و ادامه داد: آمار و ارقام نشان میدهد باشگاههای بزرگ در راستای تأمین منابع تا چه حد وابسته بهحق پخش هستند و از آن طریق به برندهای معتبر و گرانقیمت در اقتصاد کشورشان تبدیل میشوند و نقش پخش رسانه ای تا چه اندازه برای این باشگاهها تعیینکننده است.
دکتر احمدی تأکید کرد: حق پخش تلویزیونی، معضل لاینحلی است که در ورزش قهرمانی و حرفهای ایران وجود دارد و متاسفانه گویا قرار نیست حل شود. از سال 95، این موضوع در اسناد قانونی کشور درج شده و باید بهحق پخش تلویزیونی و رسانهای ورزش ایران توجه شود و نهادهای ورزشی، باشگاهها و فدراسیون های ورزشی از این حق رسانهای که میتواند چرخه اقتصادی را تنظیم کند و بهعنوان منبع درآمد مورداستفاده قرار گیرد، تا امروز هنوز استفاده نکرده و این مهم حل نشده است. بهدلیل کم توجهی در نهادها و مدیریتهای ذیربط، متأسفانه همچنان در همان نقطه اول قرار داریم؛ یعنی بخش ورزش قهرمانی و حرفهای ایران از ظرفیت و حق قانونی خود بیبهره مانده است و تا زمانیکه این وضعیت ادامه دارد هم این بخش و هم بخش آماتور ما که اجازه استفاده از منافع و منابع دولتی را ندارند، همچنان بهگونهای وابسته به بودجهها و اعتبارات دولتی خواهند بود.
آخرین سخنران همایش، دکتر پیله فروش بود و گزارشی از سیر واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس ارائه داد و ابراز امیدواری کرد این اتفاق الگویی برای حضور بخش قدرتمند خصوصی در عرصه ورزش باشد و ادامه داد: با واگذاری این دو باشگاه به دغدغه 20 ساله پایان داده شد که این مهم در دولت شهید آیتالله رئیسی انجام شد و امید داریم با برداشتن این قدم بزرگ، زمینه ارتقاء واقعی باشگاهها اتفاق بیفتد و راهگشای شکوفایی اقتصاد ورزش شود. پایانبخش نخستین همایش ملی حکمرانی اقتصاد ورزش، به نشست تخصصی مسئولان اقتصاد، ورزش، تولیدکنندگان و باشگاه داران اختصاص داشت که با حضور دکتر خوشچهره و سایر اساتید انجام و ضمن طرح موضوعات مختلف پیرامون مسائل و مشکلات موجود در راستای حکمرانی اقتصاد ورزش، به سؤالات حاضران پاسخ داده شد.