طرفداری | مرگ، گاه در سایه نشسته است و به ما مینگرد.
نمیتوانم به درگذشت امیر ابوطالب، مربی معروف دوران قدیم و در زمان شکوفایی فوتبال ایران اشارهای نداشته باشم. مردی که در کنار حسین فکری از مربیان نسل درخشانی بود که یکبهیک رفتهاند. او از پیشکسوتان بنام و تأثیرگذار فوتبال ایران بود که ستارگان بسیاری را تربیت کرد. و تیم راهآهن او در دوران لیگ تخت جمشید از خطرناکترین و مبارزترین تیمهای لیگ ایران بود. زندهیاد از مربیان سنتی ایران بود که با راه و رسم خود، به قول «حسین راغفر»، دروازهبان معروف راهآهن، مسیر زندگی خیلی از جوانان دوران خود را داخل و بیرون از زمین تغییر داد.
افسوس انعکاس خبری در رابطه با درگذشت «امیرخان ابوطالب» که حالا به برادر معروف خود «پرویز ابوطالب» پیوسته است، در رسانههای خبری ایران محدود به یک اشارهی دو خطی است، در حالیکه بهعنوان یک مربی، نقش بزرگی در پیشرفت فوتبال ایران بازی کرده بودند.
مردی خوشدل، زحمتکش و استعدادیاب ناب ورزش فوتبال و پدر معنوی بسیاری از فوتبالیستهای مطرح و بیشمار سطح اول فوتبال این آب و خاک بهشمار میرفت. یادشان بسیار گرامی است و روحشان بهطور حتم قرین رحمت خواهد بود.
در فصل جدید فوتبال انگلیس، لیورپول با خرید ستارههایی چون فلوریان ویرتس، جسارت و جاهطلبی ویژهای برای دفاع از عنوان قهرمانی خود به نمایش گذاشته است. حضور این جوان آلمانی توجه هواداران و رسانهها را به خود جلب کرده و بالطبع بیش از هر زمان دیگری، انتظارات از او افزایش یافته است.
مقایسههای اجتنابناپذیر با دیگر مهاجران آلمانی به انگلستان، یورگن کلینزمان، میشائیل بالاک و... البته یورگن کلوپ و امیدواری به تکرار روزهای موفقیتبار او، بهخوبی بیانگر اهمیت این انتقال برای باشگاه و هوادارانش میباشد.
با نزدیک شدن فصل جدید رقابتهای لیگ برتر، اگرچه مرگ تراژیک دیوگو ژوتا، مهاجم پرتغالی این تیم، شوک ناباورانهای به تمامی مجموعه باشگاه وارد کرد و تا حد زیادی امور معمول پیشفصل را تحتالشعاع قرار داده است، اما در دنیای فوتبال حرفهای، لیورپول عزم خود را برای تکرار موفقیت فصل گذشته جزم کرده و خرید فلوریان ویرتس، ستارهی نوظهور آلمانی، بهعنوان گامی بزرگ در این مسیر بهحساب میآید.
عملکرد چشمگیر ویرتس در بایرلورکوزن، جایی که طی دو فصل اخیر با ثبت بیش از ۲۰ گل و ۳۰ پاس گل در تمامی رقابتها به یکی از مؤثرترین مهرههای ترکیب تیمش تبدیل شده بود، بیدلیل نیست. او نهتنها جوانترین گلزن تاریخ بوندسلیگا شد، بلکه با سبک بازیاش؛ ترکیبی از خلاقیت، دوندگی، سرعت تصمیمگیری و تکنیک، نویدبخش نسل جدیدی از بازیکنان هجومی فوتبال آلمان است.
ورود ویرتس پیش از آنکه بهطور رسمی فعالیتش را در میادین آغاز کند و در ترکیب قرمزپوشان مرسیساید قرار بگیرد، از اهمیت بهسزایی برخوردار است. اکنون لیورپول به دنبال بازیکن جدید و تازهنفسی در زمین است تا رهبری امور را بهدست بگیرد؛ بازیکنی که در خلق موقعیتها، مدیریت بازی و انتقال انرژی به همتیمیهای خود نقشآفرینی کند.
اما در دنیای فوتبال، خیلیها متعجب ماندهاند چرا لیورپول ۱۱۶ میلیون پوند برای ویرتس هزینه کرده است؟
با قیمت پرداختشده، انتظار میرود ویرتس با تجربهی ارزشمند حضور در تیم ملی آلمان و بازی در بالاترین سطوح فوتبال اروپا، بتواند در کنار ستارههایی همچون صلاح، خط حمله و میانهی میدان تیم را متحول سازد. او به مرسیساید رفته است تا نقطهی اتکایی مطمئن برای ترکیب جدید لیورپول باشد.
آخرین آلمانیای که بهعنوان رهبر وارد آنفیلد شد، با خود موجی از تحول آورد؛ آیا ویرتس نیز میتواند تحولساز باشد و خود را بهعنوان ستارهی جدیدی در میادین فوتبال انگلیس معرفی کند؟
در آنفیلد دیگر جایی برای آرامش نیست و تمامی نگاهها بیتردید به ستارهی جوان آلمانی دوخته شده است.
فلوریان ویرتس با ترکیبی از دقت، دید فوقالعاده و تلاش بیوقفه، میتواند به قلب تپندهی جدید لیورپول تبدیل شود. اولین باری که سیمون رولفس برای تماشای بازی ویرتس رفت، حیرتزده شد. آن زمان ویرتس تنها ۱۳ سال داشت و برای تیمهای پایهی کلن بازی میکرد، اما خبر مهارتهای خارقالعادهی این هافبک جوان همهجا پیچیده بود.
شیوهی بازی در فضاهای میانی، ایجاد شکافهای پنهان بین خط دفاع و هافبک، توانایی خارقالعادهای که در بهدام انداختن مدافعان داشت و آنها را به سمت خود میکشاند و سپس با پاسهای مرگبار، همتیمیهایش را در موقعیت گلزنی قرار میداد، همهی توجهها را جلب کرده بود.
یکی از ویژگیهای کلیدی بازی ویرتس که با سبک مربی فعلی لیورپول، اسلوت، همخوانی دارد، دوندگی اوست. اسلوت از شاگردانش انتظار دارد شدیداً بدوند. ویرتس در فصل بدون شکست بایرلورکوزن، بهطور میانگین در هر بازی ۱۲.۳ کیلومتر دوندگی داشته؛ آماری که بالاتر از هر بازیکن دیگری در تیمش است. وقتی توان پرس شدید، سرعت و پاسهای بینقص او را در کنار هم قرار دهید، ویرتس به گزینهای ایدهآل برای سبکی با پرس بالا و ضدحملههای سریع تیم اسلوت تبدیل میشود؛ تاکتیکی که فصل گذشته بسیار موفق بود. واضح است که چرا لیورپول همهی توانش را برای جذب او به کار بست و قیمت بالایی برای او پرداخت کرد.
یواخیم لوو، سرمربی سابق آلمان، در مصاحبهای از انتقال ویرتس بهعنوان گام بعدی حرفهی او به لیورپول اظهار تعجب کرد و هشدار داد این انتقال آزمونی جدی و سختی خواهد بود، اما تردیدی ندارد که این بازیکن ۲۲ ساله در چالش خود موفق خواهد شد. لوو به بیلد گفت:
لیورپول، انتخابی جدی و تصمیم معناداری است چون رفتن به لیگ برتر انگلیس تطبیق زیادی میطلبد، اما فلوریان ویرتس هیچ سقف و محدودیتی ندارد و مطمئنم که موفق خواهد شد.
حالا نوبت فلوریان جوان است تا تمامی انتظارات را در میادین نبرد برآورده کند.
در یادداشت در پیش، به صعود ویرتس تا عقد قرارداد با لیورپول؛ سبک بازی و نقش محوری او در موفقیت لورکوزن تحت مربیگری آلونسو و چالشها و انتظارات پیشرویش صحبت شده است تا تصویری روشنتر از این ستارهی نوظهور ارائه دهد.
امیرحسین صدر
۸ جولای ۲۰۲۵
از «پدیدهی جوان» تا «بازیکنی کمنظیر»
لیورپول برای جذب فلوریان ویرتس هزینهی زیادی کرده است، و این دلایل مناسب زیادی دارد!

انتقال فلوریان ویرتس، هافبک هجومی آلمانی از بایرلورکوزن به لیورپول، با مبلغی که با بندهای عملکرد میتواند به ۱۱۶ میلیون پوند برسد، نشانهای واضح و چشمگیر از عزم این باشگاه برای ساختن یک دوران جدید است.
این فقط گرانترین خرید تاریخ باشگاه نیست، بلکه رکورد نقلوانتقالی فوتبال بریتانیا را هم شکسته است. قهرمانان لیگ برتر حاضر نبودند این مبلغ را تنها برای ایجاد تغییرات جزئی یا رویکرد محافظهکارانه خرج کنند. ورود ویرتس به آنفیلد نشانهای از افزایش محسوس و اشکار جاهطلبیهای باشگاه مرسیساید است، بهویژه با هدف دفاع موفق از عنوان قهرمانی لیگ برتر برای اولینبار از فصل ۸۳-۱۹۸۲، و همچنین تلاش برای حضوری پرقدرت در لیگ قهرمانان اروپا.
در بیشتر دوران ۱۵ سالهی مالکیت گروه ورزشی فِنوی (FSG) که در بوستون مستقر است، آنها معمولاً در خرید بازیکن رویکرد صرفهجویانهای داشتهاند. البته استثناهایی هم وجود داشتهاند؛ مانند خرید حدود ۶۰ میلیون پوندی برای جذب لوئیس سوارز و اندی کارول در اولین پنجرهی نقلوانتقالاتیشان در ژانویهی ۲۰۱۱ و خریدهای کلیدی مثل ویرجیل فندایک با ۷۵ میلیون پوند در ژانویهی ۲۰۱۸ و آلیسون با ۶۵ میلیون پوند در تابستان بعدی.
اما بهطور کلی، تنها سه بار در دوران مالکیت FSG باشگاه بیش از ۱۰۰ میلیون پوند در یک پنجرهی نقلوانتقالاتی خرج کرده است؛ این عدم تمایل به ولخرجی، تابستان گذشته بهوضوح مشهود بود، وقتی تنها خرید باشگاه، فدریکو کیهزا وینگر ایتالیایی یوونتوس با مبلغ ۱۰ میلیون پوند بود.
تنها یک سال پس از آن، حالا مدیران مالی آنفیلد ناگهان به خرجهای بزرگ روی آوردهاند و آماده شدهاند تا هر کاری انجام دهند تا در رقابت برای جذب اعجوبهی آلمانی از منچسترسیتی و بایرن مونیخ پیشی بگیرند. این قرارداد عظیم برای ویرتس، البته خالی از ریسک نیست. ویرتس تنها ۲۲ سال دارد، همچنان بازیکن جوانی محسوب میشود و بیشک با شوک فرهنگی در انگلستان روبهرو خواهد شد؛ جایی که باید با فوتبال، جامعه و زبانی کاملاً جدید سازگار شود.
او تمام زندگیاش را در راینلند آلمان گذرانده، فوتبال را بهعنوان دانشآموز در گرون-وایس براوایلر، باشگاهی که پدرش هانس، مدیریت میکرد، دنبال کرده و سپس به آکادمی کلن و در سال ۲۰۲۰ به لورکوزن رفته است. حالا پسر جوان آلمانی باید با منطقهی امن خود خداحافظی کند.
تبلیغات و هیاهوی مربوط به ویرتس در سطح لیگ برتر از همین حالا به اوج خود رسیده و این بهمعنای فشار مضاعف و انتظارات بیش از حد است، در صورتیکه باید به او فرصت داد با سرعت و ریتمی که دارد در فوتبال انگلستان جا بیفتد، اما احتمالاً همه توقع دارند همهچیز فوراً جواب بدهد.
یکی دیگر از پرسشهایی که مطرح است؛ وحدت و انسجام بازیکنان تیم چگونه تحت تأثیر قرار میگیرد؟ و ویرتس تا چه اندازه و با چه سرعتی میتواند با همتیمیهای جدید خود ارتباط و همکاری مثبت برقرار کند؟
طبق معمول هر جابجایی گرانقیمت، بدبینها و منتقدان، ترجیح میدهند روی جزئیات و بدترین سناریوی ممکنه تمرکز کنند. اما نتیجهی محتملتر این است که ویرتس، یکی از درخشانترین و شاخصترین استعدادهای فوتبال اروپا، در آنفیلد به موفقیتی چشمگیر دست یابد.
ویرتس همیشه از نظر توانایی ذاتی و هوش بازی، یک سر و گردن بالاتر از همنسلانش بود؛ حتی پیش از اولین بازیاش برای لورکوزن مقابل وردربرمن در مه ۲۰۲۰ که فقط ۱۷ سال داشت، بهعنوان پدیدهای نوظهور شناخته میشد. و فقط سه هفته بعد، با بهثمر رساندن گلی زیبا با پای چپ در مقابل بایرن مونیخ، و کسب عنوان جوانترین گلزن تاریخ بوندسلیگا، هیاهوی رسانهای دور او را بیشتر کرد.
در سالهای بعد، بهویژه زمانی که با لورکوزن در فصل ۲۴-۲۰۲۳ به اولین قهرمانی تاریخ این باشگاه در بوندسلیگا، آن هم بدون شکست رسید، ارزشهایش را کاملاً به اثبات رساند.
اولین قهرمانی لورکوزن در بوندسلیگا که همراه با ویرتس بود، بدون شکست و شگفتانگیز رقم خورد
در آن فصل شگفتانگیز، لورکوزن علاوه بر قهرمانی در بوندسلیگا، جام حذفی آلمان را هم فتح کرد و نایبقهرمان لیگ اروپا شد. تیم ورکسلِف از هر نظر یک نمایش فوقالعاده و ۵ ستاره در هر جای زمین داشت. اما بیش از هر بازیکنی، این ویرتس جوان بود که همه نگاهها را به خود جلب کرد؛ با دریبلهای انفجاری که خطوط دفاعی را میشکست، بازیسازی درخشان، یکدوهای بسیار سریع، روان و شیک، پاسهای عمقی هوشمندانه، انرژی بیپایان و خونسردی مثالزدنیاش هنگام گلزنی.
آمار فوقالعادهای دارد؛ ۱۱ گل و ۱۲ پاس گل در لیگ، بهخوبی گویای تأثیرات هجومی او در این دوران فراموشنشدنی لورکوزن با مربیگری ژابی آلونسو است. چه در جناح چپ و چه در مرکز زمین، ویرتس یک نیروی افسونکننده و غیرقابل مهار بود؛ و شایستهترین فرد برای کسب عنوان بهترین بازیکن فصل آلمان.
گل تماشایی که ویرتس در پیروزی ۲-۱ خانگی برابر فرایبورگ در اکتبر ۲۰۲۳ به ثمر رساند، بهخوبی مهارتهای خیرهکنندهاش را به نمایش گذاشت: حرکات رقصگونهی پاهای او، پیاپی مدافعان فرایبورگ را به اشتباه واداشت و باعث شد یکی پس از دیگری با تکاپوی بینتیجه، بهجای توپ، تنها به هوا ضربه بزنند! چرخشها و عقبکشیدنهای ماهرانهای که خودش را در موقعیت شوتزنی قرار داد و ضربهی نهایی شوتی پیچدار بود که توپ را به زیبایی به کنج دروازه فرستاد. یک اثر هنری ناب. این هم جای تعجب نداشت که این گل بهعنوان «گل سال ۲۰۲۳» انتخاب شد.
مربی فرایبورگ، کریستین استرایش، پس از بازی با یک آه گفت:
در این مورد نمیتوانم شاگردانم را سرزنش کنم. دفاع کردن مقابل ویرتس غیرممکن بود. این یک نمایش کامل در سطح جهانی بود.
هواداران قدیمیتر فوتبال آلمان احتمالاً به یاد دارند که جیجی اوکوچا، ستارهی نیجریهای اینتراخت فرانکفورت و بولتون واندررز سالها پیش برای گلی مشابه و تماشایی مقابل کارلسروهه در سال ۱۹۹۳ همین عنوان (گل سال) را به دست آورد. البته، در مورد ویرتس که ۳۱ بازی ملی هم برای آلمان انجام داده فقط صحبت از مهارتهای نمایشی با توپ، سرعت، پاسهای تیز و تمامکنندگی نیست.
روحیهی تیمی، انرژی، شور و اخلاق کاری هم کاملاً بخشی از ویژگیهای اوست و در زمینهی پرسینگ مانند خیلی از مهاجمان فقط شعار نمیدهد. فصل گذشته، او دستکم ۷۱ بار در یکسوم هجومی زمین مالکیت توپ را در اختیار گرفت که ۳۹ بار آن پرس موفق در بالاترین نقطهی زمین بود.
ژابی آلونسو با آزاد گذاشتن ویرتس، نقش مهمی در پیشرفت او بازی کرد
ظریفهیکل است اما کاملاً سرسخت و مستحکم، همچون کارگری تمامعیار، پرتلاش میدود و میجنگد تا جایی که فصل گذشته در آمار نبردهای تنبهتن، با ۳۸۳ دوئل موفق، رتبهی دوم بوندسلیگا را کسب کرد؛ آماری که فقط توسط ابراهیما سیسوکو، هافبک دفاعی شکستناپذیر بوخوم، پشت سر گذاشته شد!
مدیر ورزشی باشگاه لورکوزن، سیمون رولفس، اواخر سال گذشته به روزنامهی بیلد گفت:
اغلب تکنیک و دریبلزنی او مورد توجه قرار میگیرد، اما سبک بازی او بسیار پرفشار و شدید است. او مدام به بازی خودش استحکام و تلاش بیشتری اضافه میکند. اخیراً عکسی از او در روزی که اولین قراردادش را با ما در سن ۱۶ سالگی امضا کرده بود، را دیدم؛ حالا بدنش کاملاً تغییر کرده و بسیار عضلانیتر شده است. او برای این پیشرفت فیزیکی خیلی تلاش کرده است و اکنون کاملاً آمادهی مواجهه با هر نوع چالشی هست و هیچ ترسی از درگیری فیزیکی ندارد.
انتظار نداشته باشید ویرتس در لیگ برتر با فیزیک خشن حریفان به مشکل بخورد؛ او در بوندسلیگا هم بارها با برخوردهای خشن حریفان روبهرو شده است. بازیکنی سختکوش و مقاوم است و این خصوصیات را بهویژه پس از مصدومیت شدید رباط صلیبی زانوی چپش در دیدار مقابل کلن در مارس ۲۰۲۲ بهخوبی نشان داد.
مصدومیت در مارس 2022؛ او باید باز میگشت
چنین مصدومیتی برای هر فوتبالیست حرفهای کابوسوار است، اما برای یک بازیکن ۱۸ ساله که در آن فصل، عملکرد درخشانی در سطح اول فوتبال از خود نشان داده بود و ۷ گل زده بود و ۱۰ پاس گل داده بود، ضربهای حتی سنگینتر بهحساب میآید. بازیکنی که تنها شش ماه پیش از این، اولین بازی ملی خود را نیز بهعنوان بازیکن تعویضی در مسابقهی مقدماتی جام جهانی مقابل لیختناشتاین انجام داده بود.
نوجوانی که در آن زمان با نظر مثبت هانسی فلیک، سرمربی وقت تیم ملی آلمان، بسیار مورد توجه قرار گرفته بود و بهطور قطع در میان بازیکنان انتخابی به جام جهانی قطر ۲۰۲۲ میرفت. اما بهجای آن، مجبور شد ده ماه را از بیرون زمین بگذراند و تنها در ژانویهی ۲۰۲۳ به ترکیب اصلی بازگشت.
با این وجود، او کل این روند ناامیدکننده را با روحیهای عالی پشت سر گذاشت؛ بدون دلخوری، تلخی یا ترحم به حال خود. برای بازیکنی جوان، قابل تحسین بود. او فقط تمرکز کامل خود را روی روند ریکاوری و بهبودی خود قرار داد، به حدی که وقتی دوباره به زمین بازگشت، حتی از قبل هم آمادهتر بود؛ با بدنی ساختهتر و بسیار مقاومتر!
ویرتس که در دوران دوری اجباری، قرارداد خود را با لورکوزن تا سال ۲۰۲۷ تمدید کرده بود، خیلی زود دوباره به روند عادی بازگشت و در نیمفصل دوم فصل ۲۳-۲۰۲۲ بار دیگر درخشش خود را آغاز کرد.
در نخستین بازیاش بهعنوان بازیکن اصلی پس از مصدومیت، با هوشمندی پاس گل برای آدم هلوژک مهیا کرد تا در پیروزی ۲-۰ برابر بوخوم نقشآفرینی کند. خلاقیت زیادی به رخ کشید و تیزبین و مؤثر نشان داد، جاییکه لورکوزن با کسب جایگاه ششم، سهمیهی لیگ اروپا را بهدست آورد.
ویرتس در مصاحبهای با مجلهی کیکر در ماه مه ۲۰۲۳ گفت:
اتفاقی که با مصدومیت رباط برایم پیش آمد، دیگر اهمیتی ندارد. اصلاً به آن فکر نمیکنم. همین که دوباره با تیم اصلی تمرین کردم، حس خوبی دارم. تا الان در بازیهای زیادی در سطح بالا به میدان رفتهام، مقابل تیمهایی که به تهاجمی بودن مشهورند. آن اتفاق را پشت سر گذاشتهام. هیچ مانع ذهنی وجود ندارد.
این همان لحظهای بود که ورق برگشت و ستارهها به طرز چشمگیری برای باشگاه بایآرنا درخشش خود را آغاز کردند. بازگشت ویرتس آماده و سرحال، به بهترین شکل با پذیرش دستورات ابلاغشده از سوی ژاوی آلونسو، سرمربی وقت، ترکیب شد: ساختار دفاعی منسجمتر، سبک بازی مبتنی بر حفظ مالکیت توپ، پویایی در انتقالها و ذهنیت خستگیناپذیر.
ژابی آلونسو بهخوبی میدانست؛ ویرتس بااستعدادترین و خلاقترین مهرهی تیم، بهجای محدودیت ساختاری، نیاز به آزادی بیشتری دارد؛ به همین خاطر، بسیار هوشمندانه او را بهعنوان استثنا در سیستم خود قرار داد.
هیچ بازیکن دیگری در لورکوزن اجازه نداشت مثل ویرتس آزادانه در میدان جابهجا شود، چه در عرض یا در طول زمین و چه بهعنوان شمارهی ده، برای ایجاد تهدید در عمق یا حتی عقبتر بازی کردن در زمین.
در چند ماه نخست همکاریشان، آلونسو از او در نقشهای مختلفی استفاده کرد؛ هافبک تهاجمی، مهاجم گوش راست و حتی مهاجم نوک در بازیهای مهم در مقابل بایرن و بوروسیا دورتموند.
آلونسو بهخوبی ارزش برگ برندهی خود را میدانست. او در مصاحبهای با روزنامهی زوددویچه سایتونگ در سال ۲۰۲۳ گفت:
فلوریان برای من بهعنوان مربی، یک موهبت است. او اهمیت زیادی در تیم دارد. بازیکنی متفاوت است. چرا مسی اینقدر عالی است؟ چون میداند چه زمانی و چطور ساده بازی کند. همیشه لازم نیست درخشانترین حرکت را انجام بدهی، بلکه باید بهترین و هوشمندانهترین راه را انتخاب کنی. فلوریان این توانایی را دارد و همین او را خاص میکند.
آلونسو تنها کسی نبود که بین اسطورهی آرژانتینی و ویرتس مقایسهای انجام داده باشد. فصل گذشته، گرهارد اشتروبر، سرمربی وقت کلن، این بازیساز را «مسی آلمانی اهل کلن» نامید.
در تیم زیر 17 سالهای کلن، مشخص بود به مدارج بالا میرسد
بماند که باشگاه سابق او چندان از اینکه نامشان با ویرتس گره بخورد خوشحال بهنظر نمیرسند! اگرچه ویرتس در سرتاسر آلمان، نزد کودکان و چه بزرگترها، بسیار محبوب است، اما در میان هواداران کلن اصلاً از محبوبیتی برخوردار نیست و به احتمال زیاد آنها هیچگاه او را بهخاطر جدایی بحثبرانگیزش و پیوستن به رقیب همشهری یعنی لورکوزن در ژانویه ۲۰۲۰ نمیبخشند.
ویرتس نزدیک به یک دهه در آکادمی کلن حضور داشت و بهعنوان امید بزرگ این باشگاه برای فردایی روشنتر شناخته میشد؛ نوجوانی با مهارت و استعدادی کمنظیر که برای رنگهای سفید و قرمز معروف کلن بازی میکرد و ستون اصلی قهرمانی این باشگاه در لیگ زیر ۱۷ سال آلمان در فصل ۱۹-۲۰۱۸ بود.
اما همهچیز با خبری شوکهکننده در آخرین روز ژانویه ۲۰۲۰ تغییر کرد؛ جایی که اعلام شد ویرتس که آن زمان فقط ۱۶ سال داشت، بلافاصله به لورکوزن میرود. مبلغ انتقال؟ فقط ۳۰۰ هزار یورو. باشگاه کلن شدیداً جنجال بزرگی بهراه انداخت و در این بین لورکوزن را مقصر اصلی ماجرا میدانست.
از سال ۲۰۰۱، سه باشگاه بزرگ منطقه راین؛ لورکوزن، کلن و بوروسیا مونشنگلادباخ به توافقی ضمنی رسیده بودند که مبتنی بر آن، بازیکنان آکادمی یکدیگر را جذب نکنند. اما بهگفته کلنیها، همسایهی آنها این قرارداد نانوشته و شرافتمندانه را بهکلی زیر پا گذاشت.
ویرتس، مانشافت را دو دستی در آغوش گرفت
اشتفن باومگارت، سرمربی سابق کلن، عصبانیت عمیق باشگاه را سال بعد در مقالهای برای روزنامهی فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ اینگونه خلاصه کرد:
ویرتس مدت زیادی را در بخش پرورش استعدادهای جوان ما گذراند و روند رشد او هم بهخوبی طی شد. اما توافق بین کلن، لورکوزن و مونشنگلادباخ زیر پا گذاشته شد. این نشان میدهد ما در چه نوع کسبوکاری قرار داریم. باید بگویم پول زیادی بهسوی لورکوزن سرازیر شده است. ما اصلاً توان رقابت نداریم. لورکوزن شرایط کاملاً متفاوتی دارد، بههرحال آن باشگاه متعلق به یک شرکت است در حالیکه مالکیت کلن در دست هواداران است و همین موضوع در اینگونه مسائل و شرایط تأثیر زیادی میگذارد.
از نظر لورکوزن، هیچ توافقی نقض نشده بود. استدلال آنها این بود: فقط بازیکنی از تیم اصلی را جذب کردهاند نه استعداد آکادمی را. رودی فولر، مدیرعامل وقت لورکوزن، به نشریهی کیکر در اینباره گفت:
اگر وارد مذاکره نمیشدیم، کوتاهی بزرگی از طرف ما بهحساب میآمد.
سایمون رولفس، مدیر ورزشی لورکوزن، در گفتوگو با وبسایت اشپوکس (SPOX) فاش کرد:
شخصاً ویرتس را از ۱۴ سالگی میشناختم. وقتی قراردادش با کلن رو به پایان بود، امکان جذب او پیش آمد و ما هم برای بهدست آوردن او تلاش کردیم. میدانستم باشگاههای زیادی بهدنبال او هستند. نگاه ما این بود که پیش از آنکه به جایی دیگر برود، سعی کنیم او را اینجا بیاوریم تا نزدیک خانوادهاش به فوتبال ادامه دهد.
مشخصاً توضیحات رولفس مشکوک و بودار بهنظر میرسد و ظاهراً با تشخیص استعداد ویرتس از هیچ تلاشی برای جذب او، آنهم با قیمتی که مفت بهنظر میرسد، دریغ نکردند.
خود ویرتس دلیل انتخاب لورکوزن را «چشمانداز بهتر برای پیشرفت در شغلی که دارد» عنوان کرد و خیلی زود و درجا هم توانست خود را تثبیت کند؛ فقط چهار بازی پُر درخشش با تیم زیر ۱۹ سال کافی بود تا نخستین بازی حرفهایاش را انجام دهد. با این موفقیت، او جای «کای هاورتس» را بهعنوان جوانترین بازیکن تاریخ باشگاه گرفت؛ و اینک هم رکورددار گرانترین فروش تاریخ لورکوزن شده است و باز هم جای هاورتس را در این زمینه گرفته است.
و البته، با ملحق شدن به لیورپول و پا گذاشتن به آنفیلد، هنوز آیندهی روشنی پیش روی اوست. او امیدوار است در انگلستان هم بسیار بهتر از هموطن خود عمل کند.
آلمانیهای انگلستان همه به موفقیت دست نیافتند
دست و دلبازی لیورپول در این فصل برای دفاع از عنوان قهرمانی منطقی بهنظر میرسد. موفقیت در این مسیر بستگی زیادی به جوان آلمانی دارد. هواداران قرمزپوش مرسیساید فقط امیدوارند مانند آخرین مرد آلمانی که پایش را بهعنوان مربی به آنفیلد گذاشت، فلوریان ویرتس قابلیت هموطن خود را داشته باشد تا همهچیز را در میادین مبارزه، زیر و رو کند.
سیر موفقیت و شهرت او ادامه خواهد یافت؟ او چه بخواهد، چه نخواهد، چشمها چهارچشمی به او دوخته شده است.
وظایف خطیر و سنگینی بر دوش اوست.
گرانترین انتقالها و خریدهای تاریخ فوتبال
- نیمار، ۲۰۰ میلیون پوند، بارسلونا به پاری سنژرمن، ۲۰۱۷
- کیلیان امباپه، ۱۶۵.۷ میلیون پوند، موناکو به پاری سنژرمن، ۲۰۱۸
- ژوائو فلیکس، ۱۱۳ میلیون پوند، بنفیکا به اتلتیکو مادرید، ۲۰۱۹
- انزو فرناندز، ۱۰۷ میلیون پوند، بنفیکا به چلسی، ۲۰۲۳
- آنتوان گریزمان، ۱۰۷ میلیون پوند، اتلتیکو مادرید به بارسلونا، ۲۰۱۹
- فیلیپه کوتینیو، ۱۰۵ میلیون پوند، لیورپول به بارسلونا، ۲۰۱۸
- دکلان رایس، ۱۰۵ میلیون پوند، وستهام به آرسنال، ۲۰۲۳
- جک گریلیش، ۱۰۰ میلیون پوند، استون ویلا به منچسترسیتی، ۲۰۲۱
- مویسس کایسدو، ۱۰۰ میلیون پوند، برایتون به چلسی، ۲۰۲۳
- فلوریان ویرتس (در جریان)، ۱۱۶ میلیون پوند، بایر لورکوزن به لیورپول، ۲۰۲۵
قدم بعدی: آنفیلد، انگلستان