لیورپول، قهرمان لیگ برتر، ممکن است بهزودی در صدر فهرست بیشترین هزینه در یک پنجره نقلوانتقالاتی قرار بگیرد؛ فهرستی که فعلاً در اختیار چلسی و رئال مادرید است. از هرجومرج چلسی گرفته تا خرجهای کهکشانی رئال و حالا ورود عربستان که شبیهسازی «Football Manager» را وارد دنیای واقعی کرده، عددها هر سال عجیبتر و باورنکردنیتر میشوند.
حالا نوبت لیورپول است که تهدید کند مرز ۵۰۰ میلیون پوند را بشکند. اگر آنها موفق به جذب الکساندر ایساک شوند و جایگزینی برای لوئیس دیاز پیدا کنند، صدرنشین این لیست خواهند بود. اما فعلاً چه تیمهایی در جمع ۱۰ تیم پرخرج تاریخ قرار دارند؟
۱. چلسی – ۳۹۱ میلیون پوند (تابستان ۲۰۲۳-۲۴)
تاد بولی خرجکرد خود را به بیش از یک میلیارد پوند رساند تا فقط به قهرمانی لیگ کنفرانس اروپا و جام باشگاههای جهان برسد. در حال حاضر، آنها در صدر جدول بزرگترین پنجرههای نقلوانتقالاتی ایستادهاند (حداقل فعلاً). آبیها ۱۱ بازیکن با مبلغی بیش از ۱۰ میلیون پوند خریدند که از این میان، ۶ نفر بیش از ۳۰ میلیون پوند قیمت داشتند.
مویسس کایسدو با ۱۱۵ میلیون پوند، رکورد گرانترین خرید تاریخ فوتبال بریتانیا را شکست. در مورد رومئو لاویا هنوز قضاوت قطعی وجود ندارد، و انکونکو و دیساسی هم فعلاً خریدهایی ناکارآمد بهنظر میرسند. اما نمیتوان از عملکرد کول پالمر چشمپوشی کرد. در نهایت، این هم یک پنجره پرهزینه و گیجکننده دیگر از چلسی بود، فقط برای اینکه پایینتر از آرسنال و تاتنهام فصل را تمام کنند و به لیگ قهرمانان هم نرسند!
۲. الهلال – ۲۹۸ میلیون پوند (تابستان ۲۰۲۳-۲۴)
لیگ حرفهای عربستان تابستان گذشته حسابی خبرساز شد و در این میان، الهلال یکی از مهرههای اصلی بود. آنها نیمار را با رقمی حدود ۷۸ میلیون پوند خریدند و ستارههایی مثل الکساندر میتروویچ، سرگئی میلینکوویچ-ساویچ، روبن نوس و کالیدو کولیبالی را نیز به خدمت گرفتند.
هیچکدام از این انتقالها بهتنهایی رکورد نشکست، اما مجموع هزینهها شگفتانگیز بود و بیانیهای قدرتمند از سوی عربستان برای جهان فوتبال ارسال کرد. خرج نزدیک به ۳۰۰ میلیون پوند، نمایشی از قدرتنمایی بود؛ با هدف تبدیل عربستان به بهترین لیگ فوتبال جهان. اما یک مشکل باقیست: تقریباً هیچکس در اروپا بازیهایش را نمیبیند!
۳. پاریسنژرمن – ۲۹۵ میلیون پوند (تابستان ۲۰۲۳-۲۴)
برای سالها، پیاسجی با هر ستارهای در دنیای فوتبال لینک میشد. در تابستان ۲۰۲۳، بالاخره آنها همه را خریدند! البته با نتیجهای متنوع و نامشخص. رندال کولو موآنی با مبلغی بیش از ۸۰ میلیون پوند آمد.عثمان دمبله از بارسلونا، مانوئل اوگارته از اسپورتینگ، و لوکاس هرناندز از بایرن مونیخ هم به پاریس پیوستند.
خرج نهایی کمی کمتر از ۳۰۰ میلیون پوند شد، که وقتی قطر اسپورتس اینوستمنتس پشتت باشد، پولخُرد بهحساب میآید. جایگزینی مسی و نیمار کار سختی بود، اما ترکیب دمبله و بارکولا عملکردی قابلقبول داشت و تا حدی در مسیر قهرمانی اروپا کمک کرد.
۴. رئال مادرید – ۲۷۹ میلیون پوند (تابستان ۲۰۱۹-۲۰)
در این تابستان، رئال سعی کرد ترکیب تیمش را برای آینده بیمه کند؛ با نتایجی که ترکیبی از موفقیت و ناکامی بود. ادن هازارد با مبلغی هنگفت آمد تا جانشین رونالدو باشد، اما نشد. لوکا یوویچ هم کاملاً شکست خورد. در مقابل، فرلان مندی، ادر میلیتائو و رودریگو هم جذب شدند؛ هر سه حالا نقشهای کلیدی دارند. یک پنجره کاملاً مادریدی؛ با موفقیتهای بزرگ، شکستهای گرانقیمت و خرجی بهاندازه نیمی از لالیگا!
۵. چلسی – ۲۷۸ میلیون پوند (زمستان ۲۰۲۲-۲۳)
پنجرهی تابستانی چلسی در فصل ۲۳-۲۰۲۲ بهخودیخود دیوانهوار بود، اما این تیم در ژانویه هم ولنکرد و باز هم خرج کرد! نکته اینجاست که معمولاً خرجهای بزرگ فقط در تابستان انجام میشوند. در همین زمستان بود که رکورد گرانترین خرید تاریخ فوتبال بریتانیا شکسته شد؛ چلسی در آخرین روز نقلوانتقالات، انزو فرناندز را با ۱۰۷ میلیون پوند خرید.
در کنار او، میخایلو مودریک، نانی مادوکه، بِنوا بادیاشیل و چند بازیکن دیگر هم آمدند؛ که خیلی از آنها حتی فرصت بازی هم پیدا نکردند. حالا که چند سال گذشته، مشخص شده که این هزینهها کاملاً توجیهپذیر نبوده. فرناندز شاید باکیفیت باشد، اما مودریک کاملاً ناامیدکننده ظاهر شده و مادوکه هم از تیم جدا شده است.
۶. لیورپول – ۲۶۳.۵ میلیون پوند (تابستان ۲۰۲۵-۲۶)
پنجره نقلوانتقالاتی فعلی لیورپول هنوز تمام نشده، اما همین حالا هم وارد جمع ۱۰ پنجره گرانقیمت تاریخ شده است. در زمان نگارش، رقم به ۲۶۳.۵ میلیون پوند رسیده، اما با بندهای متغیر ممکن است به راحتی از ۴۰۰ میلیون هم عبور کرده و حتی به ۵۰۰ میلیون پوند نزدیک شود. آنها فلوریان ویرتس را با بیش از ۱۱۰ میلیون پوند خریدند و بازیکنانی چون هیوگو اکیتیکه، جرمی فریمپونگ، میلوش کرکز و جیورجی مامارداشویلی هم به آنفیلد آمدند.
اکنون در حال تلاش برای جذب الکساندر ایساک با بالاترین رقم تاریخ باشگاه هستند و شاید بهزودی جانشینی برای لوئیس دیاز هم مشخص شود. در میان گزینههای احتمالی، نام رودریگو هم دیده میشود؛ که هزینهای سهرقمی خواهد داشت. اگر هر دو انتقال نهایی شوند، لیورپول مستقیماً به صدر این لیست خواهد پرید.
۷. چلسی – ۲۵۴ میلیون پوند (تابستان ۲۰۲۲-۲۳)
تاد بولی از همان ابتدا در چلسی محکم ورود کرد این نخستین پنجره جدی او بود و رفت سراغ سبک "حالت مربیگری فیفا" چلسی بیش از ۲۵۰ میلیون پوند خرج کرد و بازیکنانی چون رحیم استرلینگ، وسلی فوفانا، کالیدو کولیبالی، مارک کوکوریا و پیر امریک اوبامیانگ را به خدمت گرفت.
هیچ نقشه مشخصی وجود نداشت؛ فقط لیستی از اسمها بود و یک حساب بانکی پر. در همان زمان هم این خریدها آشوبناک بهنظر میرسیدند، و حالا اکثر آن بازیکنان از تیم جدا شدهاند. جای تعجبی نیست که این پروژه جواب نداد. تیم از هم پاشید، توماس توخل اخراج شد، چلسی فصل را در نیمه پایین جدول تمام کرد و همچنان در حال خرج کردن است.
۸. بارسلونا – ۲۳۵ میلیون پوند (تابستان ۲۰۱۹-۲۰)
بارسلونا پیش از این پنجره وضعیت پایداری نداشت، و تصور میکردند که با خرجکردن مشکل را میشود حل کرد. آنتوان گریزمان با ۱۰۷ میلیون پوند آمد و فرنکی دی یونگ هم ۶۵ میلیون پوند هزینه برداشت. در کنار آنها، بازیکنانی مانند نتو، پدری و جونیور فیرپو هم خریداری شدند.
قرار بود تیم جدیدی حول لیونل مسی ساخته شود؛ اما آنچه رخ داد، فقط تورم وحشتناک دستمزدها، از دست دادن هویت باشگاه و شکستهای سنگین در اروپا بود. تا امروز هم بارسلونا هنوز با عواقب این ولخرجیها دستوپنجه نرم میکند.
۹. یوونتوس – ۲۲۳ میلیون پوند (تابستان ۲۰۱۸-۱۹)
باشگاه یوونتوس تا پیش از این معمولاً اهل ولخرجی نبود، اما با آمدن کریستیانو رونالدو، ورق برگشت. آنها ۱۰۰ میلیون پوند برای خرید یک بازیکن ۳۳ساله خرج کردند، به این امید که او قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا را برایشان به ارمغان بیاورد. که البته نیاورد!
ژوائو کانسلو هم با مبلغی سنگین آمد و لئوناردو بونوچی نیز پس از یک سال حضور در میلان به تورین برگشت. درست است که رونالدو گلهای زیادی زد، اما یووه در مرحله یکچهارم حذف شد و سیطرهاش در لیگ داخلی را هم از دست داد.
۱۰. رئال مادرید – ۲۱۸ میلیون پوند (تابستان ۲۰۰۹-۱۰)
رئال مادرید عاشق پنجرههای پرزرقوبرق است و این یکی شروع دور دوم ریاست فلورنتینو پرز با یک انفجار کهکشانی بود. در یک تابستان، کریستیانو رونالدو، کاکا، کریم بنزما و ژابی آلونسو به مادرید آمدند؛ که شاید بشود آن را خاطرهانگیزترین پنجره نقلوانتقالاتی تاریخ دانست.
رونالدو بهتنهایی ۸۰ میلیون پوند قیمت داشت که در آن زمان، رکورد جهانی محسوب میشد. کاکا هم با ۶۸.۵ میلیون پوند آمد و در ۱۲۰ بازی، ۶۱ گل و پاس گل ثبت کرد. رونالدو در نهایت ۴۵۰ گل زد، بنزما یکی از اسطورهها شد و ژابی آلونسو هم از باهوشترین هافبکهای تاریخ فوتبال بود.