طرفداری- پیش از شروع بحث، لازم به ذکر است که منظور از مالکیت، در اختیار داشتن سهم بیش از 50 درصد باشگاه و از اسپانسر، حامی اصلی تیم است.
لیگ برتر:
سازمان لیگ برتر انگلیس، در زمینه های تجاری با تکیه بر ارزش برندها، آزادی عمل کاملی را در اختیار سرمایه خارجی گذاشته است. چه در لیگ برتر و چه در لیگ دسته اول، باشگاه های زیادی به فرد یا گروه خارجی فروخته شده اند. در آن سوی قضیه، باشگاه هایی که هنوز در مالکیتی بریتانیایی قرار دارند، اکثرا با شراکت چند کمپانی ادامه حیات می دهند. معدود باشگاه هایی هم توسط اعضا هدایت می شود.
در زمینه اسپانسرینگ، با توجه به تعداد بیننده های تلویزیونی لیگ جزیره، باشگاه ها با پیشنهادات زیاد و سنگینی از جانب خارجی ها مواجه هستند و همین مسئله باعث شده که اکثریت تیم ها رابطه خوبی با جهان خارج از جزیره داشته باشند. برخی از شرکت های متمول بریتیش مثل موسسات اقتصادی، شرکت های نرم افزاری یا بنگاه های شرط بندی، توجه ویژه ای به باشگاه ها داشته اند.
درصد حضور مالکان خارجی: 55 درصد
درصد حضور سرمایه خارجی در اسپانسرینگ: 70 درصد
لالیگا:
در لیگ دسته اول اسپانیا، بخش عظیمی از باشگاه ها همچون رئال مادرید، بارسا، بیلبائو توسط مردم هدایت می شوند. افراد برای عضویت پول پرداخت می کنند و در تصمیم گیری های باشگاه به وسیله رای گیری، نقش دارند. همچنین در مواردی که باشگاه به فرد یا بخش خصوصی فروخته شده، این خود اسپانیایی ها بودند که وارد عمل شده اند. تیم هایی همچون اتلتیکو مادرید، ویارئال، لاکرونیا و سلتاویگو، در این دسته قرار می گیرند. تنها سه باشگاه از بیست باشگاه، در مالکیت فردی غیر اسپانیایی قرار دارند و با توجه به بحران اقتصادی اسپانیا، به نظر می رسد طی سالیان آتی، این عدد بالاتر رود.(در حال حاضر چند باشگاه دسته دومی در اختیار بخش خارجی قرار گرفته اند و دو باشگاه ختافه و ویارئال، احتمالا در آینده به فردی خارجی فروخته می شوند.)
در بخش اسپانسرینگ، تیم های بزرگ و قوی لالیگا به خاطر اعتبار بین المللی، از پیشنهادات سنگین خارجی عبور نکرده اند. باشگاهی مانند والنسیا، این فصل را بدون اسپانسر اصلی، ادامه داده است. مالاگا تحت هدایت تاجر قطری، نیازی به پول ندارد و با یونسکو همکاری می کند. باشگاه هایی همچون اسپانیول، ختافه یا سلتاویگو، با بخش خارجی همکاری دارند. تیم های در ابعاد کوچک تر، اکثرا هم از مالکیتی داخلی و هم از اسپانسری داخلی، بهره می برند.
درصد حضور مالکان خارجی: 15 درصد
درصد حضور سرمایه خارجی در اسپانسرینگ: 40 درصد
بوندسلیگا:
در بحث مالکیت، باشگاه های لیگ دسته اول و دسته دوم آلمان تحت تاثیر قانون "1+50" هستند که از در اختیار گرفتن باشگاه توسط فرد یا گروهی خارجی جلوگیری می کند. تاکنون باشگاهی همچون هانوفر نسبت به این قانون اعتراض داشته اما اکثریت تیم ها به خاطر بهره مندی از مدل اقتصادی مستحکم، نیازی به قدرت خارجی نداشته اند. در مواردی استثنایی، تیمی همچون هرتابرلین برای حل بحران مالی از گروهی آمریکایی کمک گرفته اما سختگیری قوانین آلمان باعث شده که مالکیت تیم ها در اختیار مردم خودی باشد. در بوندسلیگا، معدود تیم هایی همچون هوفنهایم، از مالکیت فردی استفاده می کنند.
در جنبه اسپانسرینگ، نرمش بیشتری دیده می شود هر چند با توجه به قدرت صنعت آلمان در جهان، اکثریت باشگاه ها با شرکت های بزرگ آلمانی همکاری می کنند. تنها 4 باشگاه از 18 باشگاه بوندسلیگا، با اسپانسری غیر آلمانی قرارداد امضا کرده اند. در بخش اسپانسر های کوچک، برخی از شرکت های خارجی حضور دارند. مثلا کوکاکولا با باشگاه وردربرمن همکاری می کند اما اسپانسر اصلی سبزپوشان، شرکت آلمانی وایزنهوف است.
درصد حضور مالکان خارجی: صفر درصد
درصد حضور سرمایه خارجی در اسپانسرینگ: 22 درصد
سری آ:
در فوتبال ایتالیا، تیم ها معمولا توسط اشخاص و خانواده های متمول هدایت می شوند. مشخصا بحران اقتصادی در این کشور، باعث کاهش قدرت این افراد شده و باشگاهی مثل اینتر از خانواده موراتی به اریک توهیر، تاجر اندونزیایی انتقال داده شده است. اگرچه اغلب باشگاه ها هنوز علاقه خاصی به فروش مالکیت به فردی خارجی نشان نمی دهند و اعتقادات سنتی خود را حفظ کرده اند. به جز اینتر، آ اس رم هم مالکیتی آمریکایی دارد که البته توسط بخش مدیران ایتالیایی/آمریکایی بوستون، خریداری شده است.
در مورد جنبه اسپانسرینگ، کاهش ارزش تبلیغات در ایتالیا باعث شده که برخی زیربار استفاده از اسپانسر نروند و با توجه به قدرت مالی خود، تیم را هدایت کنند. چند باشگاه حاضر به استفاده از تبلیغات خارجی نشده اند و برخی از مالکان، مثل یوونتوس، معمولا سعی در تبلیغ برند خود دارند. در این بین سه باشگاه میلان، اودینزه و آتالانتا، با طرف خارجی قرارداد امضا کرده اند. انتظار می رود با توجه به حضور احتمالی رم، لاتزیو و سمپدوریا در اروپا، فصل آینده این تیم ها از اسپانسر خاصی برای تورنمنت استفاده کنند.
درصد حضور مالکان خارجی: 10 درصد
درصد حضور سرمایه خارجی در اسپانسرینگ: 15 درصد
* منظور از تیم های بدون اسپانسر در لالیگا و سری آ، باشگاه هایی هستند که از معرفی اسپانسر اصلی، خودداری کرده اند.
جدول کلی:
نام لیگ | درصد حضور مالکان خارجی | درصد حضور سرمایه خارجی در اسپانسرینگ |
لیگ برتر | 55 % | 70 % |
لالیگا | 15 % | 40 % |
بوندسلیگا | صفر | 22 % |
سری آ | 10 % | 15 % |