مطلب ارسالی کاربران
یادداشتی بر فیلم "پی کی"
پیکی فیلمی طنز و کمدی-درام هندی به کارگردانی راجکومار هیرانی و ساخته شده در سال ۲۰۱۴ است که سومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای هند میباشد. فیلمنامه فیلم توسط هیرانی و آبیجات جوشی به رشته تحریر درآمده است. این فیلم در ۱۵ روز اول اکران خود تمام رکوردهای فروش را جا به جا کرد و فروش بیسابقهٔ ۳۰۰ کروری داشت.
پی کی یک آدم فضایی است که با یک کنترل دیجیتالی که راه بازگشتش به خانه است برای تحقیقات به زمین می آید اما در همان ابتدای ورود به زمین کنترلش دزدیده میشود و او بدنبال پیدا کردن آن راه می افتد و وقتی متوجه میشود که پیدا کردن کنترل در میان مردم هند مانند پیدا کردن سوزن در انبار کاه است. با پیشنهادهایی که دیگران به او میدهند بدنبال خدا میگردد تا با کمک او کنترلش را بیابد او صداقتی کودکانه دارد و تمام استدلال هایش هم از این سادگی و صداقت سرچشمه میگیرد. مثلا کلاه زرد ایمنی دارد و تصور میکند که خداوند از میان این همه افراد او را با این وسیله شناسایی میکند یا وقتی درخواستی از خدا دارد و پولی را تحت عنوان نذری میپردازد و وقتی خواستش برآورده نمیشود پول خود را پس میگیرد چون خدا کمکش نکرده. او برای پیدا کردن خدا میان ادیان دست به دست میشود و در تمام ادیان مانند افراد مذهبی درجه یک در آن دین به ستایش خدای آن دین می پردازد اما باز هم به نتیجه نمیرسد.
فیلم به طرز ظریفانه ای به تناقض های ادیان اشاره میکند. پی کی خدا را یکی میداند ولی نمیداند که خدای ادیان با هم فرق دارند خدای مسیحیان شراب مینوشد ، پی کی هم برای شادی خدا شراب میگیرد تا برایش ببرد اما او نمیداند که خدای هر دینی خانه ای جدا دارد او آدرس خانه خدا را میگیرد و به جای کلیسا با شرابی در دست سر از مسجد در میاورد و مورد خشم قرار میگیرد پی کی معتقد است اگر خدا یکی است پس چرا هر دینی خدایی جداگانه دارد و هرکدام از آنها هم حق را به خود میدهند و میگویند که عقیده ما درست است و با هر چیزی که مخالف آنها باشد برخورد میکنند؟ او وارد یک جدال با روحانی هندی میشود و تناقض های گفتاری و رفتاری او را برملا میسازد و از طرف افراد اصطلاحا خشک مذهبی مورد تهدید قرار میگیرد که از خدا بترس ، پی کی ترس را هم شماره اشتباه روحانیون میداند که به خورد مردم میدهند و مانع تفکر آنها میشوند و اگر کسی به این دین و اصولش شک کند مورد خشم خدا قرار میگیرد و باید بترسد و بخاطر همین حتی به خود اجازه ندهد که تفکرش حول این موضوع مانور بدهد . ترس هم شماره اشتباهی است که روحانیون مانند هزاران شماره اشتباه دیگر به مردم میدهند. پی کی اصل حرف را به روحانی هندی میزند : ((شما میگید فقط یکی خدا داریم من میگم نه دوتا خدا داریم ، یکیش کسیه که همه ما رو آفریده و یکیش همونیه که شماها آفریدین ، خدایی که امثال تو آفریدنش دقیقا عین خودتونه یه دروغگو و مکاره و پولدارا رو زودتر ملاقات میکنه به فقیرا میگه برین ته صف ، وقتی ستایشش میکنیم خوشحال میشه دم به دقیقه بنده هاش رو تهدید میکنه شماره درست من خیلی ساده است خدایی که ما رو آفریده به اون ایمان داشته باش )).
پی کی نماد مردمی است که به این دنیا می آیند و بدنبال اصل خود میگردند اصلی که از آنها دزدیده شده و باید پس گرفته شود. فیلم پی کی یک فیلم تابوشکنانه بی نظیره که در پی اینه که به جامعه هند (کشور هزار ادیان و طبیعتا میتونیم بگیم درصد خرافات در اون هم نسبت به جاهای دیگه خیلی بالاتره)و حتی دیگر جوامع بفهمونه که خرافات رو دور بریزن. در موسیقی متن فیلم آهنگی به نام Bhagwan Hai Kahan Re Tu به معنی (ای خدایا کجایی؟). این آهنگ هم توانست جنبه روشنگری و دوری از خرافات را همانند فیلم در هند ایفا کند. زیرا معنی آهنگ اشاره به این مباحث است:
خدای واحد کجاست؟ چرا توافق ندارید؟ آیا اسم این سرزمین فقیر را شنیده اید؟ چرا اسم شما مانند چهره شما نیست؟ و در انتهای آهنگ گفته میشود ( بدون فکر کردن درباره خود، فکر کنید ). تمام مردم هند با فیلم و آهنگ متن به فکر کردن درباره این همه ادیان و مذهب توانستند از خرافات دور بمانند. چرا که کاهنان و نمایندگان دینی بشدت مخالف فیلم شدند زیرا میدانستند بازار کلاهبرداری شان روبه افول است. طبق گفته های (برتراند راسل) عقاید اگر با مطالعات بدست بیاید هیچکس نمیتواند به آن توهین کند. زیرا اکثر عقاید فقط از پدر به فرزند رسیده است و هر گونه پرسشی راجب عقاید، گناهکار شمرده میشود. روشنگری یعنی اینکه خودمان بیاندیشیم به جای اینکه بزاریم دیگران بجای ما بیاندیشند.