طرفداری- خیلی از آدم ها اعتقادی به آمادگی جسمانی و تمرینات ورزشی پیش از شروع کوهنوردی ندارند. تعداد محدودی ذاتا استعداد و آمادگی کوهنوردی را دارند، اما خیلی ها وقتی پایشان به کوه می رسد، از گرفتن این تصمیم به شدت پشیمان می شوند.
آنها بعد از روز اول، از پا درمی آیند و در ادامه بیشتر غر می زنند و تمایلی برای تکرار این تجربه ندارند. اگر می خواهید از کوهنوردی تان لذت ببرید، باید برای آن تمرین کنید و به آمادگی برسید. با این حال، سوال اینجاست که چطور می توان به نیازهای لازم بدن در خصوص کوهنوردی مدنظر خیلی قبل تر از وقوع آن، پی برد؟ همه چیز به تحقیقات کافی، هدف گذاری و ارزیابی جسمانی بستگی دارد که در قالب 4 فاکتور زیر خلاصه می شود:
- طولانی ترین روزم در کوهنوردی چند ساعت خواهد بود؟
- سنگین ترین وزنی که باید حمل کنم چقدر است؟
- بالاترین ارتفاعی که حداقل باید یک روز در آن سپری کنم، چقدر است؟
- چند روز پشت سرهم بدون "روز استراحت" خواهم داشت؟
1- طولانی ترین روز
در اینترنت و بین سفرنامه ها بگردید و ببینید در کوهنوردی مدنظرتان، طولانی ترین روز کدام است. تنها به مسئولان گروه کوهنوردی اعتماد نکنید. شاید بگویند طولانی ترین روز 8 ساعت خواهد بود، ولی در مواقع بارندگی و با در نظر گرفتن اعضای کند تیم و ارتفاعی که سرعت را حلزونی می کنند، شاید لازم باشد این عدد را دو برابر کنید. گزارش روزهای 16 ساعته در ارتفاع 5 هزار متری از سوی کسانی که چنین سفرهایی تجربه کرده اند، اصلا عجیب نیست.
2- وزن تجهیزات
در این باره هم تحقیقات خودتان را بکنید و صرفا به صحبت های راهنمایان اکتفا نکنید. اگر تمایل به حمل میان وعده ها یا لباس گرم بیشتر دارید یا می خواهید 2 لنز متفاوت کنارتان داشته باشید، وزن کوله تان به جای 8 کیلوی استاندارد، 14 کیلو خواهد بود. بدترین حالت وزنی کوله تان را درنظر بگیرید، آن را پر کنید و وزن کنید. بدترین حالت به معنای لباس اضافه، تجهیزات، آب اضافه و میان وعده است.
3- بالاترین ارتفاع
شبیه سازی این مورد راحت نیست، ولی می توانید یک جلسه را در اتاق ارتفاعی 4 یا 5 هزار متری بگذرانید تا ببینید بدن تان به آن چه واکنشی نشان می دهد. البته که اگر مبتدی باشید، اصلا شرایط راحتی تجربه نمی کنید، ولی در عوض می توانید بفهمید کوهنوردی در ارتفاع بالا چقدر می تواند سخت باشد.
4- تعداد روزهای پشت سرهم بدون استراحت
این مورد مربوط به ریکاوری شما و بسیار مهم است. اگر نتوانید یک روز طولانی بدون درد جسمانی کوهنوردی کنید، حتما باید قبل از شروع کوهنوردی بدن تان را آماده کنید تا در جریان صعودتان با این مشکلات روبرو نشوید. تجربه درد مفاصل در ارتفاع بالا و تحت فشار، اصلا تجربه دلنشینی نخواهد بود.
اگر به این موارد توجه داشته باشید، می دانید که برای کامل کردن برنامه کوهنوردی تان چه نیازهایی پیش رویتان قرار دارد. برای اینکه به هدف تان برسید، ببینید بدن تان چه نیازهایی دارد. کوله تان را به همراه تجهیزات تان وزن کنید. سری به پارک جنگلی یا تپه های نزدیک که مسیرهای سربالایی و سرازیری در ارتفاع حداقل 500 متری دارد، بزنید و خودتان را امتحان کنید. برای طولانی ترین روزتان، با سرعت پایین و مدت زمان زیاد، پیاده روی را تمرین کنید. باید این را برای روزهای متوالی بدون تجربه درد مفاصل، انجام دهید. اگر روز اول مشکلی نداشتید، فردا صبح بیرون بزنید و دوباره تمرین کنید.
اگر بتوانید این را حداقل برای 2 روز پیاپی تکرار کنید، احتمال بالایی وجود دارد که بدن تان بتواند تحت فشارِ ارتفاع بالا بدون مشکل به مسیرش ادامه دهد. با این حال، اگر دیدید اغلب نفس کم می آورید و استراحت نیاز دارید، برنامه تمرینی موثر لازم دارید تا به خوبی برای برنامه کوهنوردی تان آماده شوید.