طرفداری- شش ماه قبل بود که در مقالهای 9 مشکل بزرگ منچستریونایتد و چالشهای پیشروی اوله گونار سولسشر را بیان کردیم. برخی از این مشکلات مانند خریدهای نامناسب، بازیکنسالاری و دوندگی پایین تا حد زیادی برطرف شده است. مشکل دستمزدها نیز با جدایی چند بازیکن و کاهش 25 درصدی حقوق اکثر بازیکنان (به دلیل عدم کسب سهمیه UCL) حالا چندان به چشم نمیآید. چند موردی نیز هستند که سولسشر هنوز موفق به حل آنها نشده است. انتظار این بود که پیشرفت جوانان بیش از این باشد و سولسشر بتواند از سایر بازیکنان از جمله مارکوس رشفورد بهرهوری بیشتری کسب کند تا نتایج بهتری کسب شوند.
گلهای مورد انتظار یا xG
expected Goals یا به اختصار xG معیار مناسبی است که نشان میدهد موقعیتهای ایجاد شده تا چه حد خطرناک بودهاند. در این مقاله میتوانید اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید. به طور خلاصه وقتی شوتی به سمت دروازه حریف زده میشود با توجه به فاصله، زاویه، تعداد مدافعان حریف و سایر پارامترها، یک احتمال از گل شدن آن شوت بدست میآید که به عنوان xG شناخته میشود. طبیعی است که هر چه عدد به سمت صفر نزدیک باشد یعنی موقعیت خطرناک نبوده و هر چه به سمت 1 نزدیک باشد یعنی موقعیت بهتری ساخته شده و مهاجم کار سادهتری برای گل زدن دارد. در پایان هر بازی مجموع xG نشان میدهد که یک تیم با شرایط عادی باید چند گل به ثمر میرسانده است.
آمارهای 8 هفته ابتدایی لیگ جزیره نشان میدهد که منچستریونایتد در زمینه xG رتبه پنجم لیگ را دارد و انتظار این بوده است که بتواند 12.14 گل (یعنی حداقل 12 گل) به ثمر برساند. این در حالی است که یونایتد 9 گل به ثمر رسانده و مهاجمین آنقدر که باید از موقعیتها بهره نبردهاند. آنها حتی دو پنالتی توسط مارکوس رشفورد و پل پوگبا از دست دادهاند که هدر رفت امتیاز و حواشی نژادپرستی هم در پی داشت.
تصویر1. منچستریونایتد بعد از سیتی، لیورپول، چلسی و ساوتهمپتون پنجمین نرخ xG را داشته است (understat.com)
xGA معیاری شبیه به xG است با این تفاوت که میزان خطرناک بودن شوتها روی دروازه خودی را نشان میدهد. به عبارت دیگر xGA مشخص میکند که مدافعان خودی چقدر به مهاجمین حریف موقعیت گل دادهاند. منچستریونایتد با 6.18 کمترین میزان xGA را داشته است و این یعنی بهترین خط دفاعی لیگ برتر. اما این تیم به جای 6.18 گل، تعداد 8 گل خورده است و از لحاظ گل خورده در رتبه چهارم قرار دارند.
تصویر2. منچستریونایتد کمترین نرخ xGA و بهترین خط دفاعی لیگ برتر را داشته است
با توجه به دو معیار بالا امتیاز قابل تصور (xPTS) برای منچستریونایتد 16.02 است؛ یعنی این تیم باید 16.02 امتیاز کسب میکرد اما به دلیل فرصتسوزی مهاجمین خودی، فرصتطلبی مهاجمین حریف و احتمالاً کمی بدشانسی تنها 9 امتیاز بدست آورده است. طبق این معیار یونایتد باید در رتبه سوم لیگ قرار میگرفت اما حالا در جدول لیگ برتر دوازدهم است.
تصویر3. در رتبهبندی امتیازهای مورد انتظار منچستریونایتد در رده سوم قرار دارد
آمارهای منفی بسیار
اوله گونار سولسشر با منچستریونایتد شروع کمنظیری داشت و 82 درصد برد در 17 بازی ابتدایی را به ثبت رساند. با این حال اوضاع به یکباره بد شد و حالا آمار بردهای سولشر 47 درصد و پایینتر از تمام مربیان پسافرگی است. یونایتد بدترین شروع 30 سال اخیر در لیگ برتر را داشته و به ندرت پیش میآید که در یک بازی بیشتر از یک گل وارد دروازه حریف میکند. حدود یک سال است که این تیم نتوانسته است از روی ضربات کرنر به گل دست پیدا کند. آخرین برد خارج از خانه یونایتد در برابر پاریسن ژرمن رقم خورد که زمان زیادی از آن بازی گذشته است. جدیدترین آمار اسفبار نیز در بازی برابر آلکمار صورت گرفت که بازیکنان حتی یک شوت در چارچوب نیز به ثبت نرساندند و این آمار برای اولین بار در مسابقات اروپایی یونایتد رخ داد.
سولسشر اگرچه جوانترین تیم لیگ برتر را در اختیار دارد، مصدومان تیمش زیاد شده و در بازیهای اروپایی با تیم دوم خود به میدان رفته است اما بهرحال آمارهایی که هر روز منتشر میشوند یک موج منفی تولید میکنند و رفته رفته تیم را تحت فشار قرار داده و روحیه بازیکنان را تضعیف میکنند. یکی از نکات مثبت کار سولسشر اهمیت به آرامش تیم و مدیریت حواشی بود که تا قبل از او بسیار آزاردهنده بود. برای مثال یونایتد با ژوزه مورینیو رتبه دوم را در لیگ برتر کسب کرد اما آنقدر حواشی زیاد بود که انگار این تیم حتی سهمیه اروپایی را هم نگرفته است. با این آمارهای منفی و انتقادهای بعد از آن، آرامش نیز کمکم در حال دور شدن از باشگاه است.
تصویر4. توئیت مارکوس رشفورد که بوی ناامیدی میدهد؛ در فوتبال نمیتوانید پنهان شوید...
مشکلات بی انتها
پیدا کردن مقصر در این اوضاع بهم ریخته کار آسانی نیست و اصلاً مشکل یکی دو مورد نیست. سران تیم با اینکه از کیفیت پایین بازیکنان خبر داشتند از تابستان استفاده حداکثری نداشتند و در هزینه خرید، پنجمین باشگاه لیگ جزیره بودند. بنظر میرسید که سولسشر بیش از حد بر روی جوانان حساب باز کرده و بیش از حد به آینده خوشبین است اما مقاله اخیر BBC نشان داد که او در نقل و انتقالات خواستههای بیشتری داشته است که هنوز برآورده نشده است. حالا سران باشگاه در بهترین حالت چند ماه دیرتر یعنی در ژانویه اقدام به تقویت تیم خواهند کرد؛ هر چند که خود آنها بارها اعلام کردهاند خرید بازیکن در ژانویه کار دشواری است و واقعاً هم همینطور است.
اختلاف بین ترکیب اصلی و نیمکت تیم بسیار است و هر مصدومیت به معنای بحران در یک نقطه از زمین است. مصدومیتهای یونایتد رفته رفته بیشتر شد به طوری که در بازی هفته هشتم با نیوکاسل 6 بازیکن اصلی این تیم در زمین حضور نداشتند. تیم همشهری یعنی منچسترسیتی جایگزینهای بسیار باکیفیتی دارد اما وقتی با تعداد مصدومیتهای بیش از حد در خط دفاعی روبرو شد، تیم آنها نیز افت کرد و حالا با صدر جدول 8 امتیاز فاصله دارند. مورد دیگر عدم استخدام مدیر فنی و مدیر ورزشی است؛ گلیزرها مدت زیادی است به دنبال یک فرد مناسب هستند اما هنور هم نتوانستهاند شخص مورد نظر خود را بیابند و این مورد عجیبی است.
در مورد اوله گونار سولسشر هنوز هم قطعیتی وجود ندارد. مدیران باشگاه شرایط بد تیم را رصد میکنند اما وقتی به مصدومها و مشکلات سالهای گذشته نگاه میکنند دچار تردید میشوند. باشگاه از زمان سر الکس بیش از نیم میلیارد پوند هزینه کرده است که بخش زیادی از آن در زمانی صورت گرفت که تورم بازار بسیار کمتر بود. مشکل تنها این نبود؛ پس از بهبود موقتی اوضاع توسط مربیان جدید، عملکرد همه آنها افت کرد؛ افزایش دستمزدها تیم را وارد حاشیه کرد و بازیها کسالتآور بودند. سال پیش در همین مقطع هم اوضاع پیچیده بود؛ ژوزه مورینیو ترکیب ثابتی نداشت و حتی در برخی بازیها فلینی فیکس و خرید 89 میلیون پوندی نیمکتنشین بود؛ دریافتی مورینیو بسیار بالا بود و مدام پپ گواردیولا مقایسه میشد؛ تلاش بازیکنان کمتر از حد انتظار بود؛ حواشی تیم در خارج زمین و کنفرانسهای خبری بیش از هر تیم دیگری در دنیا بود. حالا تصمیمات نسنجیده و شکستهای قبلی گلیزرها را کمی محتاط کرده است.
تصویر5. انتقادهای بیش از حد خبرنگاران باعث شد مورینیو با یادآوری تعداد قهرمانیهایش درخواست احترام کند
سخن پایانی
به قول گری نویل منچستریونایتد راه فراری ندارد و باید تقاص تصمیمات اشتباه خود را پس بدهد. اگر منچستریونایتد در ژانویه بخواهد به هر قیمتی بازیکن بخرد موردی مانند الکسیس سانچز رخ خواهد داد که در هزینه، انگیزه و خریدهای بعدی مشکلساز میشود. نخریدن بازیکن هم به معنی ادامه نتیجه نگرفتن و ناامیدی بازیکنان است. اخراج سولسشر به معنی تغییر جهت دوباره باشگاه است که نیاز به تغییرات عمده دارد. سرمربی فعلی از حمایت اسطورهای باشگاه برخوردار است و روی کار آمدن سرمربی بعدی، فشار روانی مضاعفی بر او وارد خواهد کرد.
بنظر نمیرسد که سولسشر بعد از 8-9 هفته از فصل جاری در آستانه اخراج باشد و چند ماه دیگر هم فرصت خواهد داشت. اما باید تغییری در تیم ایجاد کند و روند نتیجهگیری را بهبود ببخشد. با تمام مشکلات پیشرو، ماندن در رتبه دوازدهم و این تعداد گل پایین غیرقابل قبول است. امید بازیکنان و مدیران، صبر هواداران و اسطورهها یک روز تمام میشود و پیشرفت مالی باشگاه بالاخره متوقف میشود. همین امسال اگر یونایتد برای دومین فصل پیاپی نتواند سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را کسب کند از طرف اسپانسر لباس (آدیداس) جریمه خواهد شد. در واقع دیدگاه مدیران هنوز این است که این نتایج موقتی و به دلایل خارجی هستند. اگر این اوضاع همچنان در بازه بلندمدت ادامه داشته باشد احتمالاً شاهد یک تغییر دیگر در کادر فنی منچستریونایتد خواهیم بود. اگر هم سولسشر بتواند تیم را به رتبههای بالا بکشد و حتی از طریق لیگ اروپا تیم را به کسب سهمیه UCL امیدوار کند، نکات منفی تیم او کمتر به چشم خواهند آمد و امید دوبارهای بر تیم تزریق خواهد شد.