اختصاصی طرفداری - فدراسیون جهانی والیبال FIVB شب گذشته فرمول مسابقات انتخابی والیبال قهرمانی جهان در سال 2022 در دو بخش مردان و زنان را اعلام کرد که بر این اساس با لغو مسابقات انتخابی بین قارهای، نیمی از تیمهای صعود کننده از طریق رنکینگ جهانی تعیین خواهند شد.
تا دوره پیش مسابقات قهرمانی جهان در سال 2018 به میزبانی ایتالیا و بلغارستان فدراسیون جهانی با تعیین سهمیههای مشخصی برای هر قاره، تیمهای صعود کننده را با برگزاری مسابقات انتخابی مجزا در سطح قاره مشخص میکرد. اما برای دوره آینده در سال 2022 تصمیم بر آن شده بود که مسابقات قهرمانی هر قاره حکم رقابتهای انتخابی را داشته باشند و 2 تیم برتر هر قاره مستقیما به رقابتهای جهانی صعود کنند. برای تعیین 12 تیم دیگر حاضر در مسابقات نیز قرار بود 24 تیم برتر رنکینگ جهانی در مسابقاتی انتخابی به شکل بین قارهای در 6 گروه 4 تیمی به مصاف یکدیگر رفته و تکلیف 12 تیم دیگر حاضر در مسابقات را مشخص کنند، اما حالا فدراسیون جهانی با لغو این رقابتهای انتخابی به دلیل مشکلات ناشی از ویروس کرونا، 12 تیم بعدی را نیز بر اساس رنکینگ مشخص خواهد کرد.
با اعلام FIVB بیست و چهار تیم حاضر در مسابقات جهانی روسیه به شکل زیر مشخص خواهند شد:
- 1 تیم: میزبان قهرمانی جهان (روسیه)
- 1 تیم: قهرمان سال 2018 (لهستان)
- 10 تیم: تیمهای اول و دوم مسابقات قهرمانی اروپا، آسیا، افریقا، امریکای جنوبی و امریکای شمالی
- 12 تیم: تیمهای برتر رنکینگ جهانی (که تاکنون صعود نکردهاند) در پایان سال 2021
تیم ملی کشورمان در حال حاضر در رده هشتم رنکینگ جهانی قرار دارد و تا پایان سال 2021 باید در رقابتهای لیگ ملتها، المپیک توکیو و مسابقات قهرمانی آسیا 2021 شرکت کند، تورنمنتهایی که میتوانند موجب صعود یا سقوط ایران در رنکینک جهانی شوند. ایران در صورت اینکه به فینال مسابقات قهرمانی آسیا 2021 که به فاصله کوتاهی پس از المپیک باز هم در کشور ژاپن برگزار خواهد شد صعود کند به طور مستقیم سهمیه رقابتهای جهانی را کسب خواهد کرد اما حتی در صورت عدم صعود به فینال مسابقات آسیایی نیز به نظر میرسد که خطری حضور تیم ملی ایران در جمع 12 تیم برتر رنکینگ جهان (با حذف لهستان و روسیه و سایر تیمهایی که مستقیما صعود کردهاند) را تهدید نخواهد کرد.
ایران چندی پیش ولادیمیر آلکنو سرمربی سرشناس روس را برای هدایت تیم ملی تا پایان المپیک توکیو به خدمت در آورده است. در صورتی که تغییری در تقویم جهانی اتفاق نیفتد، مسابقات قهرمانی آسیا حدودا 1 ماه پس از المپیک توکیو در تقویم فدراسیون جهانی گنجانده شده و مشخص نیست که با توجه به پایان قرارداد ولادیمیر آلکنو فدراسیون والیبال ایران چه برنامهای برای حضور در این مسابقات خواهد داشت.
فدراسیون جهانی والیبال در بخش زنان نیز فرمولی مشابه در نظر گرفته، با این تفاوت که به دلیل داشتن دو میزبان مشترک (لهستان و هلند)، 11 سهمیه برای صعود به مسابقات از طریق رنکینگ در نظر گرفته شده است. بنابر این تیم ملی زنان کشورمان که جایگاه مناسبی در رنکینگ جهانی ندارد برای صعود به رقابتهای جهانی باید به فینال مسابقات قهرمانی آسیا صعود کند، امری که در حضور تیمهای چین، ژاپن، کره جنوبی، تایلند و قزاقستان عملا غیرممکن است.
گفتنی است مسابقات والیبال قهرمانی مردان جهان که از سال 1949 آغاز شده، پس از رقابتهای المپیک معتبرترین تورنمنت والیبال در سطح جهان است که هر 4 سال یکبار برگزار میشود. از 19 دوره گذشته این مسابقات، تیم ملی ایران تاکنون موفق شده 6 بار در سالهای 1970، 1998، 2006، 2010، 2014 و 2018 جواز حضور در مسابقات قهرمانی جهان را کسب کند و حضور در مسابقات 2022 پنجمین حضور متوالی ایران از سال 2006 خواهد بود. بهترین رتبه ایران در این رقابتها، مقام ششمی سال 2014 است که توسط تیم تحت هدایت اسلوبودان کواچ به دست آمد. تیم ملی ایران در دوره قبل با عملکردی نه چندان مناسب در رتبه سیزدهم مسابقات ایستاد.