سال 2019 بود که ژوزه مورینیو به دلیل کسب نتایج ضعیف که گل سرسبد آنها شکست سنگین مقابل لیورپول در آنفیلد بود، از هدایت منچستریونایتد برکنار شد. چندی بعد اعلام شد که اوله گونار سولسشایر، مهاجم سابق شیاطین سرخ هدایت این تیم را به طور موقت تا پایان فصل به عهد میگیرد. نتایج مربی موقت به قدری شگفت آور بود که مدیران قرمز های الدترافورد را قانع کرد تا قراردادی 3 ساله با او منقعد کنند (که در تابستان امسال این قرارداد تا سال 2024 تمدید شد) و از آنجا بود که چالش ها و مشکلات یکی پس از پس از دیگری پدیدار شدند تا عملکرد و توانایی مربی نروژی را زیر سوال ببرند. مهم ترین این چالش ها که اخیرا گریبان شیاطین سرخ را گرفته عدم کسب نتایج مطلوب و نبود سبک بازی و تاکتیک مناسب در بازی های اخیر منچستریونایتد است که خبر از عدم توانایی سولسشایر در بازی گرفتن از یکی از پر ستاره ترین ترکیب های جهان میدهد.
حال با ما در این مطلب همراه باشید تا به ارزیابی دوران مربیگری سولسشایر در منچستریونایتد بپردازیم:
نکات مثبت
هر پدیده، تحولات و اتفافات دارای نکات مثبت و منفی است و مربیگری سولسشایر نیز از این قاعده مستثنی نیست. پس در ابتدا نگاهی به نکات مثبت مربیگری او خواهیم داشت:
1.عملکرد بسیار خوب در نقل و انتقالات
نکته غیر قابل انکار در مربیگری سولسشایر، عملکرد قابل توجه وی در نقل و انتقالات می باشد. برای درک عمیق این موضوع به تصاویر زیر که ترکیب منچستریونایتد را در زمان آغاز کار و زمان حال مربگیری او نشان میدهد توجه کنید:
ترکیب منچستریونایتد در سال 2019 و آغاز مربیگری سولسشایر
بخشی اندک اما تاثیر گذار از ترکیب امسال منچستریونایتد
در ادامه جهت موشکافی دقیق تر عملکرد اوله در نقل و انتقالات عملکرد او را پنجره به پنجره بررسی می کنیم: (مبالغ تقریبی هستند)
نقل و انتقالات تابستانی 2019
ورودی ها:
1. دنیل جیمز با 15 میلیون یورو یورو از سوانزی
2. آرون ون بیساکا 55 یورو میلیون از کریستال پالاس
3. هری مگوایر 91 میلیون یورو از لسترسیتی
مجموع هزینه ها: 161 میلیون یورو
خروجی ها:
1. روملو لوکاکو با 78 میلیون یورو به اینترمیلان
2. الکسیس سانچز به اینتر میلان به صورت قرضی
3. آندرهررا به پاری سن ژرمن با انتقال آزاد
4. متئو دارمیان با مبلغ 4 میلیون یورو به پارما
5. کریس اسمالینگ به آ اس رم به صورت قرضی
مجموع درآمدها (بدون احتساب انتقالات قرضی): 82 میلیون یورو
نقل و انتقالات زمستانی 2020
ورودی ها:
1. اودیون ایگالو از شانگهای شهنوا به صورت قرضی
2. برونو فرناندز از اسپورتینگ لیسبون با مبلغ 55 میلیون یورو
مجموع هزینه ها( بدون احتساب انتقال قرضی): 55 میلیون یورو
خروجی ها:
1.اشلی یانگ با 1.5 میلیون یورو به اینترمیلان
2.مارکوس روخو به صورت قرضی به استودیانتس
درآمدها: 1.5 میلیون یورو
نقل و انتقالات تابستانی 2020
ورودی ها:
1.دونی فندبیک با 40 میلیون یورو از آژاکس
2.ادینسون کاوانی به صورت آزاد از پاریس
3.الکس تلس با 15 میلیون یورو از پورتو
4.فاکوندو پلیستری با 10 میلیون یورو از پنارول
5.آماد دیالو با 22 میلیون یورو از آتالانتا
مجموع هزینه ها: 87 میلیون یورو
خروجی ها:
1.الکسیس سانچز با فسخ قرارداد به اینترمیلان
2.کریس اسمالینگ به رم با 10 میلیون یورو
3.دیگو دالوت به صورت قرضی به میلان
4.آندریاس پریرا با انتقال قرضی به لاتزیو
مجموع درآمد: 10 میلیون یورو
نقل و انتقالات زمستانی 2021
خروجی ها:
1.تیموتی فوسومنساه با 2 میلیون یورو به بایرلورکوزن
2.مارکوس روخو به بوکاجونیورز با رقم نامشخص
3.جسی لینگارد به صورت قرضی به وستهم
4.فاکوندو پلیستری به آلاوز
مجموع درآمد: 2 میلیون یورو
نقل و انتقالات تابستانی 2021
ورودی ها:
1.جیدون سانچو با 85 میلیون یورو از بروسیا دورتموند
2.رافائل واران با 39 میلیون از رئال مادرید
3.کریستیانو رونالدو با 15 میلیون یورو از یوونتوس
4.تام هیتون به صورت آزاد از استون ویلا
مجموع هزینه ها: 139 میلیون یورو
خروجی ها:
1.دنیل جیمز به لیدز یونایتد با 29 میلیون یورو
2.اکسل توازنبه به صورت قرضی به استون ویلا
3.فاکوندو پلیستری به صورت قرضی به آلاوز
4.آندریاس پریرا به صورت قرضی به فلامینگو
مجموع درآمدها: 29 میلیون یورو
مجموع کل هزینه ها: 442 میلیون یورو
مجموع کل درآمدها: 124.5 میلیون یورو
عملکرد خوب اوله گونار سولسشایر در نقل و انتقالات که شامل خرید بازیکنان باکیفیت و فروش قرضی یا دائمی بازیکنان ناکارآمد باعث شده که منچستریونایتد قویترین اسکواد پسافرگوسن و یکی از بهترین ترکیب های اروپا رو داشته باشد که طبق اعلام سایت معتبر ترانسفر مارکت، شیاطین سرخ سومین ترکیب گرانقیمت جهان را در اختیار دارد.
منچستریونایتد سومین ترکیب گرانقیمت جهان را در اختیار دارد
2.بازگرداندن ذهنیت برنده و روحیه جنگده به تیم
در تیم های پسا فرگوسن ذهنیت و روحیه برنده تیم از دست رفته و باعث ناکامی تیم شده بود. در تیم اوله گونار سولسشایر این مورد رفع شده و ما بارها شاهد گل های فرگی تایمی و کامبک های زیادی بودیم.
تیم تحت هدایت سولسشایر بیشتر از تمام تیم های لیگ برتری بازی های خود را با کامبک برده که این موضوع حاکی از روحیه جنگده و مبارزه تا لحظه آخر تیم است.
3.بها دادن به آکادمی و احیای بازیکنان افت کرده
مارکوس رشفورد که قبل از اوله به طور کامل افت کرده بود، تحت نظر مربی نروژی توانست در 2 فصل پیاپی بیش از 20 گل در تمام رقابت ها برای یونایتد ثبت کند. آخرین نفری که موفق به ثبت چنین آماری شده بود وین رونی بود. مارسیال و پوگبا زیر نظر سولسشایر بهترین آمار گلزنی خود در یک فصل را ثبت کردند. حتی فرد نیز در مقطعی بسیار عملکرد خوبی داشت. پیشرفت برونو فرناندز نیز تحت نظر این مربی دو چندان شده و بارها ناجی تیم بوده است. لیندلوف هم نسبت به قبل عملکرد بهتری داشته است. گل سرسبد همه اینها لوک شاو است که دیگر نیازی به توضیح میزان پیشرفت او نیست!
تحت نظر سولسشایر بازیکنانی که از آکادمی به تیم اصلی رسیدند پیشرفت زیادی داشته اند. میسون گرینوود، اسکات مک تومینای و دین هندرسون به مهره های اصلی تیم بدل شده اند. ضمنا خرید های خوبی برای آکادمی صورت گرفته و بازیکنان مستعدی منتظر رسیدن فرصت برای حضور در تیم اصلی هستند.
4.هجومی بازی کردن تیم
بحث معضلات تاکتیکی و... را برای ادامه پست میگذاریم و صرفا نیمه پر لیوان را بیان میکنیم. برای منچستری هایی که از سبک خواب آور فن خال و دفاع اتوبوسی مورینیو به سطوح آمده بودند، هجومی بازی کردن اوله خیلی دلپذیر بوده است. تیم منچستریونایتد سولسشایر در اکثر بازی ها مالکیت توپ بیشتری نسبت به حریف در اختیار دارد و در اکثر بازی ها موفق به زدن حداقل 1 یا 2 گل میشود. کمتر تیمی توانسته مقابل تیم اوله کلین شیت ثبت کند. علاوه بر این بعد از فرگوسن سولسشایر اولین مربی است که توانسته برد های با 5 گل یا بالاتر را کسب کند. در فصل گذشته نیز تیم منچستریونایتد دومین خط حمله برتر لیگ را با 73گل در اختیار داشت و در تمام رقابت ها نیز بیش از 100 گل به ثمر رساند.
نکات منفی
پیش از آغاز این بحث نگاهی به برخی تیترهای خبری داریم:
🚨تلگراف:پوگبا رونالدو برونو و فرد از وضعیت تیم و سرمربیگری اوله گونار سولسشر اصلا رضایت ندارند
🚨مرکاتو(معتبر):منچستریونایتد و دونی فندبیک به آخر خط رسیده اند و نمایندگان بازیکن قصد انتقال او در ژانویه رو دارند
🚨لاکهرست:منچستر پيشنهاد دستمزد هفتگی چهارصد هزار پوند رو به پوگبا رسانده است
🚨لاکهرست:رابطه ی رونالدو و سولسشر روی جو رختکن تاثیر خوبی نداشته
🚨میکا(اسطوره ی سیتی):پنالتی برونو فرناندز از روی عصبانيت از دست کادر فنی بود نه چیز دیگری
🚨رومانو:وضعیت مدیران یونایتد معلوم نیست ولی قطعا با ادامه ی این روند سولسشر اخراج خواهد شد
اگر نکات مثبت مذکور صحت دارند، پس چرا اوضاع انقدر بحرانی به نظر میرسد؟ چرا داد اکثر هواداران منچستریونایتد درآمده و به قولی ندای اوله اوت سر میدهند؟ چرا هواداران تیم های رقیب منچستریونایتد از بودن سولسشایر روی نیمکت خشنود به نظر میرسند و از او حمایت میکنند؟
این هم از جواب سوالات:
1.عدم موفقیت در کسب جام
اصلی ترین دلیل و مهمترین توجیه هواداران مخالف حضور اوله روی نیمکت منچستریونایتد همین است و دلیل موجهی می باشد. در طی دهه های اخیر هیچگاه منچستر تا این اندازه فصول بدون جام را به صورت متوالی نگذرانده است. حتی آرسنال که سوژه اصلی ترول رسانه های داخلی و خارجیست در 3 سال گذشته بیشتر از شیاطین سرخ جام برده است. مویس، فن خال و مورینیو که مربیان ناموفق پسافرگوسن بودند عناوینی برنده شدند. پس چرا سولسشایری که حامیانش او را بهترین مربی پسافرگوسن میدانند از بردن حتی یک جام در 3 سال اخیر عاجز بوده است؟
مروری کوتاه بر عملکرد اوله در رقابت های مختلف داریم:
لیگ برتر
فصل 2018-2019: از آنجایی که او در وسط فصل و در بحرانی ترین شرایط ممکن هدایت تیم را بر عهده گرفت، این فصل را حساب نمیکنیم.
فصل 2019-2020: در این فصل به هیچ عنوان انتظار کسب جام و حتی حضور در کورس قهرمانی نمیرفت و کسب سهمیه لیگ قهرمانان اروپا هدف اصلی به شمار می آمد. سولسشایر پس از یک فصل پر فراز و نشیب به بهترین شکل ممکن به این هدف رسید و مقام سوم لیگ را کسب نمود.
فصل 2020-2021: علی رغم شروع خیلی بد در لیگ، منچستریونایتد کم کم در طول فصل خود را پیدا کرده و شروع به شکست دادن حریفان و پیشروی در جدول لیگ کرد. البته نتایج مفتضحانه چلسی تحت نظر لمپارد و مصدومیت های لیورپول نیز مزید بر علت شد تا سولسشایر در میانه فصل به صدر جدول برسد. در حالی که همه انتظار کورس جذاب قهرمانی میان منچستر و لیورپول را داشتند، منچسترسیتی پپ گواردیولا که همانند همشهری اش شروع افتضاحی در لیگ داشت، چراغ خاموش در حال رساندن خود به بالای جدول بود. در پایان افت وحشتناک لیورپول و باخت ها و تساوی های بی مورد سولسشایر باعث شد که تیم تحت هدایت گواردیولا با اختلاف بالایی قهرمان لیگ شود. سولسشایر بعد از از دست دادن کورس قهرمانی در یک مصاحبه گفت که هدف منچستر اصلا قهرمانی در لیگ نبوده و به خاطر از دست دادن کورس ناراحت نیست. این سخنان اوله انتقاد شدید روی کین، کاپیتان سابق شیاطین سرخ را برانگیخت.
فصل 2021- 2022 (تا لحظه انتشار پست): با توجه به برنامه راحت تر نسبت به سایر مدعیان و ترکیب پرستاره یونایتد، انتظار میرفت که سولسشایر با حداکثر امتیاز ممکن در صدر جدول بایستد. اما تساوی مقابل اورتون و ساوتهمپتون و باخت مقابل استون ویلا آنها را از این هدف دور کرده و در رده چهارم لیگ قرار داده است. پس از فیفادی پیش رو نیز بازی های سخت شیاطین سرخ شروع شده و معلوم نیست اوله چگونه میخواهد تیمش را از بحران نجات دهد.
جام حذفی
2019:حذف در یک چهارم نهایی مقابل ولورهمپتون
2020:شکست در نیمه نهایی مقابل چلسی
2021:حذف در یک چهارم نهایی مقابل لسترسیتی (در پایان لستر قهرمان رقابت ها شد)
جام اتحادیه
2019-2020:حذف در نیمه نهایی مقابل من سیتی
2020-2021:تکرار سناریوی فصل قبل!
2021-2022:حذف در همان بازی اول مقابل وستهم یونایتد
لیگ قهرمانان اروپا: در بخشی جدا به آن می پردازیم.
لیگ اروپا
2019-2020:حذف در نیمه نهایی مقابل سویا
2020-2021:شکست در فینال مقابل ویارئال
2021-2022:شاید در لیگ اروپای این فصل هم حاضر باشد:)
با احتساب فصل 2020-2021 لیگ برتر که اشاره کردیم، سولسشایر تا به حال از 10 جامی که میتوانست بدست بیاورد، حتی یک قهرمانی هم کسب نکرد. این یعنی یک فاجعه!
2.ضعف تاکتیکی
«تاکتیک منچستر تو این بازی چی بود؟» این روز ها به پر تکرار ترین سوال هواداران دلواپس منچستریونایتد تبدیل شده است. اگر ضعف تاکتیکی فصول گذشته را پای کمبود مهره بگذاریم. این مشکلات تاکتیکی این فصل را با وجود این ترکیب پرستاره هیچگونه نمیتوان توجیه کرد. حتی سیتی و لیورپول هم به ترتیب در پست های مهاجم نوک و هافبک خلاق ضعف دارند و تنها چلسی است که در میان مدعیان ترکیب بی نقصی در اختیار دارد. منچستریونایتد نه تنها باخت ها و مساوی هایش به علت ضعف تاکتیکی بوده، بلکه رد پای این ضعف ها حتی در بردهای تیم به چشم میخورد و سولسشایر به لطف خلاقیت های فردی بازیکنان و البته مهارهای نجات بخش داوید دخیا هنوز مربی تیم باقی مانده.
در زیر به برخی ضعف ها می پردازیم:
الف) ضعف در ضربات ایستگاهی و کرنر
هواداران منچستریونایتد حاضرند تا در بازی تیم حریف صاحب پنالتی شود اما کرنر یا ضربه کاشته غیر مستقیم بدست نیاورد. در فصل گذشته یونایتدی ها هر 244 دقیقه یه گل از ضربات کاشته یا کرنر دریافت کردند. البته در این فصل با حضور اریک رمزی، مربی مخصوص ضربات کاشته که تابستان امسال از چلسی به الدترافورد آمد، یونایتد در این فصل تنها یک بار از روی کرنر گل دریافت کرده است. اما در بخش هجومی وضعیت همچنان اسفناک است. قرمزهای الدترافورد این فصل در هر بازی به طور میانگین 7 تا 10 کرنر بدست آوردند ولی از روی هیچکدام از آنها گلی به ثمر نرساندند.
ب) مشخص نبودن سبک بازی تیم
منچسترسیتی با بازی مالکانه سعی در ایجاد موقعیت دارد و سبک بازی لیورپول مبتنی بر پرس سنگین، ضد حملات و خلق موقعیت از کناره ها می باشد. پس سبک بازی منچستریونایتد با این همه ستاره چیست؟
بدون تعارف باید گفت که بازیکنان گران قیمت منچستریونایتد در هر بازی سرگردان در زمین میچرخند و مثل بچه مدرسه ای ها در زنگ ورزش پاسکاری میکنند تا حرکتی از سوی پل پوگبا، برونو فرناندز و جدیدا کریستیانو رونالدو صورت بگیرد. البته این وسط هم باید گفت سولسشایر شانس آورده که داوید دخیا به روزهای خوب خود برگشته است وگرنه...
پ) ضعف در تاکتیک های دفاعی
وقتی تاکتیک کلی تیم نامشخص باشد قطعا در بخش دفاعی هم ضعف وجود دارد. یونایتد در این فصل تنها در یک بازی آن هم با خوش شانسی تمام عیار(بخوانید داوید دخیا)موفق به ثبت کلین شیت شده است. خیلی حرف است که مگوایر و واران داشته باشی و نتوانی کلین شیت کنی در حالی که بعضی ها با رودیگر و کریستنسن کلین شیت های پی در پی دشت میکنند!
ضعف منچستریونایتد در پست هافبک دفاعی در این موضوع تاثیر گذار است، چرا که گل های خورده این فصل منچستریونایتد عمدتا از روی ضد حملات و شوت های پشت محوطه بوده است. اجازه دهید این را در مورد بعدی توضیح دهم.
اما تاکتیک های دفاعی نیز در این موضوع تاثیر گذار است. به عنوان مثال در صحنه گل اورتون به منچستریونایتد اگر یارگیری بازیکنان ضد حمله زننده درست انجام شده بود یا بازیکن صاحب توپ با یک خطای فنی متوقف میشد، نتیجه بازی طور دیگری رقم خورده بود.
3.ترکیب های اشتباه و فرصت دادن به مهره های سوخته و امان از تعویض ها!
چند بار باید فرد باعث گل خوردن تیم شود تا آقای سولسشایر بفهمد این بازیکن در حد فیکس تیم نیست؟!
آقای سولسشایر کی میخواهد بفهمد که زوج هافبک فرد و اسکات به درد تیم نمیخورد؟
چرا رونالدو و کاوانی نباید همزمان بازی کنند وقتی کاوانی میتواند مکمل کریس باشد؟
چرا بعد از هفت سال قحطی در پست وینگر راست وقتی بازیکن 85 میلیونی برای آن پست میخری، او را در وینگر چپ بازی میدهی؟
چرا گرینوود علی رغم عملکرد ضعیف تعویض نمیشود و در بازی بعدی تیم هم فیکس است؟
آن تعویض های مسخره جلوی یانگ بویز چه بود؟
چرا علی رغم 40 میلیون خرج هیچ استفاده ای از دونی فنده بیک، هافبک هلندی تیم نمیشود و او را در آستانه جدایی قرار داده است؟
4.اشتباهات در نقل و انتقالات
درست است که اوله بهترین نقطه کارنامه اش بحث نقل و انتقالات بوده است، اما این به معنی نداشتن اشتباه نیست.
فروش لوکاکو و هررا بدون خرید جایگزین، خرید بی فایده فندبیک و پلیستری و ترائوره و نخریدن بازیکن در پست هافبک دفاعی مهمترین اشتباهات سولسشایر در نقل و انتقالات می باشند.
5.عملکرد ضعیف در بازی های بزرگ
به طور کلی بازی های بزرگ به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) بازی مقابل مدعیان و رقبای سنتی
ب) بازی های حساس و سرنوشت ساز مانند فینال ها، نیمه نهایی ها، بازی های تعیین کننده در کورس قهرمانی و...
حامیان سولسشایر معتقدند که او در بازی های بزرگ نتایج خوبی گرفته است اما مخالفان او نظر دیگری دارند و به فینال لیگ اروپا، نیمه نهایی ها و بازی های ضعیف مربی مقابل تیم های موسوم به تاپ سیکس اشاره دارند و معتقدند که سولسشایر با سبک دفاع اتوبوسی و ضد حمله تیم های مدعی را شکست میدهد که در شان منچستر نبوده و فرقی با دوران مورینیو ندارد.
مروری کوتاه رو عملکرد سولسشایر مقابل تیم های تاپ سیکس داریم و از بازی های بزرگ دسته «ب» فاکتور میگیریم تا بفهمیم حرف کدام دسته درست است:
تعداد بازی:33
تعداد برد:13
تعداد مساوی:10
تعداد باخت:10
تعداد گل زده:37
تعداد گل خورده:38
میانگین مالکیت توپ در بازی ها: 42.48 درصد
نکته1: منچستریونایتد در اکثر بازی ها مقابل تاپ سیکس مالکیت توپ کمتری داشته و بازی دفاعی ارائه داشته است، این برای تیمی که در دوران فرگوسن حتی مقابل بارسای پپ و رئال مورینیو هجومی بازی میکرد باعث تاسف است.
نکته2:تا لحظه انتشار پست، منچستریونایتد با اوله موفق به بردن آرسنال و لیورپول در لیگ نشده است. تنها برد این مربی مقابل این دو تیم در جام حذفی بود.
6.عملکرد فاجعه بار در لیگ قهرمانان اروپا
سولسشایر تاکنون در 12 بازی سی ال هدایت منچستریونایتد را بر عهده داشته که حاصل آن 5 برد و 7 باخت بوده است، یعنی 13 درصد از کل باخت های شیاطین سرخ در تاریخ سی ال!
شکست مفتضانه مقابل باشاک شهیر که موجب حذف تیم از دور گروهی سی ال فصل قبل شد از شاهکار های این مربی می باشد. وی همچنین این فصل با باخت تحقیر آمیز مقابل یانگ بویز که حاصل اشتباهات تاکتیکی خودش به ویژه در تعویض ها بود معادلات صعود شیاطین سرخ به دور حذفی سی ال را پیچیده کرده است.
همه اینها در حالی است که ترکیب فصل گذشته منچستریونایتد در بدترین حالت ممکن در حد صعود از گروهی سی ال و ترکیب امسال با وجود بهترین بازیکن تاریخ این رقابت ها مدعی قهرمانی اروپا است!
با همه این اوصاف نظر شما چیست؟
آیا سولسشایر باید در منچستریونایتد بماند یا جای خود را به مربی دیگری بدهد؟