اگر بیشعورها عاشق می شوند فقط به یک دلیل است: میخواهند در هیچ چیز کم نیاورند از جمله عشق.
کتاب بیشعوری نام کتاب خودیاری اثر خاویر کرمنت است که در سال 1990 منتشر شد. نویسنده در کتاب معتقد است که «بیشعوری» خطرناکترین بیماری تاریخ بشریت است که امروزه گریبان همه را گرفته است. نویسنده در این کتاب از موضوعاتی مانند روانشناسی و خودشناسی استفاده کرده است اما تمام نکات را در قالب طنز بیان میکند. در واقع نویسنده در کتاب بیشعوری سبک جدیدی آفریده که میتوان به آن طنز روانشناسی گفت.
خاویر کرمنت معتقد است، پزشکی که حق اظهار نظر به بیمار یا همراهانش نمیدهد یا سیاستمداری که با زیرکی از جهل و زیادهخواهی مردم سوءاستفاده میکند و به آنها وعدههای تو خالی میدهد هیچ کدام از سر حماقت چنین کاری نمیکنند، در واقع بیشعور هستند. واقعیت دردناک این است که در طول تاریخ، بیشترین آسیب را آدمهای بیشعور به جامعه و مردم زدهاند. در دنیای مدرن و با بالا رفتن سطح آموزش، این تفکر نادرست بین همه رواج پیدا کرده است که سواد و آگاهی باعث رفاه و فرهنگ عمومی میشود اما در واقع اینطور نیست، تنها کافی است نگاهی گذرا به ایدئولوگها و نظریهپردازها و یا حتی آدمکشهایی با سواد و فرهیخته و آمار قربانیانشان بیندازید. خاویر کرمنت در واقع این واقعیتهای دردناک را موضوع طنز کتاب خودش قرار داده است.
در ادامه با ما همراه شوید تا ببینیم این کتاب چگونه پرفروشترین کتاب خودیاری شده است و نویسندهاش کیست.
معرفی کتاب بیشعوری اثر خاویر کرمنت از سی بوک
کتاب بیشعوری اثر خاویر کرمنت با ترجمۀ محمود فرجامی یکی از پرفروشترین کتابهای خودیاری است. میشود گفت که نویسنده حتی عنوان کتاب را با زیرکی انتخاب کرده چرا که عنوانش مسلماً اولین چیزی است که به چشم خواننده میآید و خواننده کنجکاو میشود که بداند منظور از بیشعوری چیست؟ نویسنده در کتاب بیشعوری ادعا میکند که در زندگیاش بیشتر از هر کسی با بیشعورها سر و کار داشته است اما در بیشتر این مواقع مثل بیشتر افراد جامعه، درگیر مفاهیم و تعاریف قدیمی بیشعوری بوده است. او هم مثل دیگران بیشعوری را بیماری نمیدانسته و فکر میکرده بیشعوری نوعی کمبود شخصیت است. اما الان معتقد است که بیشعوری نوعی اعتیاد است و مثل سایر اعتیادها بر روی شخص معتاد و اجتماعی که دارد در آن زندگی میکند تأثیر منفی خواهد گذاشت. نویسنده معتقد است که بیشعورها ذرهای هم از بیشعوریشان آگاه نیستند.
این کتاب دربارۀ پدیدۀ بیشعوری در جوامع کنونی و راهنمای عملی ارزشمندی برای شناخت و درمان بیشعوری و نحوۀ رفتار با مبتلایان به این بیماری است. بیشعوری یک بیماری است و مثل تمام بیماریها میتوان از آن پیشگیری و یا آن را درمان کرد. دقت کنید که هر چقدر یک بیماری خطرناکتر و شایعتر باشد شناخت و مقابله با آن ضروریتر و صد البته سختتر خواهد شد. نویسنده در کتاب معتقد است که در واقع بیشعورها بسیار هم باهوش هستند و از لحاظ معلومات، موقعیت اجتماعی و سیاسی و وضع مالی اگر بهتر از بقیۀ مردم نباشند، بدتر هم نیستند!
خاویر کرمنت معتقد است که هیچگاه برای تشخیص نشانههای بیشعوری خیلی زود یا خیلی دیر نیست. او می گوید هم مثل بیشتر بیشعورها فکر میکرده آدم نیرومندی است و همیشه به هر چیزی که میخواهد میرسد. در واقع نویسنده در کتاب بیشعوری به این نکته اشاره میکند که فکر میکرده اینها خصوصیات مثبتی است و نشانی از اعتماد به نفس هستند.
خلاصۀ داستان
حتماً شما هم متوجه شدهاید که در عصر حاضر ارتباط برقرار کردن با دیگران هر روز سختتر میشود، همچنین حتماً متوجه شدهاید که موقع تعامل با دیگران رفتارهای خاصی که از خودشان نشان میدهند به شدت روی شما تأثیر میگذارد. نویسنده در مقدمۀ این کتاب ابتدا سؤالات مختلفی را مطرح کرده که برای همۀ ما اتفاق میافتد. مثلاً پرسیده :«آیا از اینکه همسایهتان زبالههایش را در جوی آب میریزد کلافهاید؟ آیا شده برای گرفتن یک امضا روزها و ساعتها در ادارهای معطل شوید؟ آیا احساس میکنید برخوردهای رئیستان با شما توهینآمیز است؟ رابطهتان با همسرتان چطور است؟ به فکر جدا شدن هستید یا او آنقدر شرور است که حتی جرئت جدا شدن از او را ندارید؟» اگر جوابتان به این سؤالات مثبت بود پس حتماً این کتاب برای شماست چون با بیشعورها سر و کار دارید.
نویسنده در ابتدای کتاب بیشعوری اظهار کرده که خودش هم بیماری مبتلا بوده و توانسته خودش را مداوا کند و حالا میخواهد به شما هم نشان دهد که ابتلا به این بیماری چطور است. او معتقد است پذیرفتن بیشعوری تازه اول راه است. کتاب ۵ بخش و 24 فصل دارد. نویسنده در بخش اول توضیح داده که چه کسی بیشعور است و چرا یک نفر ممکن است حتی بخواهد که بیشعور باشد؟ در بخش دوم انواع بیشعورها را معرفی کرده است. در بخش سوم در مورد جامعه اطلاعاتی کسب خواهید کرد، . بخش چهارم در مورد زندگی با بیشعورهاست و در بخش پنجم نویسنده در کتاب بیشعوری راههای نجات از دست بیشعورها را بررسی کرده است.
دربارۀ نویسندۀ کتاب بیشعوری

خاویر کرمنت، نویسندۀ کتاب بیشعوری نویسنده و روانشناس آمریکایی است. متاسفانه در مورد زندگی شخصی آقای خاویر کرمنت و سن ایشان اطلاعاتی در دسترس نیست. ظاهراً دکتر خاویر کرمنت ابتدا مقعد شناس بوده و همه به او احترام میگذاشتند. همسری زیبا و دو فرزند باعث شده بود که زندگی رویایی و شیرینی داشته باشد اما طبق گفتۀ خودش روزی طی مشاجرهای با پسر و همسرش متوجه میشود که افکارش اشتباه بوده است، بنابراین تصمیم میگیرد با یکی از همکاران روانپزشکش صحبت کند. آنجا از همکارش میپرسد که اشکال چیست؟ چرا خانوادهاش با او مخالفت میکنند؟ آیا خانوادهاش مریض شدهاند؟ دوست روانپزشک دکتر خاویر به او میگوید که خانوادهاش مریض نیستند و تو هم مریض نیستی، تو فقط بیشعوری!
آنوقت است که دکتر خاویر کرمنت به این نتیجه میرسد آن چیزی که به نظر خودش احترام بوده و باعث میشده احترام به نفس داشته باشد در واقع ترس و وحشتی بوده که دیگران از او داشتهاند و بیشعور! است. خاویر کرمنت در کتابش اقرار کرده که «من بیست سال تمام یک بیشعور بودهام! و در تمام این مدت دوستان و اعضای خانوادهام بابت بیشعوری من آسیب فراوان دیدهاند و در بسیاری مواقع این خودم بودم که آنها را فراری دادم. حتی بیمارانم هم از بینزاکتی و خودپسندیهای زایدالوصف من بسیار رنجیدند.»
بنابراین تصمیم میگیرد وارد حوزۀ روانشناسی شود و کتابهایی در زمینۀ بیشعوری با لحن طنز منتشر کند. خاویر کرمنت یک ژورنالیست طنز پرداز است. شاید دکتر خاویر کرمنت باید بپذیرد که بخشی از شهرتش را مدیون آقای فرجامی است که کتاب بیشعوری را بسیار شیوا و خوانا ترجمه کرده است. خاویر کرمنت چهار اثر دیگر با نامهای بیشعورهای ابدی، توطئۀ بیشعوریها و بیشعورهای گردنکلفت! نیز منتشر کرده است.
دربارۀ مترجم کتاب بیشعوری

محمود فرجامی متولد 4 خرداد 1356 در مشهد است. وی روزنامهنگار، نویسنده، مترجم، طنزپرداز و پژوهشگر طنز است. محمود فرجامی بنیانگذار و مدیر «انجمن جهانی طنز فارسی» نیز هست. محمود فرجامی در دبیرستان رشتۀ ریاضی فیزیک خواند و بعد در مقطع کارشناسی رشتۀ کامپیوتر و برای کارشناسی ارشد رشتۀ حکمت و فلسفۀ اسلامی را خوانده و از دانشگاه آزاد تهران فارغالتحصیل شد. محمود فرجامی همچنین در مقطع دکترا رشتۀ ارتباطات (گرایش روزنامهنگاری) را در کشور مالزی خوانده است. موضوع پایاننامۀ دکترایش تولید طنز سیاسی در ایران بود. محمود فرجامی توانست در سال 2012 دانشجوی برجستۀ دکترا شود و به همین مناسبت جایزهای از طرف انجمن بینالمللی مطالعات طنز به وی اهدا شد. محمود فرجامی سال 1389 از ایران رفت و در اسلو نروژ زندگی میکند.
واکنش ها به کتاب بیشعوری
کتاب بیشعوری در ایران با استقبال بینظیری روبهرو شد و مترجمان و انتشارات دیگری نیز کتاب را با همین عنوان و همین طرح جلد به چاپ رساندهاند که متأسفانه به صورت غیرقانونی به بازار عرضه شده است. محمود فرجامی تنها مترجمی است که «حق انحصاری» ترجمه و فروش کتاب بیشعوری را از ناشر و نویسنده خریداری کرده و معتبرترین و خواناترین ترجمۀ آن را به بازار عرضه کرده است.
مضامین اساسی کتاب بیشعوری
در واقع کتاب بیشعوری با مضامین روانشناسی، خودشناسی، شخصیتشناسی، اختلالات شخصیتی و رفتارشناسی نوشته شده است.
تحلیل کتاب بیشعوری
خوانایی کتاب بیشعوری و روان بودن
یک نکتۀ اساسی در مورد خرید کتاب بیشعوری وجود دارد که لازم است آن را بدانید، مراقب باشید که موقع خواندن کتاب بیشعوری گرفتار خودبرتربینی نشوید! مسلماً موقع خواندن کتاب بیشعوری این فکر از سرتان خواهد گذشت که این خصوصیت اخلاقی خواهرم، پدرم، همکارم، همسرم یا دوستم است اما خود شما چطور؟ البته که پذیرفتن اینکه خود ما هم صفات منفی داریم کار چندان راحتی نیست. مگر کسی دوست دارد فکر کند که یک بیشعور است؟
جنبۀ طنز کتاب بیشعوری در واقع موضوعی است که باعث میشود خواندن آن برای هر کسی راحت باشد. مثلاً نویسنده در کتاب بیشعوری ابتدای هر فصل نقلقولهایی را ذکر کرده که اکثراً خندهدارند. ترجمۀ آقای محمود فرجامی هم بسیار روان است و توانسته به زیبایی جنبۀ طنز نوشتههای نویسنده را به فارسی منتقل کند. بنابراین اگر دنبال یک کتاب خودیاری با موضوع روانشناسی هستید که البته جدی نباشد و دوست دارید موقع خواندنش حوصلهتان هم سر نرود مسلماً این کتاب برای شماست.
شرایط تهیه کتاب و مقایسه با نسخه صوتی و الکترونیکی
میتوانید کتاب بیشعوری را با ترجمۀ آقای محمود فرجامی و چاپ نشر روزنه با تخفیف ویژه از فروشگاه اینترنتی سیبوک تهیه کنید