گفتگو با حمید استیلی به ایستگاه دوم رسیده است.
به گزارش طرفداری، حمید استیلی میهمان استودیو طرفداری بود و درباره اتفاقات رخ داده درباره زمان مدیریتش در تیم ملی ایران صحبت هایی را بیان کرد.
در بخش دوم ملاقات با چهره ها، حمید استیلی به شایعه داد و بیداد یکی از بازیکنان تیم ملی بر سر اسکوچیچ واکنش نشان داد. همچنین حمید استیلی از مسئولان درخواست کرد عدالت را رعایت کنند تا کسی معترض نشود.
بخش دوم گفتگو با حمید استیلی را حتما ببینید و بخوانید...
حمید خان استیلی مهم ترین گل دوران فوتبالشان را مقابل آمریکا زدند. پس از شکست برابر آمریکا، حس و حال زننده گل قرن چطور بود؟
3 ماه قبل از مسابقات من و مهدی مهدوی کیا به دعوت فیفا در رختکنی بودیم که بازی با آمریکا در آن انجام شد. فکر کنم فیفا آن فیلم را نشان داد. این فیلم متعلق به 3 ماه قبول بود نه روز بازی. من و مهدی در رختکن با هم صحبت کردیم و وارد زمین هم شدیم. امیدوار بودیم در آن زمین به دور بعد صعود کنیم. با خداداد صحبت کردم و می گفتیم زمانی که ما با آمریکا بازی کردیم شرایط متفاوت بود. حالا آمریکا در جام جهانی بعدی میزبان است. در آن زمان ما شرایط حرفه ای الان را نداشتیم. بازی های تدارکاتی، آنالیزور و تغذیه. شرایط برای متفاوت بود. 8 آذر خاطره بازی با استرالیا بود و بازی برابر آمریکا هم 8 آذر بود. امیداور بودیم در این تاریخ هم اتفاق خوبی رخ دهد اما متاسفانه نشد.
به نظر شما تیم ملی زمان شما بهتر بود یا تیم ملی حاضر در جام جهانی 2022؟
هر دو تیم در شرایط متفاوتی بودند. مردم هر دو تیم ملی را دوست داشتند. من این را نمی توانم بگویم. مردم کارشناسان فوتبال هستند و آنها باید بگویند.
قرار بود حمید استیلی روی نیمکت ایران به عنوان مدیر تیم ملی در جام جهانی قطر حضور داشته باشد اما مهدی محمد نبی جانشین شما شد. زمانی که این اتفاق افتاد شما فکر می کردید یک پیشکسوت به این مقام می رسد یا یکی از مدیرهای فدراسیون؟
زمانی که این اتفاقات افتاد من استعفا کردم. مشخص بود این اتفاق رخ می دهد چون نبی با کی روش هماهنگی داشت و 2018 هم کنار یکدیگر نشستند. قطعا یک پیشکسوت که در زمین حضور داشته می تواند کمک کند اما نبی با کی روش هماهنگی داشت و وقتی او آمد، همه می دانستیم نبی به این پست می رسد.
یعنی گزینه ها غیرفوتبالی بودند. تیم های دیگر جام جهانی را که نگاه می کنیم، می بینیم سرپرست آنها یک ملی پوش سابق است اما ما اینطور نیستیم.
ما برعکس همه دنیا هستیم. شما ادگار داویدز را ببینید. وقتی روی نیمکت هلند کنار سرمربی می نشیند، این برای کشور آنها مهم است که او حضور داشته باشد.
به جز مارکار آقاجانیان که به نظر مورد اطمینان کی روش است، هیچ مربی ایرانی دیگری روی نیمکت ایران حضور نداشت.
مدیریت باید به مربی می گفت. مربی خارجی می آوریم و باید هدفمان مسائل فنی و پرورش مربی داخلی باشد. وقتی داریم به او پول پرداخت می کنیم باید از او بخواهیم برای ما مربی پرورش بدهد اما متاسفانه نشد.
حمید خان استیلی زیاد دوست ندارند وارد حاشیه بشوند اما مهدی محمد نبی در برنامه ورزشگاه گفتند بین دو نیمه بازی ایران و الجزایر ملی پوشان نمی خواستند وارد زمین شوند. شما در آن زمان مدیر تیم ملی بودید. همچین موضوعی صحت دارد؟
این موضوع اصلا درست نیست. فقط یکی از بچه ها نسبت به تعویض معترض بود و مربیان تیم او را آرام کردند.
گفته می شد یکی از بازیکنان بعد از تعویض سر اسکوچیچ داد و بیداد کرده است.
نه اینطور نیست. او یک مقدار ناراحت بود. اسکوچیچ بعد از تعویض در رختکن نبود و به بیرون رفته بود. وحید هاشمیان و من بازیکن را آرام کردیم. تا جایی که من می دانم این ادعا صحت ندارد.
پس تکذیب می کنید؟
بله 100 درصد. نه تنها من بلکه همه تکذیب می کنند. فقط یکی از بچه ها نسبت به تعویض شدنش معترض بود اما این در اختیار سرمربی است.
دو دیدگاه متفاوت نسبت به اسکوچیچ وجود داشت. یک دیدگاه این بود او ما را به جام جهانی برده و با او باید به قطر برویم. دیدگاه دوم این بود که برکنار شود و با مربی ایرانی به جام جهانی برویم. شما با کدام دیدگاه موافق بودید؟
من 6 ماه کنار تیم بودم و در بحث مسائل فنی نبودم و وظیفه ام چیز دیگری بود. بیشتر از کاری که در توانم بود برای تیم انجام دادم. زمان عزیزی خادم هم بحث تغییر اسکوچیچ مطرح بود. وقتی بحث جابجایی مطرح شود باعث می شود جایگاه او دچار تزلزل شود. همیشه بحث مدیریت مطرح است. اگر مدیریت پای مربی بماند و بگوید از او چه چیزی می خواهد خیلی بهتر است. این یک موضوع دو طرفه است. اسکوچیچ نتایج مطلوبی گرفت و نتایج او واقعا خوب بود. در آن زمان که به جام جهانی نزدیک بودیم، تغییر اسکوچیچ اشتباه بود. اسکوچیچ تیم را می شناخت و بهترین تصمیم این بود او بماند. تغییراتی صورت گرفت و کار سخت شد. خیلی ها دخالت داشتند.
شما مخالف بازگشت کی روش به ایران بودید؟
او 8 سال در ایران کار کرده است. هر چیزی که بوده به فوتبال ایران داده است اما دیگر چه چیزی می خواست به فوتبال ما بدهد؟ مردم بابت گذشته از او سپاسگزار هستند. یک سری کارها انجام دادند اما ما بعدا فهمیدیم. بعد از اینکه با مصر نتیجه نگرفت، رفتند و با او صحبت کردند. وقتی یک تیم مربی دارد، صحبت کردن با یک مربی دیگر جالب نیست. 8 ماه به جام جهانی مانده و برویم با یک مربی دیگر صحبت کنیم، زیاد جالب نیست و باعث تزلزل جایگاه مربی می شود. اگر اسکوچیچ را نمی خواستیم خیلی محترمانه به او می گفتیم. یک سری کارها صورت گرفت که ما را دچار مشکل کرد. فقط مردم ضرر کردند و ناراحت شدند.
الان نظر شما چیست؟ انگار فدراسیون دارد تلاش می کند تا کی روش بماند.
این اشتباه روی اشتباه است. در جام جهانی یک سری تیم ها موفق به صعود نشدند. تیم ها برای ماندن یا رفتن یک مربی خیلی سریع تصمیم گرفتند. 8 آذر بازی ما تمام شد. 40 روز را از دست دادیم و همچنان یک مربی انتخاب نکردیم. فوتبال ما باز هم ضرر می کند چون برنامه ریزی نداشتیم. در بحث VAR کار سختی در پیش داریم؟ یک کمک داور ویدیویی بسیاری از مشکلات ما را حل می کند. در زمان من به عقد قرارداد هم رسیدیم اما نشد. می گویند این شرکت آمریکایی یا اسرائیلی است اما آنها جوانان ایرانی بودند و نماینده ایران بودند. کار تمام بود و نیم فصل دوم می توانستیم VAR داشته باشیم. کارهایی بود که به نفع فوتبال بود اما الان قطعا در نیم فصل دوم هم VAR نداریم.
به نفع فوتبال مان بود اما آن زمان شهاب عزیزی خادم پا را فراتر گذاشت و به سراغ شرکتی رفت که واقعا مشکوک بود.
خیر من بعد از شهاب عزیزی خادم آمدم. زمان عزیزی خادم نبودم.
زمان میرشاد ماجدی.
بله، مرتبه اول شرکت مشکوک بود ولی زمان میرشاد ماجدی یک شرکت ایرانی بود که من خودم با آنها صحبت کردم. چون خودم صحبت کردم می توانم شفاف بگویم. این شرکت بچه های خودمان بودند، نمایندگی داشتند، شرکت دانش بنیان بودند اما متاسفانه کسانی هستند که این وسط کار را خراب می کنند. چیزی که من دیدم و بودم را صراحتا می گویم بوده است. اگر کسی می گوید نبوده، بیاید اینجا جلوی دوربین شما با هم صحبت کنیم.
حمید خان دقیقا درست می گویند، موضع رسانه طرفداری هم همین است. ما می گوییم چرا فراخوان نمی گذارد فدراسیون فوتبال؟ الان دو پاکت آمد، حراست فدراسیون فوتبال پشت درهای بسته یکی را که گفتند باز شده و گذاشتند کنار. فراخوان هم که ندادند در این زمان کم هم می دانیم VAR به لیگ سال آینده نمی رسد. به این بهانه که زمان کم است فراخوان ندادند و این شرایط پیش آمد. فکر می کنم پای پورسانت دلاری وسط است.
بحث منافع ملی است. اگر در هر شرایطی اول منافع ملی را ببینیم. قطعا کشورمان موفق می شود. عزیزانی که مسئول هستند اول منافع ملی را ببینند. اینطور باشد پیشرفت مان چشمگیر خواهد بود. اما منافع خودمان را می بینیم نه منافع ملی. در خصوص منافع ملی بگویم که من برج 12 کیش بودم، زمین نداشتیم آنجا. در طول هفت ماه یک زمین هیبریدی خوب در کیش دایر شده و سه زمین دیگر هم زیرسازی اش انجام شده و الان تخم چمن را ریخته اند. من آن زمان فقط قول دادم که تیم ملی را برای اردو به کیش می آوریم. این شد یک انگیزه بالا و زیرساخت ظرف 7 ماه آماده شد. یک زمین هیبریدی خوب، رختکن های خوب، پس در این کشور می توانیم کار کنیم فقط احتیاج به مدیران خوب و کارآمد داریم. مدیرانی که فکر منافع باشند. زیرساخت درست شود می توانیم در این کشور هرکاری انجام دهیم. تا زیرساخت نباشد در همه زمینه ها مشکل خواهیم داشت. ما باید تولید بازیکن داشته باشیم. تولید بازیکن چه زمانی ایجاد می شود؟ زمانی که به تیم های پایه ای ارزش بگذاریم. مربی های خوب و با دانش را با حقوق خوب برای پرورش بازیکنان مان به فوتبال پایه بفرستیم. اینطور باشد قطعا تیم های ملی ما موفق می شوند. فدراسیون که نباید استعدادیابی کند. باشگاه های ما باید استعدادیابی کنند و در اختیار تیم ملی قرار دهند. الان چند سالی است که برعکس شده! در فدراسیون یک کمیته ای هست به نام کمیته استعدادیابی، در کل ایران دنبال بازیکن می گردند، زحمت می کشند و بازیکن پیدا می کنند ولی هیچ موقع چرخه فوتبال اینطور نیست که فدراسیون استعدادیابی کند و به باشگاه ها بفرستد. باشگاه باید بازیکنان خوب را ببیند، پرورش دهد و این چرخه به تیم ملی برود. برای ما برعکس است و با این وجود اتفاقات زیادی رخ می دهد، مثلا همین فسادی که در فوتبال پایه داریم. این چرخه فوتبال را با مشکل مواجه می کند و مهم ترینش همان مدیریت فوتبال که آن بالا است.
این هم یکی از اتفاقات تاسف آور است. الان ما زمین هیبریدی در کیش داریم اما چون در دوران حمید خان استیلی کارش انجام شده روی لج و لجبازی از این زمین بهره برداری نشده است. البته به چیزی که شما گفتید یک نکته ای اضافه کنم، گفتید مدیران کارآمد، مدیران کارآمد و دلسوز نیاز داریم که جلوی فساد را بگیرند.
صد درصد.
درباره آینده صحبت کنیم. به نظر شما رویکرد ما باید از اینجا به بعد چطور باشد؟ سراغ سرمربی خارجی برویم یا سرمربی ایرانی بیاوریم و مدیر فنی خارجی کنارش بگذاریم؟
الان در فوتبال ما همین مدیران هستند با همان تفکرات قبلی مگر اینکه یکسری اصلاحات انجام شود. اصلاحات هم زمانی انجام می شود که ما صداقت را سر لوحه کار خود قرار دهیم. اگر صادق باشیم، کسانی که دلسوز و کارآمد هستند بیاوریم و از نقطه نظراتشان استفاده کنیم. به همه که نباید پست بدهیم. بعضی ها را می توانیم به عنوان مشاور بیاوریم و از نقطه نظرات شان استفاده کنیم. آدم هایی که علمی هستند و تجربه دارند. فقط یک نمایش نباشد که نشان شان دهیم بله ما اینها را آوردیم. اینها را بیاوریم و از نظرات خوب شان استفاده کنیم. در بحث ورزش و آموزش و پرورش تجربه خیلی مهم است. از اینها باید به عنوان مشاور استفاده کنیم، مثل آقای دادکان. چرا نباید بتوانیم از آقای دادکان، صفایی فراهانی، مصطفوی، تیمسار نوآموز استفاده کنیم؟ آنهایی که رفتند کنار را چرا دعوت نمی کنیم و استفاده نمی کنیم. از پیشکسوتان و آنهایی که در رده های ملی زحمت کشیدند می توانیم استفاده کنیم و نظر بخواهیم. هیچوقت از این بابت ضرر نخواهیم کرد. روسا و دبیرهای فدراسیون ها می توانند کمک کنند. مثلا اسدی که به عنوان دبیر فدراسیون فوتبال ما بود تنها کسی بود که آمد روبروی کی روش نشست و صحبت کرد. بعد ایشان را به خاطر کی روش از سمتش برداشتند، گفتند برو! کسی که حرف حق می زند ولی نمی توانند بشنوند و به او می گویند برو. چرا یک نفر طرد می شود؟ چون نمی توانیم حرف حق بشنویم. انتقاد پذیری مان را باید بالا ببریم. اصلا قصد خراب کردن نیست ولی جنبه نقد منصفانه را باید بالا ببریم. باید در رابطه با مدیریت و کار فنی نقد منصفانه کنیم. چرا همیشه باید کسانی باشند که جنبه نقد نداشته باشند؟ مطمئن باشید اگر مربی ایرانی بود و ما بازی اول را به انگلیس می باختیم ... چه بلایی سر آن مربی می آوردند؟ همه می دانیم دیگر، بیچاره می کردند آن مربی را! بعد از اولین بازی از همانجا برش می گرداندیم.
اما رفتار در خصوص مربی خارجی را ببینید، حتی می گوییم بعد از جام جهانی هم بمان شاید قرارداد بستیم. ببینید ما با امیر قلعه نویی چه کار کردیم؟ مربی تیم ملی بود و با ضربات پنالتی حذف شدیم. با محمد مایلی کهن چه کار کردیم؟ در فوتبال ما آن زمان (بازی های آسیایی 1996 امارات) چه تحولی ایجاد کرد. آقای حشمت مهاجرانی که واقعا پدر فوتبال ایران است. دیدم برای 84 سالگی او در امارات جشن گرفتند اما ما خیلی ساده از کنار این مسائل می گذریم. مربیان بزرگی که داشتیم چه اندازه برای تیم های ما زحمت کشیدند؟ مرحوم پورحیدری، آقای جلال طالبی و دیگر مربیان که در عرصه تیم های ملی بودند. اما ما خیلی راحت با آنها برخورد می کنیم. اگر عدالت را رعایت کنیم، چه برای مربیان داخلی و چه خارجی، هیچوقت با مشکل مواجه نمی شویم و هیچوقت هم مردم ما به این مساله معترض نمی شوند. چون ما عدالت و صداقت نداریم باعث این اعتراضات می شود.
دقیقه تصاویر تولد حشمت مهاجرانی را اگر به کسی که فوتبال ندیده بود نشان می دادی احساس می کرد پیشکسوت فوتبال امارات است به خاطر احترامی که برای ایشان قائل بودند اما اینجا یک تبریک خشک و خالی هم نگفتند. خیلی تلخ است.
نمی دانید کشورهای حوزه خلیج فارس چه اندازه به آقای مهاجرانی احترام می گذارند. چون من دیدم و با آنها بودم. در کشور ما برعکس هیچ احترامی نیست. البته پیشکسوت ها و مردم احترام می گذارند اما آنهایی که باید احترام بگذارند، این کار را نمی کنند. هر وزیری آمده در وزارت ورزش گفتم آقای حشمت مهاجرانی را برگردانید به ایران، نگذارید در امارات باشند، برگردانید به ایران، متاسفانه انجام نشد.
پایان بخش دوم
ادامه دارد...
قسمت سوم و پایانی، فردا صبح تقدیم شما می شود
بیشتر ببینید:
سکوت حمید استیلی در طرفداری شکست؛ چه زمان کی روش، چه زمان اسکوچیچ تیم ملی یکدست نبود!