یکی از مشکلاتی که افرادی که اسپیکر خانگی دارند با آن روبهرو هستند این است که در صدای بالا یا حتی پایین، بلندگو خش خش میکند و نویز دارد. سوالی که پیش میآید این است که علت نویز اسپیکر خانگی چیست و در مواجه با این مشکل چه باید کرد؟ حل این مشکل چندان سخت نیست فقط باید بتوانیم دلیل این نویز را به خوبی تشخیص بدهیم.
اگر شما هم در خانه خود اسپیکر دارید و با چنین مشکلاتی روبهرو میشوید بد نیست که از علل اتفاق و راهحلهای آن مطلع شوید. در ادامه به شما میگوییم که دلیل نویز داشتن انواع بلندگو خانگی چیست و چگونه میتوان آن را برطرف کرد. توجه کنید که دلیل نویز و خش خش اسپیکر خانگی شامل موارد مختلفی است که بعضی از آنها را خود شما میتوانید حل کنید اما بعضی دیگر را باید یک متخصص و فنیکار تعمیر کند.
دلایل و علت نویز اسپیکر خانگی چیست؟
یکی از شایعترین علل این اتفاق این است که یک اتصال بد بین آمپلیفایر و اسپیکر رخ میدهد و در مسیر ارتباطی بین این دو قسمت یک سیم خراب شود. همین امر میتواند منجر به خش خش شود. پس ابتدا به سراغ بررسی سیم اسپیکر و ترمینال اسپیکر بروید. البته ضربه هم میتواند باعث مشکلاتی از قبیل نویز در دستگاه شود پس مراقب باشید که دستگاه شما ضربه نبیند.
ضعف آمپلی فایر
اگر پس از بررسی اتصال اسپیکر متوجه شدید که مشکل از این ناحیه نیست باید به سراغ بررسی بخشهای دیگر بروید. یکی دیگر از دلایل این اتفاق آمپلیفایر ضعیف است. اگر چنانچه صدای اسپیکر خانگی یا اتومبیل خود را زیاد کردید و نویز داشت به احتمال زیاد مشکل از آمپلیفایر دستگاه است.
وقتی صدای اسپیکر را بالا میبرید در واقع دستگاه از آمپلیفایر درخواست توان بیشتری میکند ولی خب آمپلیفایر قادر به تامین این میزان توان نیست. در این زمان دیستورشن رخ میدهد و دستگاه نویز دارد.
اسپیکر ضعیف
چنانچه اسپیکر ضعیف و کمقدرتی خریداری کردهباشید اگر صدای دستگاه را زیاد کنید و توجهای به میزان توان و قدرت دستگاه نداشتهباشید، به آن آسیب جدی وارد میکنید. زیرا وقتی صدا را زیاد میکنید اسپیکر باید بیشتر و با سرعت بالاتری حرکت کند که این امر باعث افزایش میزان حرکت سیمپیچها میشود و دمای کل سیستم را افزایش میدهد. همین دمای بالا اگر قطعات داخلی سیستم بیکیفیت و فیک باشد باعث خرابی و در نهایت خش خش دستگاه میشود.
عوامل محیطی
از دیگر علل خش خش کردن و نویز داشتن دستگاه میتوان به سه عامل محیطی مهم مانند آب، گردوغبار، حرارت اشاره کرد. هر چند که با پیشرفت تکنولوژی به مرور این قبیل دستگاهها در برابر آب مقاومت بیشتری پیدا کردند اما هنوز هم آب میتواند عامل خرابی در این دستگاه و در نهایت باعث خرابشدن و پوسیدگی استیکر شود.
گردو غبار
گرد و غبار به راحتی از اطراف بدنه اسپیکر وارد قسمتی که بین سیم پیچ و مگنت قرار دارد میشود که در نهایت منجر به خشخش کردن صدا میشود. گردوغبار بیشتر بر روی اسپیکرهای بلوتوثی، اسپیکرهایی که میزان حرکت صفحه زیادی دارند، تاثیر میگذارد.
حرارت
حرارت محیط میتواند به سریعتر و بیشتر گرمشدن اسپیکر کمک کند. حرارت زیاد هم منجر به آسیب دیدن برد آمپلیفایر میشود و این قسمت را ضعیف میکند. ضعف در این قسمت در نهایت به تولید نویز منجر میشود.
آهنگ بیکیفیت
حتی اگر بهترین سیستم صوتی خانگی و ماشین را داشتهباشید ولی موسیقی که کیفیت آن پایین است داشتهباشید، اسپیکر شما خش خش میکند. یکی از بهترین فایلهای موسیقی کیفیت 320kbps است.
مراقبت از اسپیکر خانگی برای جلوگیری از نویزدار شدن صدا
همانطور که گفتیم عوامل مختلفی میتواند منجر به نویزدارشدن صدای اسپیکر شما شود. برای حل این مشکل هم بهتر است ابتدا با این عوامل آشنا باشید و نگذارید که این عوامل به دستگاه خانگی شما آسیب بزند. شما باید مانع از ورود و تاثیرگذاری عوامل محیطی چون آب، گردوغبار و حرارت بر روی دستگاه خود شوید. همچنین هر چند وقت یکبار سیم و اتصالات را بررسی کنید تا دچار پوسیدگی و قطعی نباشد.
از دیگر اقدامات لازم در این زمینه استفاده از یک فایل موسیقی باکیفیت است تا بتوانید آهنگ موردعلاقه خود را از اسپیکرتان گوش کنید و لذت ببرید. نکته مهم دیگر هم این است که خرید یک اسپیکر خوب و باکیفیت هر چند گران میتواند در نهایت منجر به پیشگیری از بسیاری از این اتفاقات شود و هزینه تعمیر پی در پی دستگاه را به دنبال نداشتهباشد.
مرجع: سایت آی پی امداد - مرکز تعمیر لوازم صوتی تصویری