در سالهای اخیر نگرانی فزایندهای در زمینهی سبک زندگی کمتحرک و تاثیر منفی آن بر سلامتی وجود داشته است. ورزش در فضای سرپوشیده یکی از روشهای محبوب حفظ سبک زندگی فعال و در عین حال راهی جذاب و سرگرم کننده برای گذراندن وقت با دوستان و یا اعضای خانواده است.
ورزش در فضای سرپوشیده نسبت به ورزش در فضای باز دارای مزایای زیادی است. این ورزشها را میتوان در تمام طول سال بدون توجه به شرایط آب و هوایی انجام داد. تغییرات فصلی روی آنها تاثیر نمیگذارد و یک محیط کنترل شده برای ورزش فراهم میکند تا افراد به راحتی بتوانند ورزش کنند. همچنین محیط امن و مطمئنی برای ورزش کودکان و نوجوانان فراهم میکند. ورزشهای داخل سالن باعث بهبود سلامت قلب و عروق، کاهش وزن، افزایش انعطاف عضلانی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی و چاقی میشوند.
درکنار تمامی نکات مثبت ورزش در محیطهای بسته، شیوع بیماری یکی از بزرگترین خطرات، در مجموعه ورزشی است. بنابراین بهداشت و تمیزی باشگاه اهمیت بالایی دارد. دستورالعملهای جامعی برای تمیزکردن سالنها و مراکز ورزشی با درنظر گرفتن بخشهای مختلف، گردآوری شده است. به طور کلی عوامل بیماریزا از سه راه استنشاقی، خوراکی و تماس سطحی انتقال پیدا میکنند. راه ورود عوامل بیماریزا به محیطهای گوناگون، میکروبهایی است که با لباس، کفش و یا از طریق بیماران عفونی منتقل میشوند و براساس نوع میکروب تا روزها و ماهها بیماریزا باقی میمانند.
مواجه انسان با میکروارگانسیمها در طول روز از طریق لمس سطوحی که به شکل معمول با آنها سرو کار دارد اتفاق میافتد و قرارگرفتن مکرر در معرض میکروبها پتانسیل انتقال بیماری را به همراه دارد. نوع و ترکیب جامعهی باکتریایی در سطوح مختلف، بسته به ویژگیهای خاص زیستگاه باکتری (مادهی سازندهی سطوح) و منابع انتقال عامل میکروبی (انسانها، هوا و سایر سطوح موجود در محیط) متفاوت است. از آنجایی که انسانها روزانه با سطوح متفاوتی در ارتباط هستند و باکتریهای مختلف را از طریق بخشهای متفاوتی از بدن یا پوشاک به محیطهای مختلف منتقل میکنند بنابراین سطوحی که انسانها با آنها در تماس هستند جوامع میکروبی متفاوتی دارند. به عنوان مثال مطالعهای که اخیرا بر روی سطوح توالت عمومی انجام شد نشان داد جوامع میکروبی در سطوح توالت مشابه جوامع میکروبی رودهی انسان است. بنابراین انسانها نقش به سزایی در انتقال عوامل بیماریزا از یک محیط به محیط دیگر دارند و کفشها یکی از مهمترین ابزارهای انتقال آلودگی از محیطی به محیط دیگر هستند.
زمین منبع اولیهی گرد و غبار و اسپورهای قارچی هوازاد و باکتریهای روی آن است که به آسانی با هر نوع فعالیتی در هوا معلق میشوند. در نزدیکی زمین غلظت ارگانیسمهای بیماریزای هوازاد بالاتر است. کف کفشها میلیونها میکروارگانیسم را با خود حمل میکند که میتواند ۹۰ تا ۹۹% از آلودگی را انتقال دهد. شیارهای ته کفش، محل مناسبی برای جمع شدن آلودگیهایی است که گاهی جدا کردن آنها از ته کفش کار بسیار سختی است و ما از محل کار، خیابان، فروشگاه، ورزشگاه، توالتهای عمومی و هر مکانی که در طول روز به آن جا پا گذاشتهایم، با خودمان انتقال میدهیم. میکروارگانیسمهایی که به زمین انتقال پیدا میکنند، میتوانند دوباره در هوا معلق شده و با نشستن بر روی زخمها، وسایل و یا ازطریق تنفس سبب عفونت شوند.
در مطالعهای که برروی کفشهای کاملا نو انجام شده است نشان داده شده که در طی تنها دو هفته بعد از استفاده ۴۴۰.۰۰۰ واحد باکتری روی آن یافت میشوند که ۲۷٪ از آنها انواع کشنده باکتری “ای کلای” هستند. نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد کف کفشها، به طور متوسط، ۶۶ میلیون میکروب دارد. در این مطالعه، دانشمندان دانشگاه آریزونا، ۹ گونهی مختلف باکتری را در کف کفش افراد شناسایی کردند که باعث بیماریهای گوارشی، عفونت چشم و عفونتهای ریوی میشوند. آمار ۹۶ درصدی وجود باکتریها در بخش خارجی کفش نشانگر تماس مکرر آنها با مواد دفعی است که احتمالا از کف توالتهای عمومی یا تماس با مدفوع حیوانات در محیط بیرون سرچشمه میگیرند. نتایج این مطالعه نشان میدهد باکتریهایی که به کف کفش میچسبند، بیش از هر سطح دیگری به حیات خودشان ادامه میدهند؛ زیرا وقتی راه میرویم دائما مواد جدیدی به کف کفشمان میچسبند که باکتریها میتوانند از آنها به عنوان منبع تغذیه استفاده و رشد کنند.
باکتریهای گوناگونی میتوانند از طریق کفش وارد سالن ورزشی شوند. محققان با بررسی سطوح کاشی و سرامیک متوجه شدهاند که در بیش از ۹۰ درصد موارد، باکتریها و میکروبهای کف کفش به سرامیکهای کفپوش میچسبند. محققان بر این باورند که کف کفشهای ما از کاسه توالت هم کثیفتر است؛ چون در کف کاسه توالت حدود ۱۰۰۰ میکروب زندگی میکنند ولی عدد و رقم میکروبها در کف کفشها به میلیونها میرسد. برای مثال کف بسیاری از مکانهای عمومی حاوی حدود ۲ میلیون باکتری به ازای هر سانتیمتر مربع هستند ( کافی است بدانید که کف توالت تنها ۵۰ باکتری به ازای هر سانتیمتر مربع دارد).
اما میکروبها تنها عامل مشکل آفرین روی کفشها محسوب نمیشوند. سموم نیز مساله بزرگی هستند. آفتکشها و علفکشها به راحتی میتوانند از طریق کفشهای ما به داخل خانه نفوذ کنند. زمانی که روی چمن ها راه میروید یا از نزدیک آنها عبور میکنید، بقایای این مواد شیمیایی جذب کفشهای شما میشوند. این مواد شیمیایی مضر میتوانند موجب اختلال در عملکرد غدد درون ریز بدن شوند و تعادل هورمون ها را از بین ببرند.
ورود افراد به سالن ورزشی اولین راه ورود آلودگی به محیط است. به منظور کاهش ورود باکتری از این طریق، روشهای گوناگونی مانند استفاده از کاورهای نایلونی، تعویض کفش قبل از ورود به سالن و یا استفاده از محصولاتی مانند پنلهای ضدعفونی جلوی درب سالن توصیه میشود. از آنجایی که اهمیت مسائل محیط زیستی امروزه بر هیچکس پوشیده نیست. استفاده از تعداد بالای کاورهای نایلونی در طول روز علاوه بر گسترش مخاطرات زیست محیطی و کمک به گرمایش زمین از لحاظ اقتصادی مقرون و به صرفه نیست. برخی سالنهای ورزشی قوانین سختگیرانهای نسبت به ورود افراد با کفش روزمره به داخل سالن دارند. این مجموعهها از مراجعین میخواهند قبل از ورود به بخشهای مختلف کفش خود را تعویض کنند یا از دمپاییهای موجود در سالن که برای استفادهی عموم تعبیه شدهاند استفاده کنند. به دلیل استفادهی چندنفر از یک دمپایی در طول روز و عدم شست و شو و یا ضدعفونی آنها پس از هربار استفاده، در عین کاهش ورود باکتری به محیط، افزایش خطر ابتلا به بیماریهای پوستی وجود دارد. علاوه بر این بسیاری از افراد حس خوبی نسبت به استفاده از یک دمپایی مشترک ندارند. استفاده از پنلهای ضدعفونی کف کفش علاوه بر کاهش بار میکروبی کف کفش و افزایش بهداشت محیط، از لحاظ اقتصادی به صرفه بوده و حس خوب استفاده از کفش خود فرد را به همراه دارد.
یکی از پنلهای ضدعفونی کف کفش که در حال حاضر در بازار موجود است پاک گذر نام دارد. پاک گذر سیستمی کارآمد برای استفاده در هر مکانی که نیازمند بهداشت کف است میباشد. طراحی منحصر به فرد رویهی این محصول باعث شده که با عبور از روی پاک گذر مواد ضد عفونی کننده با فشار ناشی از وزن به سرعت به زیر کفش اسپری شده و به طور کامل همه جای آن را ضد عفونی کنند. این فرآیند پراکنش اجرام از طریق کفش را به شدت کاهش می دهد.
وقتی که دو گام روی پاک گذر برداشته شود ماده ضدعفونی به زیر کفشها اسپری شده و اجرام را از بین برده یا کاهش میدهد. با خروج از روی پاک گذر معمولا زمان کافی برای اثرگذاری کامل ماده ضدعفونی بوجود آمده و توزیع باکتریها و ویروسها به حداقل می رسد. این محصول از ۳ بخش شامل سینی از جنس پی وی سی، یک لایه ابر ساده به منظور گسترش بهتر مادهی ضدعفونی و گرانول (مت لاستیکی با طراحی خاص که امکان انتقال مادهی ضدعفونی به کف کفش با کمترین فشار را فراهم میکند) تشکیل شده است. بهترین ترکیب ضدعفونی کننده برای استفاده در این محصول ترکیبات آمونیوم چهارتایی است. این ترکیبات علاوه بر نداشتن بو یا رنگ خاص به کفش آسیب نمیرسانند و باکتریها را در کمتر از یک دقیقه میکشند.
پاک گذر در ۲ سایز تک خانه با ابعاد ۴۵×۴۵ و دو خانه با ابعاد ۴۵×۹۰ و در سه رنگ طوسی، لیمویی و سفید تولید میشود. برای آماده سازی پاک گذر فقط کافی است پس از مخلوط کردن محلول ضدعفونی با آب براساس دستور توصیه شده روی بسته بندی، محلول آماده شده را در سینی پاک گذر ریخته و سپس ابر و گرانول را روی آن قرار دهید. به همین راحتی پاک گذر برای استفاده آماده شد. حال میتوانید آن را جلوی درب سالن ورزشی بگذارید تا افراد قبل از ورود به داخل سالن از روی آن عبور کنند. طبق مطالعات انجام شده خشک کردن پا پس از عبور از روی پاک گذر اثر بخشی ضدعفونی را افزایش میدهد بنابراین توصیه میشود یک پادری حولهای جلوی پاک گذر قرار دهید.
محلول ضدعفونی آماده شده در هر پاک گذر تک خانه برای عبور ۱۰۰ نفر کافی است. پس از عبور این تعداد میتوانید با اضافه کردن محلول جدید به سینی، پاک گذر را برای استفادهی مجدد شارژکنید. توصیه میشود در پایان روز، سینی و ابر را با استفاده از آب بدون هیج مادهی ضدعفونی بشویید. این کار باعث افزایش طول عمر محصول و کمک به عملکرد بهتر آن میشود.
این محصول علاوه بر سالنهای ورزشی برای استفاده در هرمکانی که آلودگی کف حائز اهمیت است توصیه میشود.
اگر پاک گذر لازم دارید اینجا کلیک کنید.