اختصاصی طرفداری | ژانر اکشن یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین سبکهای بازیهای ویدیویی است که با صحنههای پر از هیجان، مبارزات نفسگیر و تعقیب و گریزهای سریع شناخته میشود.
در بازیهای اکشن، بازیکنان معمولاً در نقش قهرمانانی قرار میگیرند که با چالشهای مختلفی روبرو میشوند و برای رسیدن به اهداف خود باید از مهارتها و تواناییهای خود استفاده کنند. ویژگیهای اصلی ژانر اکشن شامل مبارزات تن به تن، تعقیب و گریز، محیطهای پویا، سرعت و ریتم بالا و داستانهای جذاب است.
مبارزات، هسته اصلی بازیهای اکشن است که میتواند تن به تن، با سلاح گرم یا سرد و یا ترکیبی از همه اینها باشد. تعقیب و گریز نیز یکی دیگر از عناصر مهم در بازیهای اکشن است که معمولاً با سرعت بالا و تنش زیادی همراه است. محیطهای بازیهای اکشن، اغلب پویا و تعاملی هستند و بازیکنان میتوانند با محیط اطراف خود تعامل داشته باشند، از اشیاء استفاده کنند و راههای مختلفی برای پیشروی در بازی پیدا کنند.
بازیهای اکشن معمولاً با سرعت و ریتم بالایی همراه هستند و بازیکنان را درگیر خود میکنند. اگرچه داستان در بازیهای اکشن همیشه در اولویت نیست، اما بسیاری از بازیهای اکشن دارای داستانهای جذاب و پیچیدهای هستند که به بازیکنان انگیزه میدهند تا به بازی ادامه دهند.
مشخصات یک بازی اکشن چیست؟
بازیهای اکشن دارای دو یا چندین مرحله مختلف هستند که بازیکنها با تکمیل هر مرحله یا لِول در بازی پیشرفت میکنند. این مراحل اغلب بر اساس یک تم مشخص گروهبندی میشوند که گرافیک و دشمنان مشابهی دارند. هر مرحله شامل چالشهای مختلفی است، مثلاً در یک بازی رقص باید در هر مرحله رقص خاصی را انجام داد و یا در یک بازی شوتر باید در یک مکان خاص با تعدادی مشخص از دشمنان مبارزه کرد و آنها را نابود کنید.
بازیهای قدیمی بازیکنان را مجبور میکردند تا پس از مرگ آن مرحله را از اول شروع کنند، اما بازیهای اکشن امروزی با امکان سیو کردن و چکپوینت به بازیکن اجازه میدهند تا از جایی که بازی را ذخیره کردهاند به آن ادامه دهند.
در بیشتر بازیهای اکشن، بازیکن یک کاراکتر اصلی را کنترل میکند. این کاراکتر معمولا دارای مهارتهای مختلفی همچون حرکت کردن، مانور دادن و یا برداشت اشیاء است. هر کاراکتر دارای یک نوع مهارت در دفاع و یا حمله است، مثلاً شلیک کردن یا مشت زدن. در بسیاری از بازیها شخصیتها دارای یک قدرت اصلی یا سوپر پاور هستند که با انجام آن همه دشمنان اطراف را نابود میکند، اما این حمله خیلی رایج نیست و برای انجام آن نیاز است تا با انجام کارهای مختلفی نوار مربوط به آن را پُر کنید. بازیکنان ممکن است در بازی پاورآپ پیدا کنند که به آنها تواناییهای موقت یا دائمی میدهد. مثلاً کاراکتر سریعتر میشود، حملههای قویتری پیدا میکند یا یک سپر موقت میگیرد.
در بازیهای اکشنی که باید در یک محیط خاص حرکت کنید، قطعا بازیکنان با موانع، تلههای مختلف و دشمنان روبرو میشوند. دشمنان معمولاً الگوهای مشخصی دارند و به بازیکن حمله میکنند، البته در بازیهای جدیدتر هوش مصنوعی دشمنان پیچیدهتر شده است. دشمنان گاهی به صورت گروهی و گاهی به صورت انفرادی ظاهر میشوند و هر چه جلوتر بروید قویتر و تعداد آنها بیشتر میشوند. دشمنان ممکن است از ناکجاآباد ظاهر شوند؛ مثلاً از یک نقطه نامرئی یا یک دستگاه که بازیکن میتواند آن را نابود کند.
این دستگاهها ممکن است تا بینهایت یا تا تعداد مشخصی دشمن تولید کنند. در پایان یک مرحله یا تعدادی از مراحل بازیکنان معمولاً با یک باس (رئیس) روبرو میشوند. این باس معمولاً بزرگتر و قویتر از دشمنان معمولی است. برای شکست دادن آنها ممکن است به یک سلاح خاص یا روش حمله خاصی نیاز باشد.
در خیلی از بازیهای اکشن، شخصیت اصلی دارای یک نوار HP یا همان نوار سلامتی است که با ضربه خوردن از دشمن یا افتادن در تلهها مقداری از آن کم میشود. بعضی وقتها با جمع کردن آیتمهایی که در بازی وجود دارد نوار سلامتی دوباره پر میشود؛ اما وقتی نوار HP صفر شود، شخصیت میمیرد و یه جان از او کم خواهد شد. معمولاً هر شخصیت دارای چند جان است.
وقتی یک جان از شخصیت کم میشود، برای چند ثانیه شخصیت نامرئی و ضدضربه میشود تا دوباره به سرعت نمیرد. در بازیهای اکشن معمولا با کسب امتیاز یا پیدا کردن آیتمهای خاص میتوان یک جان به جانهای خود اضافه کرد.
از نظر رابط کاربری بازیهای اکشن یا دو بعدی هستند یا سه بعدی. در بازیهای دو بعدی معمولاً از نمای جانبی یا از بالا به محیط بازی نگاه میکنیم. صفحه بازی هم معمولاً با حرکت شخصیت جلو میرود؛ اما بعضی مواقع خود بازی صفحه را حرکت میدهد تا بازیکن را به جلو هدایت کند.
در بازیهای سه بعدی، نمای دوربین معمولاً یا اول شخص هست یا سوم شخص. البته بعضی بازیها دوربین هوشمندتری دارند که بازیکن میتواند زاویه دوربین را تنظیم کند. همچنین اطلاعات مورد نیاز بازیکن بر روی صفحه وجود دارد. در بسیاری از بازیها برای پیدا کردن مکانهای مختلف در بازی از یک مینی مپ در گوشه تصویر استفاده میشود.
هدف در بازیهای اکشن معمولاً ساده است و بازیکن خیلی زود با کاری که باید انجام دهد آشنا میشود. یکی از اهداف اصلی در این بازیها این است که باس نهایی بازی را شکست دهید. معمولاً یک داستان خاص پشت بازی وجود دارد و با پیروزی در مقابل باسها، بازی با یک پایان خوب به اتمام میرسد. بعضی وقتها نیز هدف بازی با پیشرفت داستان تغییر میکند.
در خیلی از بازیها، کسب امتیاز مهم است و با انجام کارهایی مثل کشتن دشمن یا کامل کردن چالشها امتیاز میگیرید. اگر خوب بازی کنید، امتیازت دریافتی بیشتر میشود. مثلاً در بازی پکمن هر شبحی که بخورید، امتیاز بیشتری دریافت میکنید. بعضی وقتها نیز با پیدا کردن آیتمهای خاص میتوانید امتیازت خود را بیشتر کنید. در خیلی از بازیها، هدف اصلی گرفتن امتیاز بالاست و با گذشتن از هر مرحله، بازی سختتر میشود. در بازیهای آرکیدی معمولاً بازیها دارای یک پایان مشخصی نیستند و هدف کسب بالاترین امتیاز ممکن است.
زیرژانرهای بازیهای اکشن
بازیهای اکشن به چند زیرژانر اصلی تقسیم میشوند. با این حال، تعدادی بازی اکشن وجود دارند که در هیچ یک از زیرژانرها قرار نمیگیرند و همچنین انواع دیگر ژانرهایی مانند ماجراجویی یا استراتژی وجود دارند که دارای عناصر اکشن هستند. بازیهای اکشن شخصیت محور یک دسته گسترده از بازیهای اکشن هستند که به انواع مختلفی از بازیها اشاره میکنند که توسط اقدامات فیزیکی شخصیتهای بازیکن هدایت میشوند. این اصطلاح به دوران طلایی بازیهای ویدیویی آرکید در اوایل دهه 1980 برمیگردد.
بیتم آپ (Beat ’em up) یکی از قدیمیترین ژانرهای بازیهای ویدیویی است که زیرژانر اکشن به حساب میآید. از بهترین بازیهای قدیمی این ژانر میتوان به شورش در شهر اشاره کرد. در بازیهای این ژانر، بازیکن باید با دشمنان و مخالفان خود مقابله کند. معمولا سلاح خاصی در بازی نیست و گیمر باید با مشت و لگد و دفاع کردن حریف خود را شکست دهد و گاهی اوقات با کمک گرفتن از وسایل موجود در محیط بازی میتواند با حریف مبارزه کند.
بازی مبارزهای یا فایتینگ سبکی در بازیهای ویدیویی است که در آن گیمر کنترل یک شخصیت را به دست گرفته و با رقیب خود به صورت تن به تن مبارزه میکند. هر دو مبارز دارای قدرتهایی برابر هستند و مبارزات آنها شامل چندین راند است. بازیهای مبارزهای معمولاً به صورت غیر مسلح انجام میشوند و تنها شامل هنرهای رزمی هستند، اما ممکن است در آنها از سلاحهایی مانند شمشیر استفاده شود.
در بازیهای مبارزهای، دوربین از زاویه بغل مسابقه را نشان میدهد. تفاوت این ژانر با بیتم آپ این است در ژانر بزن و در رو گیمر باید همزمان با چندین دشمن مبارزه کند. از بازیهای معروف این ژانر میتوان به Mortal Kombat اشاره کرد
اگر از علاقهمندان به بازیهای خدای جنگ یا Devil May Cry باشید به احتمال زیاد با عبارت هک اند اسلش آشنا هستید. در حقیقت hack and slash یک سبک خاص در گیمپلی بازی است و ربطی به داستان یا ژانر ندارد. در این سبک شما یک شخصیت اصلی را کنترل میکنید که دارای سلاحهای سردی همچون چاقو، شمشیر و یا تبر است و در آن شاهد اتفاقات ماورایی مثلا پرشهای بلند و یا ضربات عجیب و غریب به دشمنان هستیم.
سکوبازی یا پلتفرمر یکی از سبکهای اصلی بازیهای ویدیویی است که گیمر را مجبور به پرش از روی موانع مختلف، یا بالا رفتن از سدهای فیزیکی بازی میکند. از بازیهای محبوب و مشهور این سبک میتوان از مجموعه بازیهای سوپر ماریو نام برد. بازیهای بسیار زیادی از این سبک وجود دارند.
یک سبک در بازیهای ویدیویی است که در آن گیمپلی از زاویه دوربین جانبی مشاهده میشود و با حرکت شخصیت بازیکن به چپ یا راست، صفحه با آن حرکت میکند. بازیهایی همچون سونیک خارپشت و برادران ماریو در چنین ژانری قرار میگیرند.
فهرست تعدادی دیگر از ژانرهایی که زیر ژانر اکشن به حساب میآیند
- بازی تیراندازی یا Shooter game
- بازی نقشآفرینی اکشن یا Action role-playing game
- بازی بقامحور یا Survival game
- بتل رویال یا Battle Royale