طرفداری- منچستریونایتد پیروزی خارج از خانه در مقابل چلسی را در دقایق پایانی با یک تساوی عوض کرد تا فاصله اش با منطقه کسب سهمیه لیگ قهرمانان باز هم افزایش یابد. تیم فن خال در حال حاضر 6 امتیاز با تیم چهارم جدول – منچسترسیتی – فاصله دارد و از 12 دیدار اخیرش در لیگ برتر تنها موفق به کسب 3 پیروزی شده است. این در شرایطیست که ماه های دسامبر، ژانویه و فوریه به عنوان فشرده ترین مقطع فصل در انگلستان شناخته می شوند و موفقیت در این ماه ها می تواند تعیین کننده تیم قهرمان در پایان فصل باشد.
دو هفته قبل، فن خال پس از شکست تیمش مقابل ساوتهمپتون در کنفرانس مطبوعاتی پس از بازی اظهار داشت:
البته که من نا امید هستم، اما از همین حالا باید به این فکر کنم که چگونه می توانیم این شرایط را تغییر دهیم. در حال حاضر کار آسانی را نداریم. با وجود این که قبل از این بازی در سال 2016 در 3 بازی پیروز شده ایم و یک بازی را مساوی کرده ایم، در این دیدار نتوانستیم اعتماد به نفس کافی را نشان دهیم.
این شرایط موجب شده است تا شانس برکناری فن خال از نظر افکار عمومی و رسانه ها هر لحظه در حال افزایش باشد، اما آیا فرد تصمیم گیرنده در این باره نیز همین نظر را دارد؟ به نظر می رسد هزینه های برکناری فن خال برای منچستریونایتد به حدی بالا هست که اد وودوارد در تصمیم گیری درباره این موضوع باید کمال خودداری را انجام دهد.
حتی اگر تمام اعضای هیئت مدیره منچستریونایتد به این نتیجه برسند که فن خال باید به دلیل عملکردهای شکنجه آور تیمش از کار برکنار شود، که البته در واقعیت چنین توافقی وجود ندارد، هزینه های حاصل از این تصمیم به حدی بالاست که کارکشته ترین تاجران را نیز به تفکر و بازنگری وا می دارد.
در حالی که در هفته قبل برخی گزارش ها حاکی از این بودند که وودوارد از پذیرش استعفای فن خال اجتناب کرده است، هنوز این علامت سوال وجود دارد که منچستریونایتد تا چه میزان از برکنار کردن فن خال ضرر مالی خواهد دید؟ صرف نظر از اینکه او اخراج خواهد شد یا خودش استعفا خواهد داد، هزینه های جانبی این اتفاق را باید بررسی کنیم.
بر اساس قراردادی که فن خال با منچستریونایتد امضا کرده است، او سالیانه 7 میلیون پوند را دریافت می کند و در صورت برکناری او از سوی باشگاه، یونایتد بایستی مبلغی معادل 10 میلیون پوند را بابت 17 ماه باقی مانده قرارداد به فن خال بپردازد. به این مبلغ باید هزینه اخراج کردن کادر 5 نفره هلندی فن خال را نیز اضافه کرد.
در سوی دیگر، منچستریونایتد در حال حاضر در رتبه پنجم جدول لیگ برتر قرار دارد و برای کسب سهمیه لیگ قهرمانان در فصل آینده نیز با چالش سختی همراه است. حضور یا عدم حضور در لیگ قهرمانان نیز نقش بزرگی را در تراز مالی سالانه این باشگاه ایفا خواهد کرد. نه تنها یونایتد در صورت کسب سهمیه حضور در لیگ قهرمانان می تواند بیش از 30 میلیون پوند را از یوفا دریافت کند، بلکه قرارداد جدید منعقد شده بین این باشگاه و شرکت آدیداس دارای بندی است که حضور در لیگ قهرمانان اروپا تأثیر بزرگی را بر روی مبلغ پرداختی به یونایتد می گذارد.
بر اساس قراردادی که بین آدیداس و منچستریونایتد منعقد شد، این باشگاه سالانه 75 میلیون پوند را از غول آلمانی تولید پوشاک ورزشی دریافت خواهد کرد. در این قرارداد اما بندی وجود دارد که بر اساس آن در صورت عدم راه یافتن منچستریونایتد به لیگ قهرمانان اروپا، 23 میلیون پوند از مبلغ پرداختی سالیانه کم خواهد شد. از دست دادن چنین سرمایه ای در کنار عدم بهره بردن از پرداختی های یوفا موجب شده است تا سران منچستریونایتد با کمال احتیاط در مورد آینده فن خال تصمیم گیری کنند.
بندی در قرارداد 750 میلیون پوندی مابین منچستریونایتد و آدیداس وجود دارد که بر اساس آن چنانچه یونایتد در یک فصل از صعود به لیگ قهرمانان باز ماند، 23 میلیون پوند از مبلغ پرداخت شده در آن فصل کسر خواهد شد.
تمام این ضررها در حالیست که هنوز به میزان ضررهای حاصل از عدم بلیط فروشی برای بازی های فصل آینده لیگ قهرمانان اروپای اشاره نکرده ایم. اگر منچستریونایتد این فصل از لیگ برتر را در رتبه ای پایین تر از چهارم به پایان برساند، برخی از پاداش های فن خال لغو خواهند شد، اما ضرر مالی حاصل از عدم صعود به لیگ قهرمانان به قدری بالاست که سود حاصل از عدم پرداخت پاداش ها را ناچیز می نماید.
اگر یونایتد تصمیم بگیرد که فن خال را در طول فصل جاری اخراج نماید، 10 میلیون پوند باید به او غرامت بپردازد، اما چناچه جایگزین او بتواند سهمیه لیگ قهرمانان را در این فصل کسب کند، ثروت باد آورده ای تا حد 50 میلیون پوند به باشگاه خواهد رسید و خسارت پرداخت شده به فن خال عملاً تحت شعاع این میزان درآمد قرار خواهد گرفت.
برخی باشگاه ها گاهی سرمربیشان را در طول فصل با این ذهنیت تغییر می دهند که آن فصل عملاً به پایان رسیده است و سرمربی جدید را برای آمادگی بیشتر جهت فصل آینده روی کار می آورند. اگر چنین تصمیمی از سوی منچستریونایتد اتخاذ شود، این نشان دهنده آن خواهد بود که باشگاه احتمالاً از پیش خود را برای زیان های مالی حاصل از این تصمیم آماده کرده است. روی کاغذ، منچستریونایتد سومین باشگاه پردرآمد جهان به شمار می رود و قادر است که حتی ضرری 50 میلیون پوندی (حاصل از عدم راهیابی به لیگ قهرمانان) را نیز تحمل کند، اما به این مبلغ باید هزینه های ناشی از اخراج فن خال و کادر فنی اش را نیز اضافه کرد. مضاف بر آن، طبق قراردادی که ژوزه مورینیو با باشگاه چلسی منعقد کرده بود، او سالانه 12 میلیون پوند را دریافت می کرد و این رقم را نیز باید به فیش پرداختی های یونایتد اضافه کرد. در هر صورت، مورینیو قمار پر هزینه ای برای منچستریونایتد خواهد بود.
درآمد سالانه منچستریونایتد از محل پرداختی های یوفا
پل رانزلی – مدیر بخش تجارت ورزشی شرکت Deloitte – درباره قدرت های اقتصادی منچستریونایتد می گوید:
قدرت و مدل اقتصادی منچستریونایتد در گذر سال ها پیشرفت کرده است و مخصوصاً در 10 تا 5 سال گذشته شتاب زیادی را به خود گرفته است. بر اساس درآمدهای آن ها از تبلیغات، کمیت و کیفیت همکاری های تجاری آن ها – چه در بعد بین المللی و چه در بعد منطقه ای، و همچنین قراردادهایی که با آدیداس و شورلت منعقد کرده اند، ما انتظار داریم که سال آینده آن ها را در صدر لیست پر درآمدترین باشگاه های جهان (Deloitte Football Money League) که خودمان هر ساله منتشر می کنیم، ببینیم.
با این وجود، فوتبالی که منچستریونایتد در حال حاضر ارائه می دهد برای مدل اقتصادی بی نقص آن ها مخرب است و این باشگاه باید مسئله بزرگی را حل و فصل کند. باشگاه های بزرگ با گرفتن تصمیمات بزرگ آشنا هستند و یونایتد یقیناً یکی از عظیم ترین مهره های ورزش فوتبال است.
اگر به گذشته یونایتد رجوع کنیم، شاید به جرأت بتوان گفت که چنین شرایطی وجود نداشته است. در هیچ برهه ای از تاریخ منچستریونایتد، آن ها پس از دوران حکمفرمانی بر فوتبال انگلستان، دو اخراج پیاپی سرمربی را به خود ندیده اند. این موضوع زمانی بغرنج تر می شود که ببینیم موفقیت های اقتصادی آن ها با این دوره ناکامی همزمان شده است.در هر حال، اتخاذ تصمیمی درباره ماندن یا رفتن لوئیس فن خال می تواند یکی از عظیم ترین دو راهی هایی به حساب آید که باشگاه منچستریونایتد در تمام طول تاریخ خود با آن روبرو شده است.