4 غول دنیای مجازی و شبکه های اجتماعی وظیفه پیوند میلیاردها انسان در سرتاسر جهان را بر عهده گرفته اند. این 4 شبکه اجتماعی در کنار چین و هند جز 6 گستره پرجمعیت جهان محسوب می شوند!.
فیسبوک: پدرخوانده شبکه های مجازی که در سال 2004 توسط چند دانشجوی دانشگاه هاروارد به مدیریت مارک زوکربرگ بنیان گذاشته شد و یک انقلاب در ارتبط بین مردم عادی در چهارگوشه جهان ایجاد کرد و مطالبی به 140 زبان مختلف در آن یافت می شود. این شبکه هر چند در سالهای اخیر و با گسترش دیگر شبکه های اجتماعی با افت محسوس در کاربران مواجه شده اما همچنان یکی از قدرتمندترین شبکه های اجتماعی است. این شبکه نسبت به مطالب ترویج تروریسم، نژادپرستی و قاچاق و سواستفاده جنسی از کودکان حساس است و این مطالب را حذف می کند (هرچند با توجه به حجم گسترده مطالب عملا چنین حجم از ممیزی امکان پذیر نیست!).
یوتوب: در سال 2005 توسط چند جوان به نام های چاد هرلی، استیو چن، و جاوید کریم بنیان گذاشته شد و امروزه زیر مجموعه شرکت معظم "گوگل" قرار دارد. این شبکه اجتماعی محل اصلی تبادل فیلم های کاربران در سرتاسر جهان است و در حال حاضر پرمخاطب ترین شبکه اجتماعی است. یوتوب موفق شد انحصار شبکه های تلویزیونی را بشکند و به هر کاربر عادی امکان داد خود یک شبکه تلویزیونی ایجاد و با دیگران در ارتباط باشد و حتی کسب درآمد کند.
توییتر: این شبکه اجتماعی در سال 2006 توسط مهندس امریکایی جک دورسی بنیان گذاشته شد و این امکان را به کاربران خود می دهد که در هر نقطه از دنیا به چند کلمه و یکی دو جمله نظر و دیدگاه خود را در مورد همه چیز منتشر کند. دسترسی و کار با این شبکه اجتماعی بسیار ساده و راحت است و به همین دلیل این شبکه را به یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی این سالها تبدیل کرده است. توییتر را شبکه محبوب سیاستمداران می دانند و اصولاً آن را سیاسی ترین شبکه اجتماعی هم می خوانند. توییتر بر خلاف فیسبوک فضای آزادتر و لیبرال تری دارد و جز در مواقع خاص اکانت و یا کامنتی را حذف نمی کند.
اینستاگرام: شبکه ای که در سال 2010 توسط کوین سیستروم و مایک کرایگر ایجاد شد و اکنون زیرمجموعه فیسبوک است. این شبکه فضایی برای اشتراک عکس خود با دیگران است. البته بعد ها امکان انتشار فیلم های کوتاه و همچنین لایو را هم در اختیار کاربران خود قرار داد. این شبکه پس از تصاحب آن توسط فیسبوک گسترش پیدا کرد و امروز یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی در دنیاست. هر چقدر توییتر محبوب سیاسیون است اینستاگرام محبوب هنرمندان و ورزشکاران محسوب می شود.
از این 4 شبکه بزرگ به جز اینستاگرام بقیه در ایران فیلتر هستند!.
به این 4 غول بزرگ دنیای مجازی می توان شبکه های دیگری هم اضافه کرد که مخاطبان خاص خود را دارند. شبکه هایی مثل Reddit (شبکه خبری که اخبار آن توسط کاربران تولید می شود)، Pinterest (شبکه اشتراک عکس)، Ask (پرسش و پاسخ بین کاربران)، Tumblr (شبکه ای با قابلیت انتشار فیلم و عکس)، Flickr (این هم شبکه است با قابلیت اشتراک فیلم و عکس)، Linkedin (شبکه ای برای بازاریابی و یا گسترش کسب و کار) و ... که بیشتر این شبکه ها نیز در ایران فیلتر هستند.
البته ایجاد نرم افزارهای ارتباطی – مخصوص موبایل – در سالهای اخیر رواج زیای پیدا کرده و مخاطبان زیادی یافته اند. نرم افزارهایی مثل Skype، Signal، whatsapp، telegram، Viber، WeChat، LINE و...