ایران دارای چندین شرکت دارویی است که تعدادی از این شرکت ها اکثریت داروهای پر کاربرد مورد نیاز را تولید میکنند. روش تولید دارو در تقریبا 90 درصد کشورهای دنیا(از جمله ایران) به این شکل است که مواد اولیه از کشورهای اصلی تولید خریداری شده و سپس با توجه به فرمولاسیون و موارد دیگر دیگر تولید میشوند. تا سالها قبل آمریکا، کانادا ژاپن و چند کشور اروپایی بزرگترین تولید کننده ی این مواد اولیه بودند با این حال در سال های اخیر این موضوع تغییر کرده است.
با اینحال در سال های اخیر کشورهایی مانند چین، هند، روسیه و حتی پاکستان اقدام به صادرات مواد اولیه ی دارویی کرده اند. بسیاری از پزشکان و داروسازان در سال های اخیر به واردات مواد اولیه از این کشورها اعتراض کرده اند چراکه نتایج انها بیانگر خطرات استفاده از این داروهاست.
دکتر محمود فهیمی یکی از پزشکانی است که بارها به این موارد اعتراض کرده است. بر اساس گفته های دکتر فهیمی با توجه به ارزان تر بودن این مواد اولیه شرکت های وارد کننده مدتی است واردات خود را از این کشورها افزایش داده اند که میتواند در طولانی مدت بسیار مشکل زا شود.
یکی از مهم ترین بیماری ها در این زمینه تالاسمی است. از 10 شرکت بزرگ دارویی در دنیا 6 شرکت در امریکا قرار دارند که 4 شرکت مجوز و پروانه ی تولید داروهای تالاسمی را در تمام دنیا در اختیار دارند.. بر اساس بررسی ها داروهای تولید شده با مواد اولیه وارد شده از کشورهایی مانند چین و پاکستان خطرات ناشناخته ی بسیاری به همراه دارد چراکه گاها شاهد فرمولاسیون جدیدی هستیم که بدون تست در حال ازمایش شدن است.
از دیگر بیماری های مهم و خطرناک ام اس و ایدز هستند. در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد بارها اخباری مبنی بر تولید داروی ایدز ایرانی منتشر شد. این دارو که عنوان میشد گیاهی است "آیمود" نام داشت. هرچند اخبار دقیقی از این دارو در دست نیست اما مدت هاست شبهاتی در مورد خطرات ناشی از استفاده ی این دارو وجود دارد که موجب لغو تولید ان شد.
یکی دیگر از موارد استفاده از داروهای تولید داخل در بیماری ام اس بود که در سال های گذشته باعث مرگ بسیاری از بیماران شده است. موضوع اصلی این است که داروهای با کیفیت و بی کیفیت به طور همزمان در بازار ایران وجود دارند اما تفاوت قیمت ها بسیار عجیب است. (برای مثال داروهای تالاسمی بدون بیمه ی امریکایی و انگلیسی اختلاف قیمتی 8 میلیونی با نسخه ی داخلی و چینی دارند).
مشکل کیفیت دارویی را در مورد داروهای پرکاربرد شاهد نیستیم اما درمورد بیماری های خاص مشکلات بسیاری وجود دارد و بسیاری از معتقدند برای کنترل بازار چاره ای جز استفاده از مواد اولیه با کیفیت نیست.(کیفیت بسیاری از داروهای تولید داخل بسیار بالاست که این موضوع ناشی از استفاده از مواد اولیه با کیفیت است)
از بزرگترین شرکت های دارویی دنیا شرکت های جانسون و جانسون-فایزر-مرک اند کو-الی لیلی-مایزر در امریکا، گلاکسواسمیتکلاین، آسترازنکا، سانوفی و نوارتیس در اروپا و دایچی در ژاپن قرار دارند که 80 درصد تولید داروی دنیا را در اختیار دارند.
(خدمت اون کاربری که گیر داده سوئیس و کامنتارم بسته بگم اقا جان سوئیس شهر نیست کشوره)