ساختمان محل استقرار ۶ فدراسیون ورزشی که دچار مشکل شده بود، همچنان در همان شرایط باقی مانده و برخی از کارمندان نیز به آنجا رفت و آمد دارند.
به گزارش طرفداری، خاکبرداری غیراصولی برای ساخت و ساز ابنیه جدید یکی از معضلات قدیمی شهر تهران است. ریزش ساختمانهای همجوار کارگاههای ساختمانی ناشی از گودبرداری غیراصولی است؛ یکی از آسیبهای بزرگ و خطرناکی که هر از چند گاهی در تهران رخ می دهد و علاوه بر از دست رفتن سرمایه و زندگی افراد، انسانها را به کام مرگ میکشاند.
این مشکل به حوزه ورزش سرایت کرده و احتمال حادثهای تلخ در ورزش وجود دارد؛ احتمال ریزش ساختمان قدیمی وزارت ورزش و جوانان در بلوار قدیمی جردن و نلسون ماندلا فعلی، خیابان شهید انصاری. ساخت بنایی بزرگ و تجاری در جوار ساختمان فدراسیونها که گودبرداری آن به 50 متر رسیده و وجود یک چشمه آب در زیر مجموعه ساختمان، خطر ریزش ساختمان پلاک ۶ را بیشتر کرده است؛ ساختمانی که 6 فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی، اسکی و ورزشهای زمستانی، گلف، ورزش بیماران خاص و پیوند اعضا، اسکواش و شمشیربازی در آن قرار دارد.
نگرانی اهالی ساختمان به قدری بود که برخی فدراسیونهای ساکن در این ساختمان با تعطیل کردن بخش اداری خود، از رفتن به داخل آن خودداری کردند. کنار این ساختمان، یک ساختمان تجاری در حال احداث بوده و قرار است در آنجا برج بسازند، به طوری که 10 طبقه زیر زمین و 17 طبقه روی زمین قرار خواهد گرفت. به دلیل گودبرداری زیادی که صورت گرفته، در ساختمان فدراسیونها تَرَکهای زیادی ایجاد شده و این مسئله خطر احتمال ریزش ساختمان را افزایش داده است. این اتفاق شبیه به داستان فیلم «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی و برنده جایزه اسکار است. در این فیلم خانه «رعنا» و «عماد» با نقشآفرینی ترانه علیدوستی و شهاب حسینی به دلیل گودبرداری غیراصولی آسیب میبیند و آنها مجبور به ترک خانه میشوند؛ سرنوشتی که پیش از وقوع فاجعه باید برای 6 فدراسیون ورزشی رقم بخورد.
حمید شکیبامهر مدیرکل دفتر فنی و نظارت بر اماکن ورزشی کشور،روز 16 اسفند 1401 در این باره اظهار داشت:
از نظر ایمنی و اصول فنی، سازنده خوب کار کرده، دیوار حائل زده و سایر اصول را رعایت کرده است ولی به دلیل زیاد بودن عمق گودبرداری، یک طرف ساختمان ما روی هواست و احساس خطر میکنیم، با این تفاصیلی که مشاور ساختمان تجاری گفته، او اعلام کرده که مسئولیتش با اوست ولی باز هم ما حداقل احساس خطر میکنیم. پیمانکار اصول ایمنی را رعایت کرده است ولی دلیل نمیشود که ما ریسک کنیم و به همین دلیل باید 10 درصد احتمال ریزش ساختمان را بدهیم چون ساختمان ما قدیمی است. حداقل یکی، دو ماه وقت نیاز است تا پیمانکار ساختمان تجاری، شناژ را بریزد و خیال ما راحت شود که استحکام لازم وجود دارد، گفتیم اگر میشود، فدراسیونها در یکی دو ماه آنجا را تخلیه کنند تا شرایط مساعد شود.
پس از مسائل به وجود آمده در اواخر سال گذشته، تقریبا کارمندان همه این 6 فدراسیون، ساختمان مربوطه را ترک کردند تا دچار آسیب در حادثه احتمالی نشوند اما ظاهرا با شروع سال 1402 همچنان رفت و آمد برخی افراد که البته بسیار کم هستند، ادامه دارد.
نکته مهم دیگر تغییر موضع ناگهانی درباره ایمنی ساختمان فدراسیونهاست. رییس یکی از فدراسیونهای ورزشی در این باره به تسنیم گفت:
پیش از عید، ماموران سازمان آتشنشانی پس از بازدید از کارگاه ساختمانی اعلام کردند ساختمان ما ناامن است ولی حالا میگویند مشکلی بابت حضور در این ساختمان وجود ندارد. کارگاه ساختمانی مجاور ما همچنان در حال حفاری و فعالیت است. من از کارفرما که میلیاردها تومان برای این پروژه هزینه کرده، پرسیدم اگر این ساختمان دچار آتشسوزی شود، ماشینهای آتشنشانی در ترافیک همیشه سنگین بلوار آفریقا، چقدر طول میکشد که به ساختمان برسند؟! او خودش هم میدانست که در صورت آتشسوزی، ماشینهای آتشنشانی هرگز بهموقع نخواهند رسید.
اوضاع درخصوص ساختمان فدراسیونها هنوز روبهراه نیست. در واقع با وجود اعلام ناگهانی نبود مشکل، هنوز هم ترس میان افراد ساکن در این ساختمان وجود دارد و اکثر آنها وارد این ساختمان نمیشوند.
نکته دیگر در خصوص فراهم کردن فضایی جدید برای استقرار فدراسیونهاست. شکیبامهر در این باره گفته بود:
مدیرکل پشتیبانی وزارت ورزش بهدنبال این کار است که فکری به این موضوع کند، ضمن اینکه قانونی داریم که احساس خطر شود یا علائمی مبنی بر خطرآفرین بودن گودبرداری وجود داشته باشد، آن کارفرما و کسی که در حال گودبرداری بوده، موظف است جایی را برای ساکنان ساختمان کاری که در اینجا فدراسیونها هستند، اجاره کند.
البته هنوز اقدامی در این باره نشده و بدین ترتیب امور فدراسیونها نیز با کمترین حجم ممکن در جریان است.
بیشتر بخوانید:
متروپل در حوالی ورزش؛ پلاسکوی فدراسیون های ورزشی در جردن!