اختصاصی طرفداری | هفته چهارم لیگ قهرمانان اروپا نیز در مرحله گروهی برگزار شد و شکست تیمهایی چون بارسلونا و منچستریونایتد را نیز به همراه داشت. تیمهایی چون منچسترسیتی، لایپزیش، رئال مادرید، بایرن مونیخ، رئال سوسیداد و اینترمیلان موفق شدند که صعود خود به مرحله یک هشتم نهایی را مسجل کنند. گروههایی همانند گروه F نیز حالا تبدیل به یک کلاف سر درگم شده است و هر 4 تیم شانس صعود خوبی دارند. لازم به ذکر است که نکات بسیار جالبی در این دو شب دیده شد که از مهمترین آن میتوان به کمک هری کین و رافائل لیائو در میانه زمین به همراه بازی تیمی منچستریونایتد و آرسنال اشاره کرد.
شب اول
اتلتیکومادرید 6-0 سلتیک؛ اول دفاع و بعد فکر حمله!
اتلتیکومادرید در هنگام دفاع تلاش کرد تا با استفاده از سیستم 2-3-5 خطی، بازیکنان خط میانی و تهاجمی سلتیک را در تعدد بازیکنان خودی غرق کند. راهی که بسیار کارساز بود و باعث میشد تا سلتیک در استفاده از توپهای مستقیم ناکام عمل کند. استفاده از توپهای مستقیم رمز تیم سلتیک برای رسیدن به دروازه رقبا بود. همین مسئله باعث شد تا در ادامه تیم اسکاتلندی بازی را به کنارههای میبرد که با هوشیاری وینگبکهای شاگردان دیگو سیمئونه در گوشههای زمین نیز موقعیتی برای شاگردان برندان راجرز بدست نمیآمد. در نهایت نیز با بکارگیری ضدحملاتی درست، اتلتیکومادرید موفق شد با 6 گل حریف خود را واندا متروپولیتانو شکست دهد.
لاتزیو 1-0 فاینورد؛ شوک به خط دفاعی که با حمله تیم بالا میآمد!
تیم فاینورد سیستمی را اجرا میکرد تا بتواند همزمان از تمام بازیکنان خود در حمله و دفاع استفاده کند. لاتزیو نیز با توجه به این موضوع، سعی داشت تا شوکی در حین اجرای نقشه فاینورد وارد کند. هنگامی که فاینورد توپ را از لاتزیو گرفت، تلاش کرد تا با حرکت مستقیم از دفاع به حمله، به دروازه لاتزیو برسد و مدافعان فاینورد نیز به صورت همزمان با بازیکن رونده، به جلو میرفتند. در مرکز زمین، ماتیاس وسینو توپ را برای لاتزیو پس میگیرد و این دقیقا همان شوکی است که به تیم فاینورد وارد میشود. خط دفاعی پس از بالا آمدن نصفه و نیمه، جایگیری دقیقی ندارد و ایموبیله با فرار از تله آفساید، پاس فلیپه اندرسون را دریافت میکند و دروازه شاگردان آرنه اسلوت را باز میکند.
دورتموند 2-0 نیوکاسل؛ جابجاییهای سریع در حمله
در ضدحملات تیم ادین ترزیچ قصد داشت که واکنشگرا حمله کند و حرکات خود را بر اساس روند بازی نیوکاسل به نمایش بگذارد. بعد از رسیدن توپ به میانه زمین، به صورت ناگهانی مهاجمان زردپوش جهت حرکت خود را عوض میکردند و به منطقه مخالف خود حرکت میکردند تا بتوانند فضایی را از میان جایگیری مدافعان نیوکاسل بدست بیاورند. ارکان اصلی ضدحملات دورتموند نیز بیشک نیکلاس فولکروگ، کریم آدیمی و یولیان برانت بودند.
نیکلاس فولکروگ به نوعی رأس اصلی جابجاییهای خط حمله دورتموند بود. این مهاجم آلمانی و باتجربه، پس از عبور خط هافبک دورتموند از کمربند میانی زاغها حرکت خود را همزمان با کریم آدیمی آغاز میکرد و بسته به جایگیری یولیان برانت و مارسل سابیتزر، یکی از این دو هافبک به همراه هافبک انتقالدهنده یعنی فلیکس انمچا به سمت دروازه حریف هجوم میبردند. در نهایت نیز در نیمه دوم با این سبک ضدحملات و ضدفوتبالها، دورتموند موفق شد اختلاف را دو برابر کند و با نتیجه 2-0 به صدر جدول گروه مرگ لیگ قهرمانان اروپا در فصل 2023/24 برود.
آث میلان 2-1 پاری سن ژرمن؛ در خدمت تیم همچون رافائل لیائو!
رافائل لیائو که این روزها عملکردی باثبات را در تیم میلان به نمایش میگذارد، در دیدار برابر رقیب قدرتمند فرانسوی خود، سعی میکرد تا با حضور در زمین خودی یک تیر و دو نشان بزند. این وینگر پرتغالی با حرکت رو به عقب خود در تلاش بود تا از مارک شدن توسط مدافعان چون مارکینیوش و اشرف حکیمی در امان بماند. به صورت همزمان نیز او به عنوان یکی از ارکان تیم برای استفاده از بازی مستقیم نیز دیده میشد. وی با حرکات انفجاری و سریع ضدحمله میلان را شکل میداد و در نهایت نیز در صحنه زیر وینگر پرتغالی با ضربه برگردان و زیبا دروازه جانلوئیجی دوناروما را باز کرد.
حضور لیائو در میانه زمین تنها در هنگام حملات نبود و شماره 10 میلان در حالت 3-3-4 با قابلیت تبدیل به 2-1-3-4 نیز نقش یک هافبک شماره 8 را در کنار تیجانی ریندرس و یونس موسی را بازی میکرد. روبن لوفتوس چیک نیز با قرارگیری بین کریستین پولیشیچ و اولیویه ژیرو، یک مهاجم کاذب بود. ژیرو در ضدحملات متمایل به چپ بازی میکرد و بازیکنان حاضر در میانه زمین، جای خالی او را پر میکردند.
شاختار دونتسک 1-0 بارسلونا؛ زوج مرگبار آلونسو-کریستنسن
در حالیکه بارسلونای ژاوی آماده بود تا بتواند صعود خود را در هامبورگ جشن بگیرد، زوج مارکوس آلونسو و آندریاس کریستنسن در سمت چپ خط دفاع باعث شد تا به صورت موقت صعود این تیم عقب بیفتد. مارکوس آلونسو آگاهی محیطی بالایی ندارد و ژاوی هرناندز نیز با دانستن این موضوع، برای وارد کردن فشار به حریف، مدافع دانمارکی خود را به خط هافبک میفرستاد و آلونسو بازیکنی بود که باید با مهاجم حریف درگیر میشد. فضای پشت سر مارکوس آلونسو محلی بود برای ارسال پاس بلند از سوی خط هافبک تیم اوکراینی!
تک گل این دیدار نیز با اشتباه دو مدافع ذکر شده به ثمر رسید. در حالیکه 4 مدافع از بارسلونا درون محوطه هستند اما هیچ کدام از آنها موفق نشدند که تک مهاجم حریف را مهار کنند. دنیلو سیکان پشت سر آلونسو و کریستنسن قرار میگیرد و با عدم آگاهی جالب این دو مدافع، موفق شد که ضربه سر زیبایی را روانه دروازه حریف کند و سه امتیاز ارزشمند را بدست بیاورد.
شب دوم
بایرن مونیخ 2-1 گالاتاسرای؛ هری کین و عادت به حضور در مرکز زمین!
ستاره انگلیسی که با دو گل باری دیگر عملکرد درخشان خود را به رخ کشید، در کنترل میانه زمین نیز همانند وظیفه اصلی خود ماهر است. شماره 9 بایرن مونیخ پس از اینکه موفق شد مقابل تیم گالاتاسرای گلزنی کند، مرکز زمین آمد تا در مالکیت زمین در مقابل تیم ترکیهای پیروز باشد. این بازیکن نزدیک به خط دفاع حضور داشت و میان دو بازیکن پرسکننده قرار میگرفت تا همچون یک هافبک ضدپرس عمل کند.
در جنگ میانه زمین نیز، هری کین به دایره میانی زمین میآمد و تلاش میکرد تا بازپسگیری توپ، موقعیتی را در اختیار تیم خود قرار دهد. در صحنه زیر نیز او توپ را به کنارهها میسپارد و با حرکتی مستقیم به محوطه جریمه میرود. در نهایت نیز پاس عرضی ماتیس تل به هافبک-مهاجم شماره 9 بایرن مونیخ رسید و او به راحتی بریس خود را ثبت کرد.
کپنهاگن 4-3 منچستریونایتد؛ تیمی متحد برای نمایش بهترین بازی فصل خود و نتیجهای بد!
منچستریونایتد در حالی که میتوانست قدم بلندی را در راستای صعود خود به مرحله بعدی بردارد اما با اخراج مارکوس رشفورد تمام رشتههای خود را پنبهشده دید. این تیم بیشک بهترین بازی فصل خود را از لحاظ تاکتیکی به نمایش گذاشت و به صورت مقتدرانه 2-0 از حریف خود جلو بود اما در نهایت با 10 بازیکن و نتیجه 4-3 به سود کپنهاگن، این دیدار را به اتمام رساند. شیاطین سرخ پس از مدتها از تمام عناصر تهاجمی خود در عقب زمین استفاده میکرد و در ضدحملات نیز 4 بازیکن را میدید.. برونو فرناندز مجدداً نقش موتور محرک را ایفا میکرد و راسموس هویلوند نیز نشان داد که در صورت خلق موقعیت، میتواند مهاجمی زهردار باشد.
همه چیز اما به امور تهاجمی شیاطین سرخ برنمیگشت. شاگردان اریک تنهاخ یک پرس منجسم را در این بازی به نمایش گذاشتند و ملاحظه میکنید که با شکل دادن یک 5 ضلعی و البته یارگیری نفر به نفر، به خوبی بازیسازی تیم حریف را از کار میاندازند. حضور اسکات مکتومینای در مرکز زمین، تاثیر جالبی در روند بازیسازی تیم ندارد اما همچون فرد که حالا با پیراهن فنرباغچه به میدان میرود، دوندگی خود را در اختیار تیم میگذارد تا بتواند بازپسگیری سریع توپ و اجرای حملات سریع را داشته باشد. این برای اولین بار در فصل 2023/24 بود که تیم اریک تنهاخ دیگر Slow Build-Up را در تیم خود نمیدید و بازی سریع و مستقیم، باعث شد تا نتیجه بهتری در خط حمله منچستریونایتد بدست بیاید.
آرسنال 2-0 سویا؛ عبرت آرتتا از اولین شکست پرمیرلیگی!
میکل آرتتا پس از شکست 1-0 برابر نیوکاسل، گویا متوجه شده است که حضور جورجینیو در عقب زمین و بازی دادن به دکلان رایس در یک سوم تهاجمی میتواند، دفاعی نامنظم رقم بزند. بنابراین جورجینیو در هنگام پرسینگ در منطقه 14 زمین حاضر میشد. گابریل مارتینلی کامل در خط هافبک حضور پیدا میکرد و کای هاورتس در هنگام پرسینگ یک مهاجم شماره 9 بود. لیاندرو تروسار نیز که در شماتیک به عنوان مهاجم نوک حاضر میشد، حرکت خود را از سمت چپ شکل میداد و ساکا نیز پس از ارسال بلند از سوی مارکو دمیتروویچ، از جلوی زمین، به مرکز میرفت.
در ادامه نیز ملاحظه میکنید که جورجینیو به عقب برمیگردد تا در کنار دکلان رایس حضور پیدا کند. بن وایت از مرکز زمین به سمت راست میرود تا متوجه نقش فولبک معکوس (Inverted Full-Back) در بازی او شویم. در نهایت نیز بوکایو ساکا و گابریل مارتینلی به سمت فولبک منطقه خود میرفتند تا به آنها کمک کنند. به نوعی دیگر خبری از بازی بیمهابا در آرسنال میکل آرتتا دیده نمیشد و باید ببینیم که آیا روند تاکتیکی توپچیها در ادامه نیز متعادل خواهد بود یا خیر.
ناپولی 1-1 اونیون برلین؛ از چپ به مرکز و از عقب به جلو!
ناپولی تحت هدایت رودی گارسیا، آن قدرت همیشگی را در خط حمله ندارد. در این دیدار اما آنها از ترکیبی جالب استفاده کردند. خویچا کوارتسخلیا به نوعی نقش یک هافبک شماره 10 را ایفا میکرد و در تلاش بود تا با حضور میان بازیکنان خط هافبک اونیون برلین، سیستم خطی آنها را در هم بشکند و ماریو روی نیز با حرکت به سمت محوطه جریمه، جای خالی این وینگر گرجستانی را پر میکرد. همین همکاری باعث شد تا قطع توپ متئو پولیتانو به تک گل ناپولی در تساوی 1-1 برابر اونیون برلین تبدیل شود.
رئال مادرید 3-0 براگا؛ بازگشت سیستم خطی به تیم کارلتو
برای اولین بار رئال مادرید در فصل 2023/24 از جود بلینگام استفاده نشد و به نظر میآمد که در حالت شماتیک، براهیم دیاز نقش تک هافبک شماره 10 را در سیستم 2-1-2-1-4 بازی میکند اما وقتی به حالت پرسینگ رئال مادرید نگاه میکردیم، متوجه سیستم 2-4-4 خطی میشدیم. پس از مدتها کارلو آنچلوتی از این حالت استفاده میکند و ادواردو کاماوینگا که به عنوان هافبک شماره 6 در ترکیب دیده میشد، نقشی منعطف را ایفا میکرد. شماره 12 رئال مادرید که امروز 21 ساله شد، به رأس بازیسازی حریف فشار وارد میکرد و در ادامه به عقب بازمیگشت و هافبک تهاجمی حریف را از جریان بازی خارج میکرد. فدریکو والورده و براهیم دیاز به ترتیب در سمت راست و چپ قرار میگرفتند و تونی کروس نیز به عنوان زوج کاماوینگا حاضر میشد.