مطلب ارسالی کاربران
بررسی عملکرد رومن آبراموویچ در به اوج رساندن چلسی
چلسی تا پیش از ظهور رومن آبراموویچ، تاریخچهای مملو از بحرانهای مالی داشت. این باشگاه تا پیش از دوره آبراموویچ، با وجود قرار داشتن در محلهای ثروتمند، تنها یک بار در سال 1955 در لیگ انگلیس به قهرمانی رسیده بود. هواداران چلسی به طور تاریخی عمدتا از قشر مرفه انگلیس بودند اما این باشگاه پیوسته با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکرد. چلسی در سال 1905 توسط گاس میرز تأسیس شد و پس از مرگ او در سال 1912، باشگاه تا سال 1982 در کنترل وارثان میرز باقی ماند. کن بیتس در سال 1982 چلسی بحرانزده را با مبلغ 1 پوند از برایان میرز (وارثان نسل میرز) خریداری کرد. شدیدترین دوره بحران مالی تاریخ باشگاه در دوره مالکیت بیتس رخ داد و از دو عامل نشئت میگرفت: عملکرد معمولی باشگاه در زمین و هزینههای طرح ناموفق بازسازی استمفورد بریج. در میانه دهه 90، متیو هاردینگ که از طرفداران چلسی بود، یکی از اعضای هیئت مدیره باشگاه شد و وامی 26 میلیون پوندی برای ساخت جایگاه شمالی استمفورد بریج و جذب بازیکنان جدید در اختیار باشگاه قرار داد. اما این پروژه آن طور که پیشبینی میشد موفقیتآمیز نبود و بدهیهای بر جای مانده، باشگاه را به لحاظ اقتصادی فلج کرد. چلسی در سال 2003 در آستانه ورشکستگی قرار داشت. سپس آبراموویچ وارد شد و بیش از 50 درصد از سهام چلسی بحرانزده را خریداری کرد. مالکلیت اولیه او سهام 29.5 درصدی بیتس به ارزش 30 میلیون پوند را هم در بر میگرفت. او کلیه داراییهای باشگاه را به ارزش 60 میلیون پوند خریداری کرد. در هفتههای بعدی آبراموویچ عمده 12 هزار سهم باقی مانده را هم به ارزش 35 پنی به ازای هر سهم خریداری کرد. سهام 21 درصدی هاردینگ نیز بخشی از این 12 هزار سهم بود. در سال 1996 بیس سهام چلسی را در بورس AIM وارد کرده بود، اما آبراموویچ با تملک بیش از 90 درصد از سهام باشگاه، آن را دوباره به شکل شرکتی خصوصی در آورد و از بازار سهام خارج کرد.
در زمان خرید باشگاه توسط آبراموویچ، تخمین زده میشد که چلسی در مجموع بدهیای در سطح 100 میلیون پوند داشته باشد. مهمترین بدهی باشگاه در آن زمان مربوط به وام ده ساله 75 میلیون پوندیای بود که بیتس برای خریداری زمین زیربنای استمفورد بریج و بازسازی ورزشگاه اخذ کرده بود. بهره این تسهیلات 9 درصد بود و هزینهای 7 میلیون پوندی در هر سال برای باشگاه داشت. باشگاه برای پرداخت یکی از قسطهای وام در سال 2003 با مشکل مواجه شده بود و در آن زمان بود که آبراموویچ ورود کرد. او بخشی از بدهیهای باشگاه را پرداخت، اما مبلغ کلان بدهیها باعث شد تسویه کامل آنها تا سال 2008 به طول انجامد.
در 9 سال اول حضور آبراموویچ چلسی هر سال ضررده بود. او به شکل وامهای بدون بهره به باشگاه کمک مالی میکرد و این وامها تا سال 2009 به مبلغ 709 میلیون پوند رسیده بود. سپس مجموع این بدهیها به سهام تبدیل شد و به این ترتیب، بار بدهیها از دوش خود باشگاه برداشته شده و بر دوش شرکت Fordstam قرار گرفت که متعلق به آبراموویچ است. از سال 2012 به بعد، چلسی به تدریج شروع به سوددهی کرد. در سال 2018 چلسی سود 62 میلیون پوندی (پس از کسر مالیات ) گزارش کرد که در نوع خود یک رکورد بود.
به عبارت دیگر، میتوان گفت آبراموویچ پس از خرید باشگاه با سرمایهگذاریهای وسیع و کلان (بالغ بر 1 میلیارد پوند) این تیم را به سطح رقبای طراز اول خود رساند و جایگاه باشگاه و برند آن را در میان اسامی بزرگ دنیای فوتبال تثبیت کرد و سپس اقدام به تنظیم وضعیت و ساختار مالی و مدیریتی باشگاه نمود.
منبع: باشگاه دانشجویان فوتبال